41.902 billetter solgt: Attraktion donerer stort beløb til Nexø

NYHED | ABONNENT | 12. NOV 2022 • 10:30
Af:
Tekst
foto: Holger Larsen
NYHED | ABONNENT
12. NOV 2022 • 10:30

Christian Warrer river sandskulpturparken ned, men den bygges op igen næste år.

 

41.902.

Så mange billetter blev der solgt til Nexø Sandskulpturpark, som i denne sæson har været etableret i de gamle DLG-bygninger på Nexø Havn.

– Vi er tilfredse, siger manden bag skulpturparken, Christian Warrer.

– Det løber så godt rundt, at vi netop har besluttet, at vi donerer 10.000 kroner til Værftet, som vi har haft et godt samarbejde med, og vi donerer 100.000 kroner til Nexø by som tak for, at vi har fået denne mulighed i Nexø, siger Christian Warrer.

Han oplyser, at det bliver Erhvervsforeningen Østbornholm, som kommer til at administrere de 100.000 kroner og finde ud af, hvordan de kan bruges til gavn og glæde for Nexø.

Christian Warrer er fredag i gang med at fjerne sandskulpturerne. Da gummigeden får en defekt, og han skal vente på hjælp fra mekanikeren, får han tid til at fortælle om, hvordan det gik til, at han kom til at etablere en sandskulpturpark i Nexø.

Christian Warrer, der tidligere blandt andet har været pressechef i Cirkus Arena og kender Bornholm godt fra adskillige turneer med cirkus, starter historien i Hundested, hvor han kommer fra.

Christian Warrer står for Nexø Sandskulpturpark sammen med sine to børn.

 

Den samme historie

– Det ligner historien om Nexø Havn. Hundested skulle transformeres fra fiskeri og færger til turisme. Jeg var med i arbejdet, da en ny erhvervsforening skulle give havnen nyt liv, og så for nogle år siden stod jeg pludselig og ejede en sandskulpturpark, fortæller Christian Warrer.

Han har nu i en årrække arrangeret en sandskulpturfestival, og den sælger hvert år omkring 60.000 billetter i havnebyen i Nordsjælland.

– Georg Julin var på et tidspunkt oppe at besøge os i erhvervsforeningen og fortælle om oplevelsesøkonomi med baggrund i erfaringer fra Bornholm. Han kontaktede mig senere for at høre, om det ikke var en idé også at lave en sandskulpturfestival i Nexø, fortæller Christian Warrer.

Forskellige muligheder blev undersøgt, og det hele faldt på plads, da Nexø Havn henvendte sig og spurgte, om DLG-bygningerne kunne være et godt sted.

Hammershus (i baggrunden) bliver den eneste af skulpturerne, som får lov til at blive stående til næste år.

 

Sandet genbruges

Christian Warrer arrangerer festivalen sammen med sine to børn, og skulpturparken vender tilbage til næste år, lover han.

De 800 tons sand fra Carsten Kofods grusgrav i Klemensker kan genbruges til opgaven, så sandet bliver liggende i bunker i bygningerne. Først skal der gøres en indsats for at knuse sandet ned, da det også indeholder ler, som får det til at blive hårdt.

– Vi håber at kunne fortsætte her i bygningerne næste år, og når de så bliver revet ned, rykker vi til et andet sted på havnen. Det har vi allerede talt med Nexø Havn om, siger Christian Warrer.

Den store Hammershus-skulptur får som den eneste af årets skulpturer lov til at blive stående.

– Men ellers skal vi finde på et nyt tema til næste år, og det skal fortsat være noget i det bornholmske. Der må være masser af historier at tage fat på. Det kan være, at vi efterspørger ideer hos bornholmerne og laver en konkurrence ud af det, siger Christian Warrer.

Han oplyser, at planen er, at kunstnerne vender tilbage til Nexø i maj 2023 for at bygge nye sandskulpturer, hvorefter Nexø Sandskulpturpark vil kunne åbne i begyndelsen af juni.

De 800 tons sand kan genbruges til næste år, men først skal sandet knuses helt ned.HVOR DRØMMER VI OS HEN? OM KULTUREN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm og kulturen. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere bidrager med deres bud. Send gerne dine tanker til debat@tidende.dk.

DEBAT | ABONNENT

Ø-kultur?