18-årig fik mild dom for hash og skunk

18-årig fik mild dom for hash og skunk
Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 21. JAN 2021 • 14:48
Mads Westermann
Journalist
| ABONNENT
21. JAN 2021 • 14:48

NARKODOM

– Det er i den lave ende for den mængde, sagde retsformand Christian Bach Esdorf, da han torsdag formiddag sammen med to domsmænd idømte en 18-årig mand fra Østerlars 14 dages betinget fængsel og 30 timers samfundstjeneste.

Den 18-årige var tiltalt for i en lejlighed i Ungehuset på Sveasvej i Rønne at have været i besiddelse af 3,6 gram skunk, 3,15 gram hash og 45 styk receptpligtige piller, som han ikke selv havde recept til. Stoffer, som politiet mener var beregnet til videresalg.

Det nægtede den 18-årige. Han erkendte at have været i besiddelse af stofferne, men nægtede, at det havde været med henblik på salg.

– Det var til eget forbrug, forklarede han i retten.

Til eget forbrug

Adspurgt, hvorfor stoffet så havde været vejet op og fordelt i 15 salgsposer – såkaldte pølsemandsposer – og hvorfor politiet ved samme lejlighed fandt en digitalvægt og flere tomme salgsposer hos ham, forklarede den 18-årige, at det var, fordi han godt kunne lide at have vejet sine stoffer af i forvejen, så de var klar til at ryge, når han fik lyst til det.

De 45 receptpligtige piller af mærket Alprozolam, som er et angst- og depressionsdæmpende medikament, forklarede den 18-årige, at han havde fundet på gaden. Han kunne ikke huske hvor og hvornår, han havde fundet dem, men han var klar over, at der var tale om et stof af typen benzodiazepin. Et stof der ofte ses i forbindelse med medicinmisbrug.

Den 18-åriges forklaring om, at hashen og skunken var til eget forbrug, blev tilbagevist af anklageren, Anne Moe.

Erkendte salg

Hun fremlagde i retten en politirapport, hvor den 18-årige var blevet afhørt af politiet. Her havde han forklaret betjentene, at stofferne var til videresalg, og at han solgte stoffer for at tjene lidt ekstra penge.

En afhøringsrapport som dog hverken var gennemlæst eller underskrevet af den tiltalte.

Den rapport tog han afstand fra i retten. Han mente, at forklaringen om videresalg var noget, betjentene havde fundet på for at få ham idømt en højere straf.

– Det virkede som om, de var efter mig. De var meget uvenlige, forklarede den 18-årige om betjentenes fremfærd under afhøringen.

– Jeg tror bare, de tænkte, at der var en chance for at få en højere straf, hvis de skrev videresalg, uddybede han.

Under retsmødet kom det frem, at det 18-årige trods adskillige indkaldelser havde undladt at møde op til en personundersøgelse hos Kriminalforsorgen. Et tilbud til den tiltalte, som blandt andet skal afgøre, om vedkommende er egnet til at aftjene samfundstjenste.

Disse indkaldelser huskede den 18-årige ikke at have modtaget.

I misbrug, men forbrug

Han var dog villig til at aftjene samfundstjeneste, hvis en del af dommen blev gjort betinget.

– Jeg vil klart foretrække samfundstjeneste, forsikrede han retten om.

På forsvarerens spørgsmål om, hvorvidt han også ville være indstille på at deltage i misbrugsbehandling for sit hashforbrug, var han mere tilbageholdende.

Efter en del tøven sagde han, at han var i tvivl om, han ville deltage i misbrugsbehandling.

– Jeg har et hashforbrug. Ikke et hashmisbrug, forklarede han, inden han endelig modvilligt erklærede sig villig til at deltage i misbrugsbehandling, hvis Kriminalforsorgen krævede det.

Typisk for videresalg

I sin afsluttende procedure lagde anklager Anne Moe vægt på, at den 18-årige havde givet en forklaring til politiet og en anden i retten.

– Det er utroværdigt, sagde hun og påpegede, at netop den tiltaltes første forklaring til politiet stemte overens med de fotografier, politiet havde taget i lejligheden i Ungehuset.

– Det, vi ser i denne sag, er typisk i sager om videresalg. Vi har forskellige typer af stoffer, som er afvejet i poser. Vi har tomme salgsposer, og vi har en digitalvægt. Det indikerer, at der er tale om videresalg, lød hendes vurdering.

Troværdig forklaring

Forsvareren for den 18-årige, advokat Rikke Solberg Bruun, som holdt en lang og velforberedt forsvarstale, argumenterede derimod for, at forklaringen om, at det var fordi, den 18-årige gerne ville have vejet stoffet af, så det var klar til at bruge, var troværdig, og at retten derfor burde afvise, at der var tale om stoffer beregnet til videresalg.

Det underbyggede hun efterfølgende ved at påpege, at den 18-årige har forklaret, at han selv havde taget fem af de receptpligtige piller.

– Alle indikationer peger på, at det var til eget forbrug, sagde Rikke Solberg Bruun, som derfor mente, at den 18-årige skulle nøjes med en bøde på 1.000 kroner for besiddelse af de ulovlige stoffer.

Enig domsmandsret

Da dommen et kvarter senere blev afsagt, oplyste retsformanden Christian Bach Esdorf, at alle tre dommere havde været enige om, at der var tale om stoffer til videresalg.

Han forklarede endvidere, at når de 14-dages fængsel var blevet gjort betinget, og dommen var så forholdsvis mild, som den var i sager som denne, så var det fordi, der var tale om en forholdsvis lille mængde stof, og fordi den tiltalte var så ung, som han var.

Hvis den 18-årige ikke begår nogle nye ulovligher det næste år, hvis han aftjener sin samfundstjeneste, og i øvrigt følger Kriminalforsorgens anvisninger for eksempel ved at deltage i misbrugsbehandling, så kan han undgå at skulle afsone de 14 dages fængsel.

Efter en kort snak med sin forsvarer, valgte den 18-årige ikke at anke dommen.