Tejn Havnehuse stormsikres

Tejn Havnehuse stormsikres
Jens Møller Gudhjem A/S arbejder på at stormsikre de forreste blokke, der blev hårdest ramt af stormfloden i oktober 2023 med millionskader til følge.
NYHED | ABONNENT | 7. AUG 2024 • 05:30
NYHED | ABONNENT
7. AUG 2024 • 05:30

Et lokalt entreprenørfirma er i gang med at stormflodssikre de otte yderste blokke i det omdiskuterede fleksboligbyggeri på Tejn Havn.

Der er stille i den nordlige del af Tejn. Især på landsiden af det nybyggede fleksboligbyggeri Tejn Havnehuse. Parkeringspladsen er tom, der er kun navne på seks af de 23 postkasser, og kun menneskelig aktivitet at spore i tre af de otte blokke mod havet. I anden række er de fleste lejligheder stadig til salg.

Til gengæld arbejder Jens Møller Gudhjem A/S på højtryk på vandsiden af byggeriet. Entreprenørfirmaet, der i 2021-22 var med til at opføre komplekset for Tejn Havnehuse A/S, er nu blevet hyret af bygherren, FB Gruppen, til at genoprette og forstærke området efter stormfloden i oktober sidste år, hvor beboerne blev særdeles hårdt ramt.

Konflikten med kommunen

Det er ingen hemmelighed, at der siden stormfloden har verseret en større konflikt mellem FB Gruppen og Bornholms Regionskommune, hvor der er uenighed om ansvaret i forhold til kystsikring og håndtering af fremtidig sikring af boligerne.

En konflikt som bygherren selv adresserede i selskabets årsrapport, der blev offenliggjort tidligere på året.

"Og i den forbindelse har selskabet afsat et ikke ubetydeligt beløb til sikring af byggeriet, selvom det er en kommunal opgave at sikre området mod højvande. Dette tiltag er sket for at sikre beboerne og boligerne," skriver FB Gruppen i årsrapporten, og de ønskede i juni ikke at uddybe den formulering yderligere:

– Der er indledt en god dialog med Bornholms Regionskommune om sikring af boligerne, og der er p.t. igangsat et arbejde med havemure foran boligerne. Af hensyn til den igangværende dialog med regionskommunen ønsker vi ikke at uddybe hensættelsen i regnskabet nærmere, lød det dengang i et skriftligt svar.


 

 

Form for stormflodssikring

Nu er arbejdet med sikringen så gået i gang, hvor jorden mellem terrasser og bølgebryder er gravet op, mens de ansatte er i fuld gang med at banke gitter op til en mur, der skal forhindre vandet i at underminere forhaverne til de forreste huse igen.

– Vi laver nogle havemure, som også tjener som en form for stormflodssikring. Murene er støbt i beton, så de kan holde noget vand tilbage. Når det hele er færdigt, bliver de 60-70 centimeter høje. Og så har der været en landskabsarkitekt inden over, så det ikke bare bliver en kedelig væg, fortæller Morten Iversen, administrerende direktør i Jens Møller Gudhjem.

De store vinduespartier mod havet udstyres med rullegitter i metal a la dem, man kender fra butiksfacader. Ligesom det er tilfældet med muren, sker det for at formindske risikoen for at store sten igen skal blive skyllet ind på beboernes stuegulve med store ødelæggelser til følge.

– Det kan tage småsten og den slags, siger Morten Iversen.

Han forventer, at arbejdet med at forstærke sikringen af havnehusene er færdiggjort hen på efteråret.

De 23 lejligheder på Tejn Havn er uden bopælspligt.



Træpanelerne på havnehusene er på plads efter et års forsinkelse.

 



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT