Et usædvanligt samarbejde på Hjorths Fabrik
Hjorths Fabrik åbner den 21. april, og årets store udstilling vil kunne ses frem til den 21. december. Foto: Hjorths Fabrik

19. APR 2021 • 09:57VEST • AF HOLGER LARSEN • GRATIS

Et usædvanligt samarbejde på Hjorths Fabrik

KUNST

Hjorths Fabrik åbner onsdag den 21. april årets store udstilling. Den byder på et usædvanligt samarbejde mellem Hans Hjorth (1878-1966) og Michael Geertsen (1966-) og et modsvar til det moderne og enkle design.

Det oplyser det bornholmske keramikmuseum i Krystalgade i Rønne i en pressemeddelelse.

– Publikum bliver taget med på en rejse gennem Geertsens studier af Hjorth-samlingen med et særligt fokus på Hans Hjorths stilbrud i 1898, hvor han gjorde sig bemærket med sit sortbrændte lertøj. Hans Hjorths værker henter inspiration fra dyre- og planteriget og låner fra både nordisk mytologi og ægyptisk symbolik – og det er her, Geertsen peger på et sammenfald af fascination og interesse for for eksempel drager, trolde, magi og de gamle sagaer dengang og nu, skriver Hjorths Fabrik.

Man peger på, at den interesse i dag kommer til udtryk i populærserier som "Vikings" og "Game of Thrones", og i blackmetal-musikkens dyrkelse af naturkræfter og det overnaturlige.

Hjorth-samlingen har vækket Geertsens ungdomsaversion for runesten, trolde og røgbrændinger, såvel som nutidens dom over ornamenter og dekorationer som kitsch. I arbejdet med udstillingen Geertsen vs. Hjorth har han omfavnet og således revideret egne og tidens ideer, for at kunne arbejde mere fri af smag, tid og kontekst.


Michael Geertsen, der er i hele den kommende sæson udstiller på Hjorths Fabrik, er på vej til at rykke ind i et nyt værksted og galleri på Munch Petersens Vej i Rønne. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen


Til Bornholm

Michael Geertsen er uddannet keramiker fra Danmarks Designskole i 1993. Han har boet og arbejdet i København, indtil han for få år siden flyttede til Bornholm. Det gjorde han af en helt særlig årsag, fortalte han i 2018 i Bornholms Tidende:

– Det er på Bornholm, det sker, når man taler om keramik.

Michael Geertsen kaldes en af Danmarks bedste keramikere. Han har udstillet på museer verden over, og hans værker indgår i samlinger i New York, London og Paris.

Michael Geertsen, der er født i samme år som Hans Hjorth døde, 1966, siger i pressemeddelelsen:

– Mødet med den unge Hans Hjorth har fået mig til at overveje, om det moderne og enkle design, der hyldes i dag, i virkeligheden er en markedsstyret og kalkule-orienteret retning, mere end et ideologisk-passioneret ønske om at fortælle sjove og interessante historier og gøre sit absolut bedste.

 


Udstillingen

"Geertsen vs. Hjorth – En transhistorisk udstilling 1898–2021" vises 21. april–21. december 2021.

Michael Geertsen har boet og arbejdet på Hjorths fabrik som "artist in residence" under arbejdet med udstillingen "Geertsen vs. Hjorth".
Debat: Biblioteket ingen ønsker
7. MAJ 2021 • 16:16DEBAT • GRATIS

Debat: Biblioteket ingen ønsker

Bornholms Tidende
Nørregade 11-19
DK-3700 Rønne
CVR Nr: 35244115

Tlf.: 5690 3000
E-mail: Redaktionen

Chefredaktion
Nanna Krogh (konstitueret chefredaktør)
nk@bornholmstidende.dk

Direktion
Kim Eland (adm. direktør)

Webmaster: Webmaster

Kontakt
Kontakt os
Abonnementsbetingelser
Cookie og privatlivspolitikHotline
Har du et tip eller hastende
redaktionelle henvendelser uden
for kontortid er du velkommen til at bruge linket her:Tip avisen.

© Copyright 2021 Bornholms Tidende.