Emil og Johannes vil gerne have en ungdomsklub i byen

Emil og Johannes vil gerne have en ungdomsklub i byen
Emil Holm og Johannes Lind Lausen fra 7. klasse har mange ideer til en ungdomsklub i Hasle. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 25. APR 2021 • 19:02
Holger Larsen
Journalist
| ABONNENT
25. APR 2021 • 19:02

UNGE

– Det kunne være fedt med en ungdomsklub i Hasle, så man ikke behøver at skulle til Rønne eller Klemensker. Der er måske også nogen, der ikke føler sig trygge ved at skulle til Rønne om aftenen, siger Emil Holm fra 7. klasse på Svartingedal Skole.

Det er efterhånden en del år siden, at der har været en ungdomsklub i Hasle, men nu synes tiden måske at være moden til det igen. I hvert fald, hvis man spørger Emil Holm og klassekammeraten Johannes Lind Lausen samt udskolingslærer Anette Brandt Sall.

– Der er ikke rigtig nogen steder, eleverne kan gå hen og være sammen under andre forudsætninger end det er, når man er i skole. Hvis eleverne får det rigtig dejligt sammen, så bliver deres skoledag også endnu bedre, siger læreren.

Overbygning

På skolen og i byen er man begyndt at tale om ungdomsklub af flere årsager. Dels fordi man på skolen er i gang med at genetablere en overbygning med 7. klasse som første trin. Men også fordi man i skolebestyrelsen har drøftet det, man kalder "bekymrende adfærd for nogle elever udenfor skoletid". Der har været problemer med knuste flasker i skolegården og graffiti (og det er ikke den graffiti, der er lavet som udsmykning).

– Der bliver lavet lidt "slemt" i Hasle, hvor man ikke ved hvem det er, siger Emil Holm.

– De offentlige toiletter ved torvet er blevet lukket på grund af hærværk, Det er ærgerligt, for der kan hurtigt blive peget på "nogen, det nok er". Det er hårdt i et lille samfund, hvis det pludselig er den snak, der kommer. Det handler om, at vi vil have de unge mennesker væk fra gaderne. Det er ikke fordi der skal sidde en voksen på skulderen og holde øje, men at skabe en ramme, hvor vi ved, hvor de unge opholder sig, så vi også kan komme og hjælpe, hvis der bliver behov, siger siger Anette Brandt Sall.

Anette Brandt Sall, Emil Holm og Johannes Lind Lausen vil gerne tale med ungdomsskolen om, hvordan man kan etablere en ungdomsklub i Hasle. Foto: Jacob Jepsen


Coronatiden

Endelig har coronatiden også gjort etableringen af et klubtilbud aktuelt, mener udskolingslæreren:

– Det er værd at tage alvorligt lige nu, for det har været et turbulent år, hvor de unge mennesker har siddet derhjemme foran deres computer. Det er faktisk en øvelse at skulle være sammen igen. For en måned eller halvanden siden, da de kom tilbage i skole, sad de stadig med deres computere og kommunikerede ad den vej.

– Det har været en del af virkeligheden, og nu slår vi et slag for, at der skal ske noget andet. Vi skal gøre noget for de unge mennesker, så de finder ud af at være sammen igen i levende live, siger Anette Brandt Sall.

De har mange ideer

Emil og Johannes har masser af ideer til, hvad en ungdomsklub skal indeholde:

– Det ville være fedt med en klub ligesom i Rønne og Klemensker, hvor det er fra 6. klasse og opefter. Der kunne være nogle aktiviteter, fodboldturneringer, billardbord, bordtennis, bod, hvor man købe hotdogs og sodavand – ligesom i Rønne.

Det kunne være fedt med et sted, hvor der er et anlæg, hvor man kunne sætte noget musik på og være sammen med sine venner. Et karaokestudie kunne være grineren, siger Johannes Lind Lausen, der gerne vil være med til arbejdet med at etablere en ungdomsklub.

Emil og Johannes fortæller, at mange af deres klassekammerater har det samme ønske om et klubtilbud, og ideerne bare vælter frem, når de taler om det. Man er på skolen også så heldig at have lokaler, som eventuelt kan komme i spil.

– Bygningerne og lokalerne skal nok findes. Det svære, hvor vi har brug for nogle børn og unge, der arbejder med, er hvad vi skal putte ind i et tilbud, siger Anette Brandt Sall, der bebuder, at hun vil kontakte ungdomsskolen med henblik på et møde om, hvordan man kan etablere en ungdomsklub.

– Der er brug for det, siger hun.

 

 


Anette Brandt Sall vil gerne medvirke til mere socialt fællesskab for de ældste elever på Svartingedal Skole. Foto: Jacob Jepsen



Skoledagen flytter til om aftenen

Udskolingslærer Anette Brandt Sall tager allerede nu hul på nogle mere sociale arrangementer for de ældste elever på Svartingedal Skole i Hasle.

– Vi prøver i 7. klasse at lave nogle arrangementer, hvor vi flytter skoledagen til om aftenen. Det er stadigvæk en skoledag. Vi laver bare nogle andre ting for at danne en anderledes ramme om det sociale liv. Vi prøver med det, vi har på skolen, at lave noget fællesskab for børnene, for det gør noget for deres skoledag, for deres trivsel og læring, at de er trygge ved hinanden, siger hun.

– Vi skal for eksempel lave Masterchef i maj, hvor hver gruppe elever får en kasse med råvarer, og så skal de fremtrylle noget god mad, som skal præsenteres for nogle dommere.

Anette Brandt Sall fortæller, at hun også forsøger at engagere nogle forældre i at være med til nogle sociale arrangementer i skolegården, når det bliver muligt.

– Det lyder som en rigtig hyggelig idé, siger Emil Pihl om ideen med skoledage om aftenen