Statens 20 millioner til havneopmarch kan blive risikable at tage imod

Statens 20 millioner til havneopmarch kan blive risikable at tage imod
Arkivfoto: Berit Hvassum
TRAFIK | RØNNE | Mandag 13. juni 2022 • 14:36
Jakob Marschner
Journalist
TRAFIK | RØNNE | Mandag 13. juni 2022 • 14:36

Der er ikke tale om, at staten vil forære kommunen 20 millioner kroner til et større opmarchområde for den kommende hurtigfærge. Der er tale om penge, som Bornholm kan søge om, men at tage imod dem vil indebære, at kommunen selv tager økonomisk risiko på sig. Borgmester Jacob Trøst er i tvivl, om pengene overhovedet skal søges. Samtidig undersøger kommunen, om et større opmarchområde udenfor havnearealet overhovedet er nødvendigt.

 

Statens 20 millioner kroner til et større opmarchområde for den kommende Express 5 er ikke fugle på hånden. Det er fugle på taget, og i værste fald kan det give bagslag og koste kommunen penge at gå efter dem.

Det fortæller borgmester Jacob Trøst (K) til Tidende, efter at TV2/ Bornholm søndag præsenterede de 20 millioner som "et tilskud", som staten havde på vej uden betingelser og uden risici.

– Som jeg har forstået det, er de 20 millioner kroner en pulje penge, som vi kan søge penge fra. Men gør vi det, påtager vi os også ansvaret og risikoen ved hele projektet. Det skal vi selvfølgelig have med i vores overvejelser, siger Jacob Trøst.

– Det er måske et skridt i den rigtige retning. Vi nærmer os i hvert fald en løsningsmodel, men den er ikke helt i mål endnu. Det skal i hvert fald genberegnes, om det over hovedet er den model, som vi går efter, siger han.

Pengene rækker – måske

Kommunens seneste beregninger på at anlægge et større opmarchområde viser en udgift, der næsten svarer til de 20 millioner kroner, som kommunen vil kunne søge fra staten. Siden den beregning er der dog sket en del.

– Da vi regnede på det for et halvt års tid siden, nåede vi frem til en pris på cirka 17 millioner kroner. Men med de prisstigninger, der har været siden da, kan det godt være, at 20 millioner viser sig ikke at være tilstrækkeligt, for der er sket meget med priserne siden dengang, siger Jacob Trøst.

Kommunalbestyrelsen besluttede tidligere på året, at regionskommunen ikke må få udgifter ud af det større opmarchområde. Derfor skal kommunen have sikkerhed for, at eventuelle penge fra staten vil kunne betale anlægget af et større opmarchområde fuldt ud, hvis der ikke skal opstå en konflikt med hvad kommunalbestyrelsen selv har besluttet.

– Vi skal have afdækket hvilke risici, der er forbundet med at søge de her penge. Og hvad vi gør, hvis de 20 millioner viser sig ikke at være tilstrækkeligt. Vi skal også ind og se på, om der er andre muligheder, for eksempel for også at få andre med ind og finansiere et større opmarchområde, siger Jacob Trøst.

– Når projektet medfører en risiko for kommunen, skal vi se på, om det er en risiko, som vi kan dele med andre. Her er vi først og fremmest i dialog med Transportministeriet, og her skal vi høre hvilke vilkår man kan søge de her penge på, siger borgmesteren.

Er det nødvendigt?

Samtidig ser kommunen også på, om det overhovedet er nødvendigt med et større opmarchområde udenfor selve havnearealet.

– Det er ikke et ønskescenarie for os, at et opmarchområde skal definere, hvordan vores infrastruktur skal være omkring havnen. Så hele den del skal i givet fald også gentænkes, siger Jacob Trøst.

– Derfor kigger vi også på, om det større opmarchområde er noget, der kan klares indenfor det eksisterende havneareal. Det vil vi også gerne have belyst. Det er selvfølgelig ikke Bornholmslinjens foretrukne løsning. Det er klart, at de foretrækker en model, hvor de får et større areal at råde over, siger han.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT