Ny formand er helt sikker: Tunnel til Sverige er kun et spørgsmål om tid

Det var Peter Hansens søn, der satte gang i tankerne om en fast forbindelse til Sverige.
Peter Hansen er født og opvokset i Muleby. Han har en søn, der i dag er 18 år, og det er faktisk sønnens fortjeneste, at Peter Hansen for syv år siden meldte sig ind i Foreningen Bornholmtunnel.
– Vi var ude at køre en tur en dag, og det var på den tid, hvor det var meget populært at spille Pokémon Go. Og så, da vi var omkring Rø, sagde min søn: "Far, kan vi ikke køre over til farmor, der er mange flere Pokémon'er".
Farmor bor i Hillerød, og alene af den grund blev sønnens spontane forslag skudt ned med det samme. Men der skete noget andet, for den dag blev Peter Hansen bidt af tanken om en tunnel mellem Skåne og Bornholm. For to måneder siden overtog den 46-årige pladesmed formandsposten i den lille, men standhaftige forening af tunnelfortalere på Bornholm.
Meget taler for
Foreningen Bornholmtunnel blev stiftet i 2006 og har indtil videre gjort meget få fremskridt, hvis målet er at gøre Bornholm landfast med Sverige.
Men tiden arbejder for os, lød det på generalforsamlingen i februar, og Peter Hansen er heller ikke i tvivl om, at en tunnel til Sverige vil blive virkelighed en dag.
Spørgsmålet er kun hvornår.
I 2019 viste undersøgelser fra Bornholms Tidende og P4 Bornholm, at tre ud af fire bornholmere viste interesse for en tunnel. Tunnellens alvorligste modstander er kommunalbestyrelsen, hvor et flertal af medlemmerne ikke kan overskue et anlægsbyggeri af den størrelse. Kommunens økonomi er mildest talt udfordret i disse år, og en forundersøgelse til 25 millioner er rent fatamorgana på en lille ø med knap 40.000 indbyggere.
Ser man bort fra modstanden blandt de lokale politikere, som i øvrigt ikke er rettet mod ideen i sig selv, er der efterhånden ikke meget, der taler imod en tunnelforbindelse, siger Peter Hansen, der i november 2023 blev ansat som montør hos Jensen i Rønne. Før det arbejdede han 13 år hos Christiania-cykler.
I dag er der ifølge tunnelforeningens nye formand meget, der taler for en landfast forbindelse. Især fordi klimaforandringerne har skabt et politisk ønske om at sænke udledningen af CO2 så meget som overhovedet muligt i transportsektoren.
– Der er visionen om at blive fossilfri i 2050. Det er blevet lettere at bygge tunneller, vi vil gerne have flere tilflyttere, og så ville man kunne lægge søkablet i bunden af tunnellen. Det hænger alt sammen meget godt sammen med en tunnel, lyder det fra Peter Hansen.
Livet i osteklokken
En tunnel til Sverige vil skulle have et undersøisk forløb på cirka 35 kilometer. Dertil kommer nedkørslen i begge ender, som også vil være nogle kilometer lange, ligesom man kender det fra andre tunnelforbindelser.
Peter Hansen bor tilfældigvis i Klemensker, som er et af de områder, der af tunnelforeningen er udpeget som et oplagt sted at starte turen, hvis man kører fra Bornholm.
– Der er allerede et rigtig godt vejnet omkring Klemensker, siger han, og nævner blandt andet Simblegårdsvej som en mulighed.
Herfra er der god udsigt til havet. Sverige ligger gemt i et lavtliggende skylag og tåge, men Peter Hansen kan sagtens forestille sig en tunnel under havet til Sandhammaren i Skåne.
Men det er fortsat svært for hver fjerde bornholmer at se det for sig, hvis undersøgelsen fra 2019 står ved magt. Modstanden skyldes ifølge Peter Hansen, at nogen måske har det meget godt med at bo i en osteklokke på Bornholm. Måske ligger der frygt bag den bornholmske skepsis.
– Uh, så åbner vi for meget op, og så kommer der kriminalitet. Det er bare en generel indstilling fra folk, som ikke kan se det for sig, siger Peter Hansen.
Som bornholmer er han helt fortrolig med begrebet tunneltosse, som kom frem i kølvandet på tunnelforeningens stiftelse. Uanset hvor meget nogen mener, at tunnelen er en sag, der er tabt på forhånd, så er det en sag, Peter Hansen personligt agter at kæmpe for.
Således kunne han ikke bære tanken om, at tunnelforeningen skulle nedlægge sig selv, som det var tæt på at ske i februar, da Anne Margrethe Roesen trak sig efter 12 år på formandsposten.
– Jeg syntes, det var synd og skam at opgive håbet om at få en fast forbindelse. Og jeg er helt sikker på, at det kommer til at ske. Det er kun et spørgsmål om tid.
Psykisk sygdom – en usynlig kamp
NYT JOB
MEST LÆSTE

En sijllavitta
‘Sijllagjæl’ (indvolde fra sild) som man klaskede op på en væg i forskellige figurer, fx et ansigt, for at forskrække folk om natten, idet det lyste (fosforescerede). Teinnæs illustrerer ordet med følgende citat: ‘Pass du på, ønte varr så vikti, æjlla kajn du tro jâ ska lawa dai en sijllavitta’.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration