Lynlader er opgraderet: 'Mange har hjulpet os på vej med gode råd og forslag'

Lynlader er opgraderet: 'Mange har hjulpet os på vej med gode råd og forslag'
Siden juni sidste år har et batteri fra Nerve Smart Systems fungeret som lynlader for elbiler. Det er et testsystem, som skal hjælpe virksomheden til at opnå optimal drift for sine kommende ladesystemer. Samtidig kan det være med til at levere svaret på spørgsmålet om, hvad man stiller op i områder, hvor der er stor forskel på efterspørgslen om sommeren og resten af året. Foto: Nerve Smart Systems
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 2. AUG 2022 • 10:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | RØNNE | ABONNENT
2. AUG 2022 • 10:30

I godt et år har Nerve Smart Systems testet et batteri, der fungerer som lynlader til elbiler. Det skal hjælpe til at udvikle fremtidens ladesystemer.

 

Muligheden for at oplade elbiler på Bornholm blev pludselig en af sommerens varme debatter, og manglen på lynladere var et af de emner, der blev berørt. Ifølge oversigter over offentligt tilgængelige ladestandere står den eneste lynlader ved Campus Bornholm, hvor Nerve Smart Systems har opstillet et testbatteri, der kan hurtigoplade elbiler med op til 350 kilowatt.

Batteriet landede på Bornholm i juni sidste år og er et demonstrationsprojekt, hvor opladning er gratis, da Nerve Smart Systems skal bruge systemet til at opnå optimal drift for sine kommende ladesystemer.

– Som producent af lynladesystemer til elbiler er det en stor opgave at sikre, at alle bilmodeller kan lades. Dette er et generelt problem for alle producenter af ladestandere, idet fortolkning og implementering af lade-standarden kan variere fra bilfabrikant til bilfabrikant, fortæller administrerende direktør Jesper Boie Rasmussen hos Nerve Smart Systems til Tidende.

Derfor har man valgt at inddrage private elbilbrugere for at kunne teste alle mulige typer af elbiler til gengæld for gratis opladning.

– Det har været rigtig positivt, og mange har hjulpet os på vej med gode råd og forslag. Alle input er blevet vendt og drejet, og der har været en løbende opdatering af systemet, fortæller Jesper Boie Rasmussen.

Særlig udfordring i turistområder

Den seneste opgradering gennemgik systemet ved Campus Bornholm den 22. juni. Den gør det ifølge Jesper Boie Rasmussen endnu nemmere at betjene systemet, da opladning fremover starter ved at trykke på startknappen på skærmen uden brug af en app.

– I samme forbindelse kom der helt ny software på systemet, hvilket vil tillade endnu flere elbilbrugere at få glæde af vores testsystem. Vi håber, at brugerne vil indtaste deres nummerplade, så vi kan få overblik over alle de forskellige elbilmodeller, der kommer forbi og lader. Det er denne information, som vi har glæde af, og som er grunden til, at ladningen stadig er gratis, fortæller han.

Sommerens debat om ladeinfrastrukturen har blandt andet handlet om forskellen på behovet i højsæsonen og resten af året. Det er en særlig udfordring i områder med stor turistinteresse, forklarer Nerve Smart Systems' administrerende direktør.

– Det kan i forvejen være svært at forsvare at opsætte lynladere økonomisk. Når det så ydermere må forventes, at en lader har sin væsentligste omsætning i få sommermåneder, skal der noget andet til for at få økonomien til at gå op. Det er netop derfor, at vi har vores testsystem kørende på Bornholm. Vores system bygger på et integreret batteri, der resten af året kan tjene penge på at hjælpe elnettet med at blive stabiliseret, hvilket er en nødvendighed for at øge andelen af sol og vind energi i vores elforsyning, fortæller Jesper Boie Rasmussen.

Cirka 80.000 kørte kilometer

Siden testbatteriet landede på Bornholm, har det ifølge Jesper Boie Rasmussen leveret over 14.000 kilowatt-timer til brugerne af systemet.

– Dette svarer til cirka 80.000 kørte kilometer. Så vi håber, at elbilbrugerne vil fortsætte med at lade på vores system og dermed være med til at hjælpe med at få en danskudviklet lynlader ud på verdensmarkedet, fortæller han.

Nerve Smart Systems' testsystem til lynladning på Bornholm er medfinansieret af projektet Topcharge, der fik støtte fra Energiteknologisk udviklings- og demonstrationsprogram. Programmet støtter udvikling og demonstration af nye energiteknologiske løsninger. Jesper Boie Rasmussen fortæller, at Nerve Smart Systems' delprojekt havde sidste arbejdsdag den 31. december 2021.

Testsystemet indgår desuden som en del af det igangværende Insulae-projekt, der skal vise veje til, hvordan udvalgte europæiske øer kan blive grønnere. Bornholm er sammen med portugisiske Madeira og kroatiske ø Unije udpeget til fyrtårne.

Det projekt deltager Nerve Smart Systems og energiselskabet OK ikke aktivt i, med de samarbejder på andre områder, fortæller direktøren.

– På trods heraf valgte OK alligevel at fortsætte med at teste sin app-løsning sammen med vores system til og med den 21. juni 2022. OK og vi er nu færdige med at teste dette, og begge parter fortsætter nu samarbejdet med fokus på Nerves nye lynladeløsninger, som blandt andet er opstillet ved OK's hovedkontor i Viby, lyder det fra Jesper Boie Rasmussen.

HVOR DRØMMER VI OS HEN? OM KULTUREN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm og kulturen. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere bidrager med deres bud. Send gerne dine tanker til debat@tidende.dk.

DEBAT | ABONNENT

Ø-kultur?