Jesper Maack fra Molslinjen ærgrede sig over reportagen i Tidende, fordi han formoder, at dårlig omtale vil få negative konsekvenser for de mange ansatte, som arbejder på færgerne eller har deres gang på kontoret i Rønne. Han er sikker på, at Bornholmslinjens destinationschef Christian Aage, der har base i Rønne, ville have mødtes med passagerforeningen.
– Men det er jo ingen skam ikke at dukke op, hvis man ikke bliver spurgt. Vi tager altid dialogen, hvis vi bliver inviteret, siger Jesper Maack.
Han mener, at corona-restriktionerne førte til begrænset kontakt med passagerforeningen, der efter hans opfattelse også skruede ned for aktiviteten. Desuden peger han på, at Bornholms Passagerforenings mærkesager – som større kapacitet, reel indførelse af landevejsprincippet, anderledes prisstruktur og en anden definition af samfundsbegrundet transport i kontrakten – ikke egner sig til at blive diskuteret med Bornholmslinjen, men er et spørgsmål for Transportministeriet eller ordførerne i Folketinget.
– Det må de hellere tage med dem, som har lavet den kontrakt, vi sejler efter. Det er et niveau eller to over os, siger Jesper Maack.
Han tilføjer, at Trafikkontaktrådet, som passagerforeningen er repræsenteret i, ofte vil være det organ, hvor Molslinjen er i dialog med bornholmske interesser.