Det bliver dyrere at køre med bus

Det bliver dyrere at køre med bus
Efter planen bliver det dyrere at køre med BAT's busser i august. Det kommunale busselskab planlægger også en bedre dækning af BOrnholms Lufthavn. Foto: Henrik Nielsen
NYHED | ABONNENT | 7. JUN 2023 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
7. JUN 2023 • 15:30

Der ligger et forslag om at sætte BAT's billetpriser op. Samtidig vil busselskabet dække lufthavnen bedre.

Om halvanden måned bliver det dyrere at køre med bus her på Bornholm, i hvert fald hvis politikerne i regionskommunen accepterer et forslag om at sætte billetpriserne op. Prisstigningen bliver i givet fald på omkring fem procent, som er det loft, Trafikstyrelsen har lagt, og tanken er, at den skal gælde fra 1. august. Det fremgår af natur-, miljø- og planudvalgets dagsorden.

Af forslaget fremgår det, at stigningen rammer alle typer af billetter, og forventningen er, at det vil give BAT en ekstra indtægt på mellem 500.000 og 800.000 kroner resten af året. Frem til 30. april er der solgt billetter og kort for 7,9 millioner kroner. På den baggrund er det forventningen, at indtægten fra salg lander på i alt 24,9 millioner kroner.

Det er dog ikke nok til at få året til at gå i nul. Et budgetopfølgning fra april viser, at BAT har udfordringer med at overholde budgettet på udgiftssiden. Indtægterne ser derimod ud til at have rettet sig. Samlet forudser man en merudgift i år på cirka 2,7 millioner kroner. Beløbet er dog meget usikkert, da brændstofpriserne ændrer sig løbende.

Bedre dækning af lufthavnen

Dyrere billetter er ikke de eneste ændringer, BAT planlægger. Trafikselskabet barsler tillige med omlægning af bybusruterne til også at dække Bornholms Lufthavn og indsættelse af en hurtigrute mellem Nexø og Rønne. Målet er at få flere til at benytte den offentlige kollektive trafik på Bornholm.

BAT vil lægge de nuværende bybusruter 21 og 23 sammen til en ny rute 23 og samtidig etablere en rute 22, der skal tilgodese en efterspørgsel efter en rute til blandt andet lufthavnen, hospitalet og byens hoteller. Arnager by bliver efter planen også en del af ruten, der får timekørsel.

Den planlagte hurtigrute skal primært være med til at fremme den kollektive trafik om morgenen og eftermiddagen og gøre det attraktivt at tage bussen mellem Nexø, Aakirkeby og Rønne. Hele turen skal tage cirka 40 minutter. En sådan hurtigrute vil koste 300.000 kroner om året, som man forventer at hente på et øget billetsalg.

Efter planen skal de nye køreplaner gælde fra 6. august.

BAT's brugerråd har fået forelagt de foreslåede ændringer og er generelt positivt indstillet. Rådet ser ændringerne som optimeringer, der vil skabe gevinst for passagerne, fremgår det af natur-, miljø- og planudvalgets dagsorden.