Bekymret mor om ny flextrafik: 'Kan betyde, at min søn ikke vil i skole'

Bekymret mor om ny flextrafik: 'Kan betyde, at min søn ikke vil i skole'
Iben Busch er både som mor og lokalpolitiker bekymret for konsekvenserne, når en ny udbyder skal køre flextrafik på Bornholm. Arkivfoto: Jacob Jepsen
TRAFIK | Lørdag 1. juni 2024 • 05:30
Af:
Marie Emilie Hofman
TRAFIK | Lørdag 1. juni 2024 • 05:30

Hvis Nordian overtager den kommunale flextrafik, kan det betyde dårligt nyt for Iben Buschs søn, der lider af autisme og ADHD. Som både mor og lokalpolitiker frygter hun nu, at sønnens skolevægring forværres, og at kommunens udgifter for udsatte børn ender med at stige.

Hvis Nordian overtager flextrafikken, kan det betyde en markant ændring i hverdagen for Iben Buschs familie.

Også hun har læst historierne om det skandaleramte trafikselskab, der står til at vinde store dele af udbuddet for øens flextrafik.

En kørselsordning, der blandt andet varetager opgaven med at køre børn med handicap til og fra deres skoletilbud. Her er Iben Buschs 11-årige søn en af dem. Han er diagnosticeret med autisme og ADHD og går til daglig på specialskolen Heldagsskolen. Med sit handicap har han i særlig grad brug for klare rammer og struktur, så hverdagen kan fungere.

Og det er altså nu det, som Iben Busch frygter, at det nye omstridte trafikselskab er i fare for at rokke ved. For de tidligere beskrevne forhold med stor udskiftning i chauffører, forsinkelser og kørsel til forkerte adresser kan give hendes søn en skæv start på dagen.

– Min søn er dybt afhængig af, at chaufføren kommer til aftalt tid, at han ved hvem det er, og hvilken rutine, der helt specifikt skal ske. Hvis han ikke får den gode start, skaber det en stor uro og ængstelighed, der også gør det sværere for lærere og pædagoger at modtage ham i den anden ende, siger Iben Busch.

Kæmper i forvejen med skolevægring

I yderste tilfælde kan det ende med, at hendes søn ikke vil i skole.

– Vi kæmper i forvejen med, at min søn har skolevægring, så der skal ikke så meget til. Og hvis det her så bliver en faktor oveni, så kan det jo ende med at blive rigtig svært. Både for min søn, men også for os som forælder og familien, der skal have hverdagen til at hænge sammen, fortæller Iben Busch, der er mor til tre.

Hendes dreng har kørt med flextrafik de seneste seks år. Og indtil nu har familien været mere end tilfreds med den service, der er blevet givet. Her har det primært været de lokale Gudhjem Bus og Vikingbus, der har håndteret kørslen.

– Det har altid været den samme chauffør, der hentede og bragte børnene. En som de kendte og var trygge ved, og som forstod de forskellige børns behov. Blandt andet at ting som faste pladser og faste kørselstider var altafgørende. På den måde har vi generelt været meget privilegerede her på Bornholm. Og selv om jeg jo ikke kan sige med sikkerhed, at kørslen bliver forringet med Nordian, så bliver man da bekymret af at læse historierne fra København, siger Iben Busch.

Hele specialområdet vil lide undet det

Og hvor Bornholm har været et smørhul, hvad angår en velfungerende kørsel, så kan hun konstatere, at det langt fra er tilfældet i alle landets kommuner. Via forældrenetværk for børn med autisme udveksler hun nemlig ofte erfaringer. Heriblandt også om, hvordan børnenes flextrafik fungerer.

– Der er en del kommuner, hvor der er store udfordringer med kørslen. Med chauffører, der ikke overholder tidsplanen eller måske bare bliver helt væk. Det er ikke kun Nordian men også andre trafikselskaber. Så vi har været meget heldige her i vores kommune, siger Iben Busch, der til daglig også er et kendt ansigt som konservativt medlem af kommunalbestyrelsen. Her sidder hun i Børn- og Skoleudvalget, hvor hun ligeledes oplever et område, der i forvejen er presset til det yderste.

– Vi er i forvejen meget udfordret på skolens specialområde, hvor mange børn er blevet inkluderet i folkeskolen. Det betyder, at de børn, der, ligesom min dreng, går i specialskole, altså er dem, der er de allermest udfordrede. Og hele det her område vil nu også lide under, hvis kørslen af børnene forringes.

Kan koste dyrt

Som politiker, hvad tænker du så om, at et trafikselskab med den fortid overhovedet kan vinde så stor en licitation på Bornholm?

– Politisk er det jo ikke noget, at vi er involveret i, og jeg ved lige nu for lidt om processen til at kunne udtale mig. Men jeg kan udtrykke en bekymring for, hvordan udbuddet er blevet lavet. Fordi pris er en ting, men en anden er kvalitet. Og man er nødt til at spørge sig selv, om man egentlig sparer penge på det her, eller om det reelt vil blive dyrere i sidste ende. For worst case står vi jo over for nogle ekstra omkostninger for både børnene, og de lærere og pædagoger, der er knyttet til tilbuddet, hvis vi for eksempel får flere børn i skolevægring. Og det kan ende med nogle rigtig dyre tilbud, hvis vi skal til at tilbyde specielle tilbud til skolevægringsbørn.

Har du nogle planer om at gå ind i sagen nu?

– Jeg blev orienteret om det i sidste uge og er lige nu på ferie, så jeg har ikke haft mulighed for at sætte mig ind i det. Men vi har kort talt om det i partigruppen, og jeg skal nu hjem og vende det mere indgående. Og derefter er jeg ret sikker på, at det er noget, vi kommer til at tage op.

Følg debatten på facebook!


En sijllavitta

‘Sijllagjæl’ (indvolde fra sild) som man klaskede op på en væg i forskellige figurer, fx et ansigt, for at forskrække folk om natten, idet det lyste (fosforescerede). Teinnæs illustrerer ordet med følgende citat: ‘Pass du på, ønte varr så vikti, æjlla kajn du tro jâ ska lawa dai en sijllavitta’.
FÅ ABONNEMENT