BAT-chef advarer: Vores plan eller kaos

BAT-chef advarer: Vores plan eller kaos
Hold godt fast: BAT's trafikchef Niels Rasmussen går helt usædvanligt direkte til kommunalbestyrelsen med en klar advarsel om ikke at ændre BAT's bud på næste års køreplan. Foto: Torben Østergaard Møller
TRAFIK | Lørdag 14. december 2024 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
TRAFIK | Lørdag 14. december 2024 • 05:30

Meget risikerer at ramle, hvis BAT's bud på en ny og reduceret køreplan bliver afvist af politikerne, skriver BAT's trafikchef til kommunalbestyrelsen. "Under al kritik" at Enhedslisten foreslog en ny plan uden at orientere BAT på forhånd, tilføjer Niels Rasmussen, der står ved, at han med mailen "bryder de normale kommunikationsveje".

Busdriften på Bornholm vil lide stor skade, hvis kommunalbestyrelsen den 19. december vælter det bud på en ny køreplan, som BAT har lagt frem.

Sådan advarer BAT's trafikchef Niels Rasmussen torsdag morgen i en mail til alle medlemmer af kommunalbestyrelsen. Fra starten af sin mail står Niels Rasmussen ved, at han med mailen går udenom de normale måder at være i kontakt på.

"Helt ekstraordinært tillader jeg mig at bryde de normale kommunikationsveje, da jeg mener, at vi har en situation i BRK, hvor politik og virksomhedsdrift ikke helt er i sync, samtidig med at jeg oplever, at vi modarbejder hinanden helt unødvendigt", skriver BAT's trafikchef i mailen, som Tidende er kommet i besiddelse af fra et medlem af kommunalbestyrelsen.

"Jeg oplever også, at vi udstiller os selv i medierne og bruger dette som diskussionsplatform i stedet for interne afklaringer og fælles BRK-udmeldinger", fortsætter mailen.

BAT: Store konsekvenser

I mailen taler Niels Rasmussen for, at det vil få store følger på adskillige fronter, hvis BAT's bud på næste års beskårede køreplan ikke bliver godkendt af kommunalbestyrelsen på torsdag. Blandt konsekvenserne nævner han, at BAT's økonomi kan blive endnu dårligere.

At afvise BAT's bud på den næste køreplan vil ifølge trafikchefen "skabe kaos, presse overenskomstaftaler, BAT's medarbejdere og fagforbundet (3F) unødvendigt samt udfordre økonomien i forhold til genopretningsplanen".

Blandt andre dominobrikker, der vil rykke sig, hvis BAT's foreslåede køreplan bliver afvist, nævner Niels Rasmussen "kommende udbud på skolebuskørsel, antal busser, nedjustering af medarbejdere (og) BRK-personalepolitik".

Niels Rasmussens mail til politikerne er direkte afledt af, at Enhedslisten torsdag i økonomiudvalget foreslog at erstatte BAT's bud på køreplanen med Enhedslistens bud på en anden vej frem.

At Enhedslisten gjorde det, havde Niels Rasmussen ikke fået at vide på forhånd.

"Jeg er blevet orienteret om, at Enhedslisten har indsendt et ændringsforslag til det kommende dagsordenspunkt på jeres kommende kommunalbestyrelsesmøde den 19. december, som jeg ikke er blevet inddraget i, hvilket er under al kritik og manglende respekt for BRK's organisation og medarbejdere", skriver han i mailen.

Bindinger på BAT

Enhedslistens forslag handler om, at BAT's reducerede køreplan først skal træde i kraft senest 1. august næste år. I stedet for 1. april, som BAT har foreslået.

I de højst fire måneder fra april til august vil Enhedslisten forlænge den nuværende køreplan. Prisen for at gøre det (dog højst lige over 1,3 millioner kroner) vil Enhedslisten give BAT som en tillægsbevilling.

Samtidig vil Enhedslisten pålægge BAT, at den næste køreplan skal stemme overens med alle færgens afgangs- og ankomsttidspunkter og "i videst muligt omfang" også er "gensidigt afstemt med Bornholms uddannelsesinstitutioner".

BAT's næste køreplan skal ifølge Enhedslistens forslag også skære ned på ruter, der lapper over hinanden og "prioritere korrespondance mellem ruter ude i nettet, for eksempel i Østermarie og Aakirkeby".

Den række af detaljerede instrukser skal BAT ifølge Enhedslistens forslag leve op til – samtidig med, at næste års køreplan stadig skal fjerne de samme cirka 13.300 køretimer, som BAT's plan også lægger op til at fjerne.

Enhedslistens forslag vil desuden kun give BAT fem måneder (fra august til december) at placere de 13.300 fjernede køretimer i. BAT's eget forslag vil give selskabet ni måneder (fra april til december).

Morgenen efter at Enhedslistens forslag ikke kunne samle flertal onsdag i økonomiudvalget, søgte Niels Rasmussen så at dæmme op for ikke bare Enhedslistens bud, men også ethvert andet ændringsforslag til BAT's bud på køreplanen.

"Hvis rammerne konstant ændres, så er råderummet til sidst ikke-eksisterende, og så er der stor risiko for, at opgaven ikke kan realiseres efterfølgende", skriver BAT's trafikchef i sin mail.

Niels Rasmussen oplyser til Tidende, at han ikke har noget at tilføje.

EL: Det er vores ret

Ligeledes torsdag svarede gruppeforperson Morten Riis (EL) på Niels Rasmussens mail. Her forsvarede han Enhedslistens ret til at stille ændringsforslag, også uden at orientere (i dette tilfælde) BAT.

"Det ændringsforslag, som vi fra Enhedslistens side havde med til økonomiudvalget i går aftes havde ikke karakter af en ny køreplan, omend vi påpegede konkrete forhold ved den foreslåede, som vi anser som (behæftet med) mangler", skrev Morten Riis tilbage til både BAT's trafikchef og resten af kommunalbestyrelsen.

"Jeg har som politiker den opfattelse, at vi både kan stemme for og imod de administrative indstillinger, og endda tillade os at komme med ændringsforslag til dem", skrev Morten Riis desuden.

"Hvis vi ikke mener, at de indstillinger, vi præsenteres for, er tilstrækkelige og forværrer servicen for borgerne urimeligt – ja, så er det vel nærmest vores pligt at handle anderledes end foreslået", fortsatte svaret.

Morten Riis oplyste samtidig, at Enhedslisten på forhånd havde sendt sit forslag til centerchef Bjarne Freund-Poulsen og kommunens direktion, omend altså ikke til BAT selv.

"For det tredje er jeg ikke bekendt med, at vi politisk skal præsentere disse ændringsforslag administrativt før politisk behandling", skrev Morten Riis også.

Konservative, Dansk Folkeparti og Moderaterne stemte onsdag i økonomiudvalget for at godkende BAT's bud på den næste køreplan.

K, DF og M skal bruge mindst tre mandater mere, før der står et flertal bag BAT's plan på torsdag i kommunalbestyrelsen. EL skal bruge mindst fem mandater mere for at samle et flertal bag sin plan.

For begge gælder det, at de manglende mandater skal findes blandt de syv, hvis holdning endnu ikke er kendt: Socialdemokratiet, Kristendemokraterne og de tre løsgængere.

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT