Avis: Beviser peger på russisk gps-angreb

NYHED | ABONNENT | 11. JAN 2023 • 10:41
NYHED | ABONNENT
11. JAN 2023 • 10:41

To russiske korvetter kan placeres midt i hændelsesforløbet, da Danmark 3. oktober 2022 blev ramt af stort angreb på gps.

 

Som oplyst forleden i Bornholms Tidende har dagbladet Politiken via diverse aktindsigter kunnet berette om, hvordan skibes gps-systemer i starten af sidste forår mindst 22 gange brød ned i Østersøen.

Da hurtigfærgen Express 1 den 24. marts sidste år blev forsinket i Rønne Havn i godt to timer, fordi færgens gps-system trods tredobbelt back-up pludselig ikke fungerede, var der altså på det tidspunkt ikke tale om et isoleret tilfælde.

Gps-nedbruddet på færgen skyldtes med stor sandsynlighed en meget kraftig gps-jammer – kraftigere end dem, privatpersoner typisk er i besiddelse af.

Også usædvanligt mange skibe i Storebælt og på Kattegat oplevede pludselige svigt i deres gps-system, idet Politiken har talt op, at der blev rapporteret i alt 27 tilfælde i 2022, og avisen oplyser nu, at Danmark den 3. oktober 2022 blev ramt af et stort angreb på gps-signalet, der lagde skibes navigationssystemer ned i et område på 50 gange 30 kilometer i Storebælt – og at nye oplysninger placerer to navngivne russiske krigsskibe midt i hændelsen.

Da gps-angrebet skete, befandt de to russiske korvetter Stoikiy 545 og Soobrazitelny 531 sig i det nordlige Storebælt viser en hændelsesrapport fra Søværnets Overvågningsenhed således.

Russerne blev eskorteret af det danske patruljefartøj Nymfen P524, men klokken 14.48 forsvandt AIS-signalet, som automatisk identificerer alle skibe, først fra det danske patruljefartøj, og dernæst mistede yderligere fire fragtskibe og to færger fra Molslinjen både deres AIS-signal og gps-forbindelse.

En militæranalytiker ved Forsvarsakademiet forklarer til Politiken, at de to russiske korvetter begge har kapaciteten til at udføre et angreb på gps-signalet.

Politiken kan endvidere oplyse, at DTU har analyseret, fra hvilket område, det kraftige støjsignal sandsynligvis er kommet, og sammenholdt med hændelsesrapporten fra Søværnet placerer det de to russiske krigsskibe i centrum af det ramte område.