Trods dalende overskud: 'Jeg er stolt over, at det er gået så godt, som det er'

Trods dalende overskud: 'Jeg er stolt over, at det er gået så godt, som det er'
Ideen til at stifte Bornholms Sommerfuglepark kom, da en kammerat, der arbejdede på Gavnø Slot, startede en tropisk sommerfuglepark. Det lod Flemming Jensen sig inspirerer af og købte et nedlagt Gartneri på Gl. Rønnevej i 1997. Det, som i dag er Bornholms Sommerfuglepark. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 15. APR 2021 • 09:02
Emilie Jensen
Journalist
| ABONNENT
15. APR 2021 • 09:02

ERHVERV

Sommerfuglene har blafret rundt uden lige så mange beskuere det seneste år i Bornholms Sommerfuglepark i Nexø.

Noget indehaver af parken Flemming Jensen godt har kunnet mærke.

– Vi har haft færre gæster. I stedet for at have 27.000 gæster, har vi haft knap 20.000. Så det i sig selv giver jo en væsentlig mindre omsætning, og det plejer også at give et væsentligt mindre overskud.

Virksomheden har netop aflagt et regnskab, der dækker perioden fra 1. januar 2020 til 31. december 2020. Her lyder overskudet før skat på 45.297 kroner, hvor det foregående regnskab viste et overskud på 457.177 kroner.

Coronaforskrækkede gæster

– Normalt har vi også en hel del pensionister og grupper, men folk har været coronaskræmte, siger Flemming Jensen, der de seneste 23 år har drevet parken.

Ifølge den 76 årige indehaver har coronakrisen medført flere ting, der har gjort det svært at drive virksomhed for en park som Sommerfugleparken:

– Vi måtte også starte senere, så alt har gået imod oplevelsesverdnen i år. Så jeg er faktisk stolt over, at det er gået så godt, som det er.

Som planen er nu, regner han med at åbne parken for gæster den 21. maj.

Færre solgte billetter

De foregående år har parken de første dage i sæsonen solgt mere end 1000 billetter om dagen på åbningsdagen, da gæsterne også får et sæsonkort med i købet.

– Sidste år solgte vi 430 billetter. Der var mange spørgsmål, såsom om man måtte komme eller ej, og skulle man have mundbind på eller ej, og hvor mange måtte der være i parken? Der har været så meget usikkerhed.

Usikkerheden har også medført, at parken ikke har lavet nye tiltag, fortæller Flemming Jensen:

– Vi har holdt lav profil, det bliver man nødt til. Der er saftsuseme sparet på kronerne, det kan jeg godt love dig.

Derfor er det en park, som man kender den, der lukker dørende op om en måned:

– Når vi åbner til maj, er parken, som den altid har været, med en masse flotte blomster og tropiske sommerfugle og tropiske planter.

Flemming Jensen har siden 1. klasse været blomster-og fugleinteresseret. Det var lærerne i skolen, der inspirerede ham, og som 13-14 årig fik han interesse for Naturhistorisk Forening, som endnu mere styrkede den unge mands interesse for naturen. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen.

 

Et turbulent år

Til Bornholms Tidende har Flemming Jensen tidligere udtalt, at sommerfugleparken fik en flot afslutning på 2020-sæsonen. Især i betragtning af, at sæsonen blev forkortet med én måned på grund af coronanedlukninger.

At 2020 var et turbulent år afspejler sig især i salget af sæsonkort. Hvor salget i 2019 lå på 1500, kunne parken i 2020 kun sælge lidt over en femtedel. 319 i alt, hvilket ifølge Flemming Jensen skyldtes, at folk var for usirke på hele coronasituationen til at ville lægge penge i et sæsonkort.

Som sagt har sommerfugleparken i år haft i underkanten af 20.000 besøgende, hvilket ifølge Flemming Jensens beregninger giver omkring 700.000 kroner mindre i kassen.

Flere skal med til at drive parken

I oktober fyldte Flemming Jensen 76 år. Op til sin fødselsdag fortalte han til Bornholms Tidende, at alderen og helbredet gør, at han i fremtiden ikke vil drive parken alene.

– Hvis jeg kan, og jeg orker, så vil jeg være ligeså meget med, som jeg kan. Men i vores familie er der et ønske om, at vi skal have en eller flere andre samarbejdspartnere med.

– Jeg kan ikke stå alene næste år, sagde Flemming Jensen i oktober, men trods det, har situationen ændret sig.

Lige nu har der nemlig ikke været andre kandidater til at blive en del af parken, fortæller Flemming Jensen:

– Jeg tager i hvert fald én sæson mere, jeg er 76 år, og der er ikke andre på banen. Jeg har fire flexjobbere, og det går faktisk ganske godt.