Idrætsforening søger med lys og lygte – skal finde en ny formand

Idrætsforening søger med lys og lygte – skal finde en ny formand
Pia Frost Jensen stiller ikke op til genvalg som formand for Nyvest Idrætsforening, der derfor er på udkig efter hendes afløser. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 25. MAR 2021 • 14:42
| ABONNENT
25. MAR 2021 • 14:42

FORENINGSLIV

De knapt 1.000 medlemmer i Nyvest Idrætsforening skal have en ny formand, da den nuværende forkvinde Pia Frost Jensen efter otte år ved roret ikke stiller op til genvalg. Men afløseren er ikke sådan lige til at støve op.

– Jeg sagde allerede på generelforsamlingen for et år siden, at jeg ikke ville stille op til næste generelforsamling. Og så har vi jo i det år, der er gået, ledt og spurgt i egne rækker og såmen også udenfor egne rækker, men der er ikke nogen, der har bidt på, siger Pia Frost Jensen.

Ifølge den afgående forkvinde takker folk ofte nej, fordi dem, de spørger, er aktive i andre foreninger.

En politisk fighter

Nyvest Idrætsforening er med sine næsten 1.000 medlemmer én af øens største. Foreningen blev grundlagt i 1979 i en sammenlægning mellem Vestermarie Idrætsforening, Nylars Idrætsforening og idrætsaktiviteterne i Arnager.

I dag består foreningen af seks afdelinger med hver deres bestyrelses. Pia Frost Jensens har således idrætsforeningens hovedformandspost, der er på valg hvert andet år.

De seks afdelinger håndterer alt det praktiske i forhold til hver deres idræt. Det drejer sig om atletik, gymnastik og dans, krocket, pistolskytteforening, riffelskydning og rulleskøjtesport.

Hovedformandsposten er den samlende funktion, hvor der både skal koordineres i forhold til afdelingerne, men posten går i højere grad ud på at være et ansigt udadtil.

– I forbindelse med at finde en ny formand har vi i bestyrelsen besluttet, at formandens vigtigste opgave er det politiske arbejde.

Hvad vil det sige at være politisk engageret i idrætten?

– At man arbejder for og engagerer sig i arbejdet for at styrke idrætten og vilkårene for idrætten og de ting.

Det politiske arbejde går blandt andet ud på at samarbejde med andre idrætsforeninger. Mest gennem DGI og Idrætsrådet, som er en interesseorganisation for idrætsområdet på Bornholm. Men også via Videns- og kompetencerådet, som er et organ, kommunalpolitikerne har nedsat som en politisk rådgivende funktion bestående af idræts- og halledere rundt omkring på øen.

Hvorfor skal man sige ja til at være formand for Nyvest IF?

– Det skal du, fordi det er en superfed idrætsforening, og vi gør et kæmpe stykke arbejde for lokalsamfundet, og det er et stort samlingspunkt for lokalsamfundet.

Sportsånden i Nyvest

Tilknyttet Nyvest Idrætsforening er hallen i Nylars, bedre kendt som Nyvest Centret. Hallen er selvejende og blev i sin tid bygget af foreningens første brugere. Det siger ifølge Pia Frost Jensen meget om den historie og ånd, en ny formand kommer til at være en del af.

– Der er jo masser af følelser og energi investeret i både idrætsforeningen og i hallen. Fordi dem, der byggede den, er her jo stadigvæk, og det er deres børn, der nu er ledere i Nyvest, og børnebørnene er medlemmer.

Ud over at holde sig orienteret om idrættens vilkår på lokalt plan, skal en kommende formand også turde prikke til politikere og andre beslutningstager, når det er nødvendigt. Derudover handler arbejdet om at få det interne arbejde til at køre og sørge for, at foreningen kommer i mål med de ting, den har sat sig for. For den afgående forkvinde, er det helt klart også det interne organisationsarbejde, der har været sjovest.

– For der er utrolig meget gejst i alle dem, der brænder for deres idræt. Man er helt høj, når man går fra et bestyrelsesmøde.

Formandsposten er ikke lønnet, men der er forplejning til møderne, forsikrer Pia Frost Jensen.