Frisør jubler, men efterlyser klare regler for test
Frisør og ejer af Bendixen Hair i Nexø krydser alt, hvad hun har, for at hun kan åbne sin salon op igen på mandag. Men hun ønsker, at myndighederne samtidig fortæller hende og de andre liberale erhvervsdrivende, hvordan de skal forholde sig til kunder, som nægter at følge retningslinjerne. Arkivfoto fra oktober 2015: Allan Rieck

| GRATIS
23. FEB 2021 • 17:54

Frisør jubler, men efterlyser klare regler for test

GENÅBNING

Morgenluften over Bornholm var lidt speciel tirsdag. Den lugtede lidt af en snarlig genåbning af øen. Morgenluften trængte sig også ind hos Bendixen Hair i Nexø, hvor den fyldte salonejer Maria Bendixen med en tiltrængt optimisme.

– Nedlukninge har bestemt ikke været sjov, og det har været med nerverne uden på tøjet og økonomien i bund. Så jeg håber virkelig på, at vi at blive genåbnet på mandag.

Det gør hendes kunder tilsyneladende også. Den første skrev for at få en tid allerede klokken halv seks i morges. Og Maria Bendixen har haft kunder i røret hele dagen.

– Men jeg er en smule afventende, fordi vi bliver nødt til at vente på retningslinjer om, hvorvidt de skal fremlægge en negativ coronatest for at måtte gå til frisør.

Villig til at risikere ny nedlukning

Først i løbet af onsdagen vil et flertal af Folketinget beslutte om og hvordan, første stadie af genåbningen af landet skal forløbe. Herunder også beslutte, om de vil følge ekspertudvalgets anbefaling om at åbne Bornholm mere op, end der er lagt op til i resten af landet.

Mere specifikt anbefaler ekspertudvalget at åbne for klubtilbud, efterskoler, Bornholms Højskole, Campus Bornholm, øens voksenuddannelser og videregående uddannelser samt liberale serviceerhverv som frisører og udvalgsbutikker.

I ekspertudvalgets notat til Christiansborg-politikerne fremgår det dog også, at en begyndende genåbning nu kan føre til, at antallet af corona-indlagte vil stige igen – som følge af den mere smitsomme britiske coronamutatation – og at Danmark til april risikerer at stå med samme antal indlagte, som i december foranledigede regeringen til at lukke landet ned.

Det er dog en risiko, Maria Bendixen i Nexø er villig til at løbe. Ganske enkelt fordi hun føler, hun ikke har noget valg.

– Lige nu er det et spørgsmål om at få noget indtjening, nogen kroner i kassen og få serviceret mine kunder, og så må jeg tage det, som det kommer. Lige nu er der jo ikke nogen, der med sikkerhed ved, hvad en genåbning på Bornholm bærer med sig, siger frisøren, der har haft sin salon i ni år.

Nyt testregime vækker bekymring

Får bornholmske butikker det grønne lys for at åbne op igen, vil der følge restriktioner og krav med. For frisørbranchen vil det formentlig betyde, at kunder skal fremvise en negativ coronatest for at blive klippet.

Så længe Maria Bendixen kan få lov til at svinge saksen igen, skal hun nok gøre, hvad der kræves. Men lige nu ved hun intet konkret, og uvisheden gør hende usikker.

– Jeg synes ikke, det er fedt at skulle stå og sige til en kunde: "Du kan kun komme ind, hvis du kan fremvise en negativ test".

Hvad vil du gøre, hvis der er én, der siger: "Nej, det vil jeg ikke vise dig"?

– Der håber jeg, vi får nogle retningslinjer om, hvordan vi så skal forholde os. Fordi i og med at frisør er et mega servicefag, så synes jeg, det vil være vildt frusterende at skulle påtage mig den rolle og sige: "Jamen, så kan du ikke blive klippet her". Derfor håber jeg, at nogen laver reglerne for os.

Vil du være tryg i den situation?

– Nej, det har jeg ikke lyst til. Men heldigvis er mine kunder nogen, jeg har haft gennem mange år, så jeg kender dem og tvivler på, at jeg kommer ud i den situation. Men jeg vil have det rigtig stramt med det, hvis jeg skal stå og tage en diskussion op med en, der af en eller anden årsag ikke vil testes.
Rubrikannoncer

Med flere tusinde besøgende hver dag, vil din rubrikannonce her være et godt sted at få dit budskab ud.


Indryk rubrikannonce

Flere nyheder