Svigermor kunne ikke erklæres død: Mistede muligheden for at sige farvel

Svigermor kunne ikke erklæres død: Mistede muligheden for at sige farvel
– Det mest frustrerende, da jeg finder min svigermor, var faktisk den her faglige diskussion, der gik på, hvordan vi skulle få hende flyttet. Hvem skal og hvem må?, siger René Danielsson. Arkivfoto: Pelle Rink
NYHED | ABONNENT | 23. MAJ 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
23. MAJ 2023 • 05:30

Det er ikke muligt at erklære en person død i weekenden på Bornholm, da der ikke er læger til rådighed. Det mærkede René Danielsson og hans familie på tæt hold i forrige weekend.

"Følgende historie er bragt med tilladelse fra min kone. Det er vigtigt at understrege, at ALLE folk, vi har været i kontakt med, har været så søde. Det er systemet, og den behandling man får som bornholmer af “systemet”, som pisser os af."

Sådan indleder René Danielsson (DF) et opslag på sin facebookside fredag, hvor han beskriver et forløb, som hans familie har været ude for.

"Den 13/5-23 (lørdag, red.) blev min familie ramt af et følelsesmæssigt jordskælv. Jeg fandt min svigermor i hendes lejlighed. Hun havde sovet stille ind på en måde, som de fleste håber sker for en selv, når man nu skal den vej. Vi får rekvireret paramedicinere og politi. Alle søde mennesker, som bare passer deres job. Men her begynder filmen at knække. På Bornholm er der ingen læge, som kan erklære hende død i weekenden. Og før hun må flyttes, så skal hun erklæres død," skriver Danielsson.

Det fører ifølge René Danielsson til en diskussion om, hvordan hans svigermor kan blive flyttet, før en læge har konstateret hende død.

– Det mest frustrerende, da jeg finder min svigermor, var faktisk den her faglige diskussion, der gik på, hvordan vi skulle få hende flyttet. Hvem skal og hvem må? Jeg synes ikke, det er fair over for de pårørende, men jeg synes sådan set heller ikke, det er fair over for det fagpersonale, som skal stå og diskutere, hvem der skal tage den afdøde ud af lejligheden, siger han, da Tidende fanger politikeren på telefonen for at få tilladelse til at videreformidle historien.

– Vi er ikke sure på nogen af dem, der har været på arbejde. Vi sidder bare med et spørgsmål om, hvordan det overhovedet kan lade sig gøre. Jeg forstår godt, at der er alle mulige bestemmelser og retningslinjer, som skal følges, men der er bare ikke nogen af de retningslinjer, der tager højde for, at der altså ikke er nogen læge, der kan erklære folk døde i weekenden, fortæller han og tilføjer, at der i deres tilfælde heldigvis blev fundet en god løsning, men at han har også fået beskrevet et tilfælde, hvor løsningen var mindre heldig.

Døtre får ikke sagt farvel

På facebook forklarer René Danielsson videre, at man havde håbet, at svigermoren ville blive frigivet mandag, så hans døtre kunne sige farvel til deres mormor.

Men det sker ikke, da der først skal gennemføres ligsyn af en læge for at fastlægge kendsgerningerne omkring dødsfaldet. Og sammenfaldet med Kristi himmelfartsdag gør ikke processen nemmere.

"Der er jo noget med helligdage, og nogle har forlænget weekend, så mon ikke mormor bliver frigivet senest onsdag, så pigerne kan få sagt farvel, inden de kropslige processer er så fremskredne, at det ikke længere vil give mening. Desværre nej. Ej heller fredag bliver der gennemført ligsyn, så nu er muligheden for pigernes farvel definitivt forsvundet også," lyder det i Danielssons skriv.

Ligsynet kunne derfor først foregå mandag, hvilket altså er ni dage efter den officielle dødsdag, hvilket også overskrider Kirkeministeriets bekendtgørelse, som foreskriver, at "jordfæstelse eller ligbrænding normalt skal ske senest otte dage efter dødsfaldet (dødsdagen medregnet)."

– Mine børn har sådan set mistet deres mulighed for at sige farvel til deres mormor, siger René Danielsson, der erkender, at han i sit politiske virke ikke har været opmærksom på problematikken før nu.

– Jeg har ikke hørt det fremlagt politisk før. Men alle dem, jeg har snakket med, om det så er politifolk eller paramedicinere, bekræfter på hver deres måde mere eller mindre, at det her er en belastning. Men nu vil jeg prøve at samle til bunke, og så overvejer jeg lidt, om jeg skal tage en snak med Carsten Scheibye (V) eller Leila Lindén (S) (de to bornholmske regionsrådsmedlemmer, red.).

Der skal findes en løsning

Og det kommer bag på netop Leila Lindén, da hun hører om Danielssons fortælling.

– Jeg får jo rigtig mange henvendelser, og det har jeg ikke fået om den her problematik. Men når jeg læser den beretning, synes jeg godt nok, det er grænseoverskridende. Ni dage. Det går ikke. Det er jo ikke rart at være udsat for, og jeg synes virkelig, det er synd, at pigerne i det her tilfælde ikke kan nå at sige farvel, siger Leila Lindén, der mener, at der bør reageres nu.

– Der må kunne findes en løsning, hvor man kan have en eller anden form for turnusorden, for med episoder som denne er et tilfælde en gang for meget.

René Danielsson skriver også på facebook, at han vil kigge på sagen, når han og familien er ude på den anden side.

"Set fra et helikopterperspektiv må jeg indrømme, at jeg er rasende over, at bornholmerne lades i stikken af systemet (ikke de arbejdende fagfolk), når de er allermest sårbare og kede af det. Ingen er jo herre over, hvornår deres kære går bort. Alle fagfolk som har været en del af processen anerkender, at der er et problem, hvis folk dør i weekenden. Og det er ikke deres skyld. Ligesom med så meget andet, så peger pilen på dem, som sætter rammerne - og jeg nægter at tro, at det vælter budgetterne at behandle bornholmerne ordentligt på det punkt!"

 

Spørgsmål til Region Hovedstaden

På baggrund af Tidendes henvendelse har Leila Lindén rejst nogle såkaldte politikerspørgsmål til Region Hovedstaden, hvor hun søger svar på følgende:

- Kan det være rigtigt, at man på Bornholm ikke kan få erklæret sin pårørende død i weekenden?

- Hvis ja, hvad kan man så gøre, så ovenstående hændelse ikke gentager sig?

- Hvad kan man i øvrigt gøre for at forbedre forholdene omkring, at folk erklæres døde, når de er døde?

- Er dette kommunens eller regionens ansvar?