Lang ventetid på ligsyn: 'Vi kan intet gøre i sådan en situation'

Lang ventetid på ligsyn: 'Vi kan intet gøre i sådan en situation'
Arkivfoto
Torsdag 8. juni 2023 • 05:30
Torsdag 8. juni 2023 • 05:30

Man kan godt erklære personer død i weekenden, men ventetiden på at få en retslæge til Bornholm for at foretage retslægeligt ligsyn kan være lang og i visse tilfælde alt for lang. Bedemænd efterlyser bedre forhold, mens Styrelsen for Patientsikkerhed ikke kan genkende billedet.

Det er ikke unormalt, at der på Bornholm går over en uge, før en afdød bliver frigivet til de pårørende.

Sådan lyder det fra flere af de bornholmske bedemænd, der er frustrerede over, at processen ved at få foretaget et såkaldt retslægeligt ligsyn kan trække ud. Et retslægeligt ligsyn skal udføres af en retslæge, der foregår i samarbejde mellem politiet og Styrelsen for Patientsikkerhed. På styrelsens hjemmeside fremgår det, at udgangspunktet er, at alle til politiet indberettede dødsfald skal til retslægeligt ligsyn.

– Jeg oplever, at hvis en person dør om fredagen eller lørdagen, så kan der godt gå rigtig lang tid. De har nogle dage til at reagere på det, men de har jo fri i weekenden, så de får først noget at vide mandag, og det er først her, der begynder at ske noget. Og ryger man så ind i noget helligdag sidst på ugen, så har vi balladen. Der har jeg nogle eksempler på, hvor det virkelig har trukket ud, og der er gået syv, otte, ni dage, før retsslægen er kommet til Bornholm og har frigivet afdøde, siger Jeanette Baunkjær fra Bornholms Begravelsesforretning.

Erklære død i weekenden

I sidste måned beskrev Tidende et forløb, som politikeren René Danielsson og hans familie havde været ude for, da de en lørdag i maj fandt Danielssons svigermor i hendes lejlighed.

"Hun havde sovet stille ind på en måde, som de fleste håber sker for en selv, når man nu skal den vej. Vi får rekvireret paramedicinere og politi. Alle søde mennesker, som bare passer deres job. Men her begynder filmen at knække. På Bornholm er der ingen læge, som kan erklære hende død i weekenden. Og før hun må flyttes, så skal hun erklæres død," skrev René Danielsson blandt andet på facebook.

Efter en faglig diskussion, som politikeren kalder det, blev der fundet en løsning, så svigermoren kunne transporteres til hospitalet.

Ifølge Region Hovedstadens cheflæge på 112 og 1813, Anders Damm-Hejmdal, foregår proceduren, ved et uventet dødsfald udenfor hospitalet, kort fortalt ved, at Akutberedskabet sender ambulance/akutbil og rekvirerer politi.

Såfremt patientens tilstand gør, at genoplivningsforsøg skønnes uværdigt, kontaktes vagthavende Akut Medicinsk Koordinerings læge, der er speciallæge på regionens 1-1-2 vagtcentral. Vedkommende kan via telefon/video tage stilling eventuelt at undlade opstart eller indstille genoplivningsforsøg. Dette kaldes for dødsformodning. Herefter transporterer ambulancen afdøde til Bornholms Hospital, hvor en læge vil erklære død og udfylde dødsattest, medmindre politiet har begæret retslægeligt ligsyn.

– Generelt ser vi både samarbejdet og processen som særdeles velfungerende. De tilfælde, I har hørt om, må anses som enkeltstående. På baggrund af disse har vi dog allerede inden jeres mellemkomst gjort tiltag til at sikre, at alle interessenter er opdateret på gældende retningslinjer, fortæller Anders Damm-Hejmdal.

Heller ikke Bornholms Hospital er bekendt med, at den pågældende proces skulle skabe udfordringer, og Bornholms Politi kan kun genkende få tilfælde, hvor det kan være en udfordring.

– Der kan have været enkelte episoder, hvor det kan have været svært at udfinde en læge, men det er ikke noget, vi oplever som et generelt problem, fortæller vicepolitiinspektør, Hans-Henrik Dam.

Og det glæder trods alt René Danielsson, at det ikke virker til at være et generelt problem med at få erklæret personer død i weekenden, omend det altså i deres konkrete tilfælde udløste en faglig konflikt.

– Som jeg har fået fortalt det fra nogle af fagfolkene, så er det svært at placere ansvaret for, hvem det er, der skal erklære død, når de står med en dødfunden i weekenden. Og jeg kan bare forstå, at det er forholdsvis ofte, at de er nødt til at finde de her løsninger, fordi systemerne ikke taler samme sprog. Men jeg er da et eller andet sted glad for at høre, at det ikke opleves som det store problem, siger René Danielsson.

Lang ventetid

Den store udfordring skal i stedet findes i den efterfølgende proces.

Når et uventet dødsfald sker udenfor hospitalet, skal der i mange tilfælde foretages det føromtalte retslægelige ligsyn. Her tages der blandt andet stilling til, hvorvidt der skal udføres en retslægelig obduktion af afdøde. Først herefter kan den afdøde frigives.

I René Danielssons tilfælde gik der ni dage, før det retslægelige ligsyn kunne foretages, hvilket betød, at muligheden for, at børnebørnene kunne få sagt farvel forsvandt. Det skyldtes både, at døden indtraf i weekenden samt, at man ramte ind i Kristi himmelfartsdag i den følgende uge. Og det er her, det største problem er, forklarer Camilla Mikkelsen fra Begravelse Bornholm.

– Man kan godt erklære vedkommende død, men når der skal være retslægeligt ligsyn, kan det trække ud. Især hvis der også er en helligdag imellem, så kan det tage rigtig lang tid. Jeg havde også en på samme tidspunkt, som blev forsinket på grund af helligdagen. Der gik også næsten en uge, før vedkommende blev frigivet. Det er irriterende, og der kunne vi godt have bedre forhold herovre, synes jeg, fortæller Camilla Mikkelsen, der bakkes op af Peter Lund fra Rønne Begravelsesforretning.

– Sådan en læge skal rekvireres i København, og det vil sige, at der skal findes tid til at flyve herover og foretage det retslægelige ligsyn. Men ikke nok med det, så er det også sådan, at hvis der bliver besluttet, at der skal foretages obduktion, så skal afdøde fragtes over, for det foregår heller ikke på Bornholm. Så vi har to forsinkende led, fordi vi ligger, hvor vi gør, lyder det fra Peter Lund, der samtidig slår fast, at han er sikker på, at der på Bornholm bliver gjort, hvad man kan.

– Det er jo ikke tilfredsstillende, men jeg vil ikke kritisere nogen her på Bornholm, for min erfaring er, at de gør, hvad de kan.

Embedslægen er væk

Det retslægelige ligsyn sker som nævnt på forandledning af politiet.

– I det øjeblik, at politiet begærer retslægeligt ligsyn, er vi principielt sat udenfor. Alt derfra skal laves af en retslæge. En af de ting man undersøger ved et retslægeligt ligsyn kunne jo være, om der er begået fejl i det etablerede sundhedsvæsen, og blandt andet derfor må vi ikke have noget med det at gøre, forklarer cheflæge, Anders Damm-Hejmdal.

Det var tidligere embedslægen, der foretog det retslægelige ligsyn, men den funktion blev nedlagt i 2016.

– I gamle dage havde vi jo en embedslæge herovre, og da den funktion blev lukket, skete der faktisk ikke det store til at starte med, fordi Kaare Christiansen, som var embedslæge her, blev ansat i København. Han havde bopæl i Rutsker, og han kom jo til Bornholm hver dag alligevel, så der var ikke noget problem dengang. Men efter han er gået på pension, så tager det altså noget længere tid, fortæller bedemand Peter Lund.

Og det skaber store udfordringer i en situation, som i forvejen er meget sårbar for de pårørende, forklarer Jeanette Baunkjær.

– Det er meget frustrerende, for det er os, der har kommunikationen med de pårørende, og de vil jo ofte gerne se afdøde, når det er et dødsfald, der er sket lidt akut. Man vil jo gerne hjælpe de pårørende så godt som muligt, men vi kan intet gøre i sådan en situation. Vi kan faktisk ikke foretage os noget, før personen er blevet frigivet. Vi kan prøve at planlægge nogle ting, men ikke mere af det, siger hun og suppleres af Camilla Mikkelsen.

– Vi kan ikke sætte dato og klokkeslæt på en bisættelse eller begravelse, fordi vi venter på, at vedkommende bliver frigivet. Man bliver sat tilbage i hele processen.

Genkender ikke billedet

Hos Styrelsen for Patientsikkerhed er udfordringerne ikke noget, man genkender.

– Det er ikke et billede, vi kan genkende, men da det er politiet, der jo skal beslutte, om der skal være et retslægeligt ligsyn, kan det være, at der er sager, hvor de først kontakter os nogle dage efter, og der dermed går mere end en uge. Men som udgangspunkt kommer vi indenfor få dage og indenfor en uge. Det gælder for hele landet.

Så når Styrelsen for Patientsikkerhed bliver kontaktet af politiet, reagerer I hurtigt nok?

– Ja, indenfor få dage. Det er rigtig nok, at hvis det sker en fredag, så bliver det først den følgende uge, men vi kan ikke genkende, at det skulle være over en uge, lyder svaret fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Heller ikke Hans-Henrik Dam hos Bornholms Politi kan genkende billedet af lang ventetid.

– Det er ikke noget, vi oplever som en udfordring, at der skulle være betydelig ventetid fra, at ligsynet er bestilt, til der kommer en læge, fortæller vicepolitiinspektøren.

Bedemand Peter Lund advarer da også mod at gøre problemet større, end det er.

– Vi indretter os jo efter forholdene. Vi kender til det her, og vi ved, det kan trække ud, så for mig handler det rigtig meget om, at man prøver at klæde de pårørende på i den her situation. Min opfattelse er, at folk godt kan håndtere det, hvis de ved det, men det her med at gå hver dag og håbe på, at det bliver i morgen eller dagen efter, det duer ikke og er følelsesmæssigt alt for hårdt, fortæller Peter Lund, der ikke tror, at en fast retslæge på Bornholm er realistisk.

– Jeg tror mere, man skal se på sagsgangen, og er der noget der, der kan gå hurtigere. Vi må som minimum kunne kræve, at en retslæge kommer hurtigere herover, siger han, hvilket kollegaen Jeanette Baunkjær stemmer i.

– Bare fordi vi er på Bornholm, så behøver der ikke gå så lang tid, før retsslægen kommer fra København og foretager et ligsyn. Det synes jeg ikke er retfærdigt.

 

Region Hovedstadens svar

Udover cheflæge Anders Damm-Hejmdals svar, fremsendte Region Hovedstaden følgende svar til spørgsmålet om at erklære personer død i weekenden er en udfordring:

Afdøde på Bornholm kan erklæres døde uanset om det er hverdag eller weekend. Dette sker i samarbejde mellem Akutberedskabet, Bornholms Hospital og Politi alt efter situation og sted for dødsfaldet.

Når en borger uventet er afgået ved døden i eget hjem, kan der være særlige retningslinjer og arbejdsgange ift. udførelse af det efterfølgende ligsyn, som altid skal foretages, efter personen er erklæret død. Dette vurderes i så fald af politiet og Styrelsen for Patientsikkerhed, som i disse tilfælde overtager sagen.

Vi bestræber os altid på at gøre det bedste for patienter og pårørende. Foranlediget af det konkrete forløb har parterne allerede indgået dialog for at sikre, at der ikke kan opstå tvivl om retningslinjer og arbejdsgange i forbindelse med dødsformodning, erklæring af død og efterfølgende ligsyn, når borgere dør udenfor hospitalet

Det er vores oplevelse, at arbejdsgange normalt fungerer mellem samarbejdspartnerne.

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT