Svampekender: 'Det I putter i munden er altid jeres eget ansvar'

Svampekender: 'Det I putter i munden er altid jeres eget ansvar'
Lars Bitsch fortæller tilhørende om de forskellige svampe, som er fundet i skoven. Foto: Anna Holm
NYHED | ABONNENT | 10. SEP 2023 • 17:00
Anna Holm
Journalist
NYHED | ABONNENT
10. SEP 2023 • 17:00

Søndag eftermiddag var den Bornholmske svampeforening klar med gode råd til nye svampeplukkere.

"Kom og få bestemt jeres svampe. Kan de spises? Er de giftige? Hvordan tilbereder man dem?". Sådan lød invitationen fra Svampevennerne, den bornholmske svampeforening, der søndag eftermiddag stod klar ved det Hvide Hus i Hasle Lystskov.

En af dem, der tog imod opfordringen, var Janet Bendtsen, der kom med en kurv fyldt med svampe.

– Jeg har lige fundet dem i skoven. Jeg er helt ny i det her med svampe. Jeg kan kun kende rørhatte og kantareller, siger hun.

Det er der heldigvis råd for her ved bordet foran det Hvide Hus. Her sidder svampekender Lars Bitsch, der de sidste 10 år har været medlem af Svampevennerne.

– Det her er en orange skælrørhat. Den er spiselig og vokser ved birketræer, forklarer han Janet Bendtsen og de andre fremmødte.

En kurv med mange forskellige svampe, som Svampevennerne skal hjælpe med at bestemme. Foto: Anna Holm

 

Giftige svampe

Lars Bitsch har tidligere været skolelærer og krydrer nu sin pensionisttilværelse med livet som svampeplukker og underviser i svampe.

– Når folk kommer til vores arrangementer, så snakker de om, at svampe er kantareller eller karljohanner, men vi har jo også pigsvampe, en lang række spiselige skørhatte, mælkehatte og rørhatte. Brunstokket rørhat er også en glimret spisesvamp som er let at kende, siger Lars Bitsch.

Hvad skal man så passe på, det er jo det, man tænker som amatør?

– Altså der er jo ikke rigtig nogen regler, man skal lære det. Man skal gå sammen med nogen, der ved noget om det og øve sig. Når man bliver tryg, kan man begynde at spise det. Når jeg underviser, så siger jeg altid til folk, at selvom jeg står her og underviser jer, så er det I putter i munden altid jeres eget ansvar, fortæller Lars Bitsch.

Flemming Tram er også nybegynder i svampeplukning og viser her sin fangst til Janet Bendtsen. Han har blandt andet fundet kantareller og skal nu hjem og lave en ret fra Meyers med kantareller, æblecider og piskefløde, som han anbefaler de andre fremmødte. Foto: Anna Holm

 

Hvor galt kan det gå?

– Det kan gå rigtig galt. Den værste er jo den grønne fluesvamp. Mange svampe er giftige, men man opdager det ret hurtigt, for man bliver dårlig. Man får dårlig mave og kaster op og bliver svimmel. Men så er der de fem svampe, som Giftlinjen advarer imod. Der opdager man det faktisk først, når det er ved at være for sent, så begynder kroppen at sætte ud, lever, nyrer og så videre, siger Lars Bitsch.

Disse fem giftige svampe er foruden grøn fluesvamp, hvid fluesvamp, randbæltet hjelmhat, puklet giftslørhat og almindelig stenmorkel.

Lars Bitsch fortæller, at det er meget klassisk at tage fejl af den hvide fluesvamp, hvis man kommer fra asien, fordi den ligner en såkaldt posesvamp, som er en spisesvamp i Sydøstasien.

Janet Bendtsen er kommet for at få hjælp til at bestemme, hvad det er for nogle svampe, hun lige har plukket i skoven. Foto: Anna Holm

 

App til svampejagt

Lars Bitsch advarer desuden mod, at man går på svampejagt med en bog i hånden.

– Svampe ser meget forskellige ud og ligner ikke altid dem i bøgerne. Men vi har fået en god app, der hedder Danmarks svampeatlas. Så kan man tage et billede af svampen, og så kommer der nogle forslag, fortæller Lars Bitsch, mens har tager mobiltelefonen op af lommen og tager et billede af en svamp.

Det er den danske svampeforening under det fornemme navn "Foreningen til Svampekundskabes Fremme", der står bag appen, som er gratis at downloade. Dog opfordrer Lars Bitsch til, at man møder op til et af foreningens kommende arrangementer, hvis man gerne vil godt i gang med at finde svampe.

Nybegynder og deltager ved dagens arrangement, Janet Bendtsen, overvejer nu at melde sig ind i foreningen. Dagens svampeekspedition bliver i hvert fald ikke hendes sidste.

– Det er dejligt med et mål, når man går i skoven, siger hun.

Det er den mere erfarne svampejager Lars Bitsch helt enig i.

– Det er jo en blanding af at komme ud og opleve noget og lære noget, siger den pensionerede skolelærer.


 

Om Svampevennerne

Svampevennerne er den bornholmske svampeforening for alle svampeinteresserede.

Foreningen blev stiftet i 1981 og har i dag omkring 100 medlemmer.

Svampevennerne afholder hvert år ekskursioner i svampenes højsæson mellem august og november.

Foreningen registrerer også nye svampefund og indberetter dem til den landsdækkende svampe-database.

Kilde: svampevennerne.dk