Stor kabale flytter mange rundt i ældreplejen

Stor kabale flytter mange rundt i ældreplejen
Flere ældre, færre til at pleje dem. Begge antal skal tælles i hundreder i de kommende år. Derfor bruger kommunen nu næste års sparebudget til også at ruste ældreplejen til en fremtid, der ser svær ud, fortæller René Danielsson. For en del ansatte betyder det, at de i denne uge vil få besked om, at deres vilkår vil ændre sig. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 22. NOV 2023 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
22. NOV 2023 • 05:30

Tirsdag og resten af ugen vil en del ansatte i kommunens ældrepleje få at vide, at deres forhold bliver ændret. Et mindre antal vil miste deres job. Nogle vil blive tilbudt et andet job i ældreplejen. Og for at ruste ældreplejen til en fremtid med flere ældre og færre til at pleje dem, vil ældreplejens ufaglærte blive tilbudt at blive uddannet til faglærte på voksenelevløn.

I denne uge får mange ansatte i ældreplejen besked på, at de enten mister deres job eller kan få job et andet sted i ældreplejen. Eller at de kan blive faglært uddannet til at udføre de opgaver, som de har i dag. Modsat i dag, hvor de er ufaglærte.

Antallet af ansatte, der decideret mister deres job, er under 15, fortæller social- og sundhedsudvalgets formand René Danielsson (DF), der ikke ønsker at sætte et præcist antal på.

Men et større antal end 15 ansatte i ældreplejen vil i denne uge få at vide, at kommunen har andre planer med dem. I de fleste tilfælde stadig indenfor ældreplejen, bare på en anden måde end nu.

– Efter planen tager man fat i de berørte i dag (tirsdag, red.) og resten af ugen, siger René Danielsson.

– Jeg kender godt det præcise antal af personer, der mister deres nuværende job. Og jeg vil sige så meget, at det er langt under halvdelen af de 46, der har været nævnt nogle steder. Det er også under en tredjedel af det antal, siger han.

– Det er kun et lille antal, der mister deres job. Et noget større antal får tilbudt et andet job.

Antal fyrede er overdrevet

At en hel del ansatte i ældreplejen får ændret deres forhold, udspringer mest konkret af næste års kommunebudget.

Her skal plejecentrene for eksempel spare godt 1,7 millioner kroner. At tænke nattevagterne sammen i plejeboligerne skal spare næsten fire millioner. Endelig skal også ældreplejen over en bred kam spare fem procent af de penge, som de har haft til rådighed i år. Det skal alle kommunens centre på nær to: Børn og Familie samt Psykiatri og Handicap.

– Fortællingen, om at 46 skulle miste deres job, er kommet frem ved at tage hele det beløb, som vi næste år skal spare i ældreplejen og omsætte det til årsværk. Det giver bare ikke nogen mening, for det er ikke det, der sker, siger René Danielsson.

– For det første indgår der også ubesatte stillinger i kabalen. Det kan være, at man nogle steder lader nogle midlertidige ansættelser løbe ud. Det kan også være, at man trækker nogle stillingsopslag tilbage.

– For det andet er der nogle, der er indstillet til pension eller efterløn, der får tilbudt at få rykket deres pension eller efterløn frem, siger René Danielsson.

Denne uges job-kabale blandt ældreplejens ansatte gør ifølge René Danielsson mest muligt for at holde fast i det faglærte sosu-personale.

– Vi vil gøre alt, hvad vi kan for at holde på de faglærte, for vi vil ikke smide guld på gaden. Så når vi nedlægger en jobfunktion, som en faglært i ældreplejen har haft indtil nu, bliver vedkommende tilbudt et andet job i ældreplejen, siger han.

– Det kan være, at man siger til en medarbejder på et plejecenter, at "vi har et ledigt job i hjemmeplejen, så du kan blive udekørende i hjemmeplejen". Eller at en medarbejder kan få dagvagter i stedet for nattevagter eller omvendt. På den måde vil vi gerne bruge de faglærte til at lukke nogle huller, der er opstået, siger Rene Danielsson.

Det sidste led i øvelsen handler om at prøve at gøre ufaglærte sosu-ansatte til faglærte.

– Til de ufaglærte, der mister deres job, tilbyder vi elevstillinger, så de bliver uddannet til faglærte. De skal så tage sosu-uddannelsens grundforløb og de praktikker, der hører til. Vælger de det, vil de komme på voksenelevløn til cirka 22.000 kroner før skat, siger René Danielsson.

– At gøre det kan forhåbentlig give os nogle faglærte i den anden ende.

Flere ældre, færre ansatte

Der bliver brug for flere faglært uddannede.

Op mod en tredjedel af kommunens medarbejdere i ældreplejen vil gå på pension indenfor 10 år. Indenfor den samme fremtid vil betydeligt flere end i dag få brug for ældrepleje.

Ifølge befolkningsprognosen vil Bornholm om 10 år have 1.400 flere borgere over 80 år, end Bornholm har i dag. Og allerede i dag har ældreplejen i flere år haft svært ved at rekruttere nye ansatte.

– I worst case scenariet kan vi om 10 år have 266 færre ansatte i Center for Sundhed og Center for Ældre, end vi har i dag. Men indenfor den samme periode forventer vi, at antallet af ydelser efter serviceloven vil stige med 28 procent, og at antallet af ydelser efter sundhedsloven stiger med 25 procent, siger René Danielsson.

– Sundhedsydelserne skal vi levere, for det siger loven. Og så er der alt det andet. Jo længere tid vi holder fast i et urealistisk ambitionsniveau i ældreplejen, desto mere løber vi medarbejderne ihjel, og desto mere umulig gør vi situationen om få år, siger han.

På den måde er denne uges kabale i ældreplejen også et forsøg på at bruge sparekravet i næste års kommunebudget til at indrette en mere bæredygtig ældrepleje på længere sigt.

– Budgettet for næste år er medvirkende til, at vi alle får et reality check. Vi kan så småt begynde at se stigningen allerede nu, og det er også derfor, vi siger, at vi ikke smider guld på gaden. Hvis vi kan gøre en ufaglært til faglært på fire år, kan det være med til at få enderne til at mødes en lille smule bedre, siger René Danielsson.