Særlige briller skal berolige børn på hospitalet

Særlige briller skal berolige børn på hospitalet
Der var store smil, da Torben Hellebek på vegne af Lions-klubberne på Bornholm overrakte 20.000 kroner til Sara Christina Nielsen og Merete Lund Jensen på Bornholms Hospital. Eget foto
SUNDHED | Tirsdag 30. april 2024 • 19:00
Henrik Nielsen
Journalist
SUNDHED | Tirsdag 30. april 2024 • 19:00

En donation fra de lokale Lions-klubber gør det muligt for Bornholms Hospital at købe to VR-briller til brug i børneafsnittet og på akutmodtagelsen.

Når man køber en lodseddel til Lions-klubbernes årlige julelotteri, giver man ikke kun sig selv en chance for at få gevinst. Man gør det også muligt for klubberne at uddele penge, der hjælper andre i lokalsamfundet. Det kan for eksempel være børn, som skal en tur på hospitalet.

Bornholms Hospital har nemlig haft besøg af de lokale Lions-klubber, som overrakte 20.000 kroner. De skal bruges til at købe to VR-briller, som skal bruges i børneafsnittet og på akutmodtagelsen til at aflede børns opmærksomhed, når de skal stikkes. Den virtuelle verden inde i brillen er med til at gøre børnene mindre bange, og de oplever færre smerter, når de bliver stukket.

– Det her er en rigtig god måde at hjælpe dem igennem ubehaget på. Børnene kan for eksempel komme en tur ud i rummet eller skyde frække havmåger med vandballoner. Den ene hånd bruges til at styre spillet med, mens den anden ligger roligt, så sygeplejersken kan tage en blodprøve eller lægge drop, fortæller sygeplejerske Sara Christina Nielsen fra akutmodtagelsen i en pressemeddelelse.

Hun tog imod donationen sammen med Merete Lund Jensen.

Børnene forsvinder

Nogle børn har tidligere haft dårlige oplevelser, andre er bange for at blive stukket, og for visse børn er det bare utrygt at være i uvante rammer. Når de tager VR-brillen på, forsvinder den virkelige verden og bliver erstattet af et computergeneret univers, hvor de kan gå på opdagelse. Lyden afspilles uden høretelefoner, så sygeplejersken kan høre dem og interagere med barnet undervejs.

– Børnene bliver aktiveret og forsvinder ind i en fantasiverden, som vi kan spørge ind til for at aflede dem yderligere, fortæller Merete Lund Jensen fra børneafsnittet, som allerede har oplevet, hvordan VR-briller kan hjælpe nogle af afsnittets patienter.

– Vi havde en gang et barn, som gerne ville have lattergas, fordi han var bange for at få taget en blodprøve, men da han fik brillerne på, glemte han alt om lattergassen, og blodprøven var hurtigt overstået – og han blev så glad, fortæller hun.

Brillerne kan bruges af børn på fem år og opefter.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT