Sabine vil give overvægtige unge et tilbud: 'Man bliver lidt mere motiveret'

Sabine vil give overvægtige unge et tilbud: 'Man bliver lidt mere motiveret'
Holdtræning under ledelse af en fysioterapeut kender Sabine Nicoline Lyngberg (DF) fra sit eget liv. Nu foreslår hun, at kommunen etablerer et lignende tilbud for udvalget unge på 7.-10. klassetrin. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 14. FEB 2023 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
14. FEB 2023 • 15:30

Sabine Nicoline Lyngberg fra Dansk Folkeparti foreslår, at kommunen etablerer et holdtilbud for overvægtige og inaktive unge i samarbejde med lokale fitnesscentre.

 

Pæne ord skrevet på et stykke papir er ikke nok, når det gælder den bornholmske folkesundhed. Der er brug for konkret handling, mener Sabine Nicoline Lyngberg fra Dansk Folkeparti. Derfor skal kommunalbestyrelsen behandle et forslag fra hende, når de 23 politikere sætter sig i salen torsdag klokken 18.

I dagsordenen står der "Medlemsforslag: Tværgående projekt for unge med overvægt". Bag den overskrift gemmer sig ideen om at tilbyde udvalgte unge holdforløb i samarbejde med lokale fitnesscentre og under ledelse af en fysioterapeut. Målgruppen er unge med overvægt og inaktive unge.

– Det er ikke, fordi jeg har opfundet den dybe tallerken, det kan jeg ikke tage æren for, for det er noget, der allerede findes i forvejen, bare ikke kommunalt. Men det at en læge kan henvise til et træningshold, hvor det er en fysioterapeut, der står i spidsen for det, og hvor der er faste tider og sådan noget. Det er noget, der findes i forvejen, siger Sabine Nicoline Lyngberg til Tidende.

Hun kender tilbuddet, fordi hun selv går på et sådant hold og har stor glæde af det.

– Det eneste, jeg har gjort, er at ændre målgruppen, så det i stedet for kronisk syge, folk der har været ramt af blodpropper eller er kommet skade på andre måder er unge mennesker med overvægt, eller som er inaktive, siger hun.

Fordele ved et hold

Konkret går forslaget ud på, at 24 unge fra 7.-10. klassetrin får et forløb på 13 uger. De indstilles af en lærer, sagsbehandler eller andre nære kontakter der kender de unge samt deres familier. Der oprettes fire hold med hver seks unge fire forskellige steder på øen, og kommunen stiller med en fysioterapeut til at lede holdene.

Om valg af målgruppe siger Sabine Nicoline Lyngberg:

– Det er ganske simpelt, fordi det står i vores folkesundhedsstrategi, at et af vores fokuspunkter er børn med overvægt. Et andet er noget med at få mere motion. Det er to punkter, som rent faktisk står i vores folkesundhedsstrategi.

Sabine Nicoline Lyngberg sidder selv i børne- og skoleudvalget, som ifølge folkesundhedsstrategien vil sætte fokus på, at færre børn er overvægtige.

Hvad målgruppen vil synes om et sådant tilbud, har hun svært ved at vurdere, men hun ved fra sit eget træningshold, at hun sætter pris på, at det er et fast hold med faste makkere.

– Selvom der er et ret stort aldersspænd på det patienthold, jeg går på, er det alligevel de samme mennesker, der kommer hver gang. Man får et bånd til dem, og det giver også noget socialt, siger hun.

Hun tror, det samme vil være tilfældet i den foreslåede målgruppe, hvor aldersspændet er meget mindre.

– Der er noget med, at når der er et hold, presser man sig selv mere, og man bliver lidt mere motiveret til at tage af sted, fordi man har nogle, man gør det sammen med. Så der er mange fordele ved et hold, siger Sabine Nicoline Lyngberg.

Der er ikke afsat penge

Om der er politisk opbakning til forslaget, har DF'eren ikke nogen fornemmelse af. Hun har ikke talt med kollegerne i kommunalbestyrelsen om det, så hun ved ikke, hvordan landet ligger.

– Jeg har skrevet rundt til nogle stykker, at hvis de har nogen spørgsmål, så skal de være velkomne til at skrive til mig. Hvis det var svære spørgsmål, der skulle uddybes, så var det måske bedre, at jeg fik dem nu, så jeg kunne nå at svare på dem inden kommunalbestyrelsesmødet. Jeg har ikke fået nogen spørgsmål endnu, så det kan være, jeg har skrevet et perfekt medlemsforslag, som der ikke er nogen spørgsmål til, men det tvivler jeg nu på, siger hun.

Ifølge dagsordenen forventer Sabine Nicoline Lyngberg, at det vil koste 59.500 kroner at realisere forslaget. Den kommunale administration gør i den forbindelse opmærksom på, at der er tale om et overslag, som ikke er regnet efter af Center for Økonomi og Personale. Den fortæller samtidig, at det vil kræve en tillægsbevilling eller en omprioritering indenfor udvalgets ramme, hvis projektet skal gennemføres, da der ikke er afsat budget til dets gennemførelse.

I forhold til det faglige indhold skriver administrationen, at den kun kan støtte ambitionen om at forsøge at forebygge overvægt, fysisk inaktivitet og ensomhed blandt børn og unge. Det er imidlertid ikke muligt for administrationen at finde evidens for effekten af det fremsatte forslag, hverken i Sundhedsstyrelsens såkaldte forebyggelsespakker eller i anden forskning. På den baggrund anbefaler administrationen, at forslaget kvalificeres yderligere, hvis kommunalbestyrelsen beslutter at arbejde videre med det.