"Det fremgår videre, at sygdomsbelastningen for TBE-virus vurderes at være meget lav til lav for alle områder af Danmark, også i de næste fem smittesæsoner. Statens Serum Institut vurderer derfor samlet set, at risikoen for TBE er så lav, at vaccination normalt ikke vil være relevant – heller ikke for børn og personale i f.eks. skovbørnehaver. Vaccination mod TBE er tilgængelig i Danmark mod egenbetaling," skriver ministeren videre.
Sundhedsstyrelsen anbefaler da heller ikke vaccination mod TBE til specifikke befolkningsgrupper, da sandsynligheden for smitte anses for at være lille, og der kun er set ganske få tilfælde af TBE-smitte i Danmark.
"TBE-vaccination kan ifølge SSI (Statens Serum Institut, red.) overvejes til personer, som færdes på stier i risikoområder, og jævnligt får flåter på sig, eller som færdes uden for stier i skov og krat i transmissionssæsonen fra maj til og med oktober," fremgår det af styrelsens anbefalinger i et notat, der er udgivet i juli i år.
Samtidig anbefaler styrelsen dog generelt en opmærksomhed på at undgå flåtbid. Det kan også forebygge smitte med andre flåtbårne sygdomme som borrelia-infektion, der er den mest almindelige årsag til sygdom hos mennesker, som stammer fra flåtbid. Den kan i de fleste tilfælde behandles med antibiotika og helbredes, uden at patienten får varige mén.
TBE på Bornholm
Der bliver registreret få tilfælde (1-5) af TBE om året på Bornholm. I blodprøver fra bornholmske skovarbejdere har man påvist antistoffer mod TBE-virus hos 20 procent. Tilstedeværelsen af antistoffer viser, at disse skovarbejdere på et eller andet tidspunkt har været smittet, men mange af dem har ingen erindring om at have været syge.
Flåterne findes især fra maj til oktober med højsæson for at blive smittet fra juli til september.
Kilde: Statens Serum Institut