Sådan står det til med smitten på Bornholm

Sådan står det til med smitten på Bornholm
I år er der diagnosticeret 12 tilfælde af infektionen TBE, der overføres til mennesker via bid fra skovflåter, i Danmark. I ét af tilfældene formodes smitten at have fundet sted på Bornholm.
SUNDHED | Lørdag 19. oktober 2024 • 05:30
SUNDHED | Lørdag 19. oktober 2024 • 05:30

Indtil videre er der diagnosticeret ét tilfælde af infektionen TBE, der overføres til mennesker via bid fra skovflåter, hvor formodningen er, at smitten har fundet sted på Bornholm. På landsplan er der konstateret 12 tilfælde, og nu har Rigshospitalet fået en flåtprofessor.


Indtil videre har der i år kun været konstateret ét smittetilfælde med infektionen TBE, også kaldet centraleuropæisk hjernebetændelse, hvor smitten formodes at stamme fra flåtbid på Bornholm.

Det oplyser Statens Serum Institut, der overvåger forekomsten af sygdomstilfælde.

Dermed er antallet af registrerede tilfælde på Bornholm igen på niveau med antallet i 2020, 2021 og 2022, hvor der ligeledes kun blev registreret ét smittetilfælde om året. I 2023 skete der dog noget af et spring i statistikken, da der blev registreret hele fem smittetilfælde på Bornholm.

Historisk set har de fleste diagnosticerede TBE-tilfælde været forbundet med ophold på Bornholm. Her har TBE-infektionen forekommet i over 50 år. Siden 2018 har der også været tilfælde uden for Bornholm - især i Tisvilde Hegn og andre steder i Nordsjælland, oplyser Statens Serum Institut. Rapporterede tilfælde med formodet smitte flere steder i Nordsjælland fra 2020 og frem tyder på, at TBE-inficerede flåter har spredt sig til forskellige steder i Nordsjælland, og at der derfor kan være en øget risiko for smitte, selvom antallet af smittede fortsat er meget lavt, oplyser seruminstituttet videre.


Flåt-professor

Af instituttets opgørelse fremgår det, at der er konstateret 12 smittetilfælde i Danmark indtil videre i år. I 2023 var der 13 tilfælde, hvoraf fem af dem er med formodet smitte på Bornholm.

TV 2 Kosmopol skriver fredag, at smitte med sygdomme fra flåter nu bliver taget så alvorligt, at de får deres helt egen professor. Der er tale om overlæge Anne-Mette Lebach fra Rigshospitalet. Hun har ifølge mediet siden 2017 stået i spidsen for enhed for flåtoverførte infektioner på hospitalet og er nu blevet udnævnt professor på Københavns Universitet.

– Flere og flere får flåtoverførte sygdomme. På grund af klimaforandringerne spreder flåterne sig - også her i Danmark, forklarer den nyudnævnte professor til TV 2 Kosmopol.

– Fortsat er det få tilfælde. Men i Sverige er udviklingen bekymrende med 500 tilfælde om året, siger hun.


Derfor tilbyder landet nu TBE-vaccine til børn i særlige områder med høj risiko. Vaccinen er også en del af vaccinationsprogrammet for børn i Østrig, fortæller Anne-Mette Lebach til tv-stationen.

Meget lille sandsynlighed

Statens Serum Institut skriver på sin hjemmeside, at det i efteråret 2023 har udarbejdet en fornyet risikovurdering af TBE-situationen i Danmark.

Risikovurderingen er udarbejdet på bestilling af Sundhedsstyrelsen, som herefter har vurderet, om der skal justeres i de nuværende vaccinationsanbefalinger.

"Det fremgår blandt andet af risikovurderingen, at overordnet set anses der at være en meget lille sandsynlighed for den enkelte person for at blive smittet med TBE i Danmark og derpå også udvikle TBE-hjernebetændelse, både på nuværende tidspunkt og de kommende fem år, selv om der forventes såvel en stigning i antallet af patienter med TBE som en øget geografisk udbredelse, oplyste indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) i januar til Folketingets sundhedsudvalg på baggrund af risikovurderingen.


"Det fremgår videre, at sygdomsbelastningen for TBE-virus vurderes at være meget lav til lav for alle områder af Danmark, også i de næste fem smittesæsoner. Statens Serum Institut vurderer derfor samlet set, at risikoen for TBE er så lav, at vaccination normalt ikke vil være relevant – heller ikke for børn og personale i f.eks. skovbørnehaver. Vaccination mod TBE er tilgængelig i Danmark mod egenbetaling," skriver ministeren videre.

Sundhedsstyrelsen anbefaler da heller ikke vaccination mod TBE til specifikke befolkningsgrupper, da sandsynligheden for smitte anses for at være lille, og der kun er set ganske få tilfælde af TBE-smitte i Danmark.

"TBE-vaccination kan ifølge SSI (Statens Serum Institut, red.) overvejes til personer, som færdes på stier i risikoområder, og jævnligt får flåter på sig, eller som færdes uden for stier i skov og krat i transmissionssæsonen fra maj til og med oktober," fremgår det af styrelsens anbefalinger i et notat, der er udgivet i juli i år.

Samtidig anbefaler styrelsen dog generelt en opmærksomhed på at undgå flåtbid. Det kan også forebygge smitte med andre flåtbårne sygdomme som borrelia-infektion, der er den mest almindelige årsag til sygdom hos mennesker, som stammer fra flåtbid. Den kan i de fleste tilfælde behandles med antibiotika og helbredes, uden at patienten får varige mén.



TBE på Bornholm

Der bliver registreret få tilfælde (1-5) af TBE om året på Bornholm. I blodprøver fra bornholmske skovarbejdere har man påvist antistoffer mod TBE-virus hos 20 procent. Tilstedeværelsen af antistoffer viser, at disse skovarbejdere på et eller andet tidspunkt har været smittet, men mange af dem har ingen erindring om at have været syge.

Flåterne findes især fra maj til oktober med højsæson for at blive smittet fra juli til september.

Kilde: Statens Serum Institut





Symptomer på TBE og prognose

Størstedelen af dem der smittes med TBE-virus får hverken symptomer og sygdom. Cirka 25 procent af de smittede får influenzalignende symptomer 1-2 uger efter flåtbiddet. Ud af disse er det kun ganske få (5-10 procent af smittede), der efterfølgende udviser tegn på hjernebetændelse med hovedpine, feber og lammelser. Behandlingen går ud på at lindre symptomerne.

De fleste patienter, der udvikler hjernebetændelse, kommer sig uden varige mén. Men ca. en tredjedel kan få senfølger såsom lammelser, høretab, rystelser, eller problemer med hukommelse og koncentration. Risikoen for alvorlige komplikationer stiger med alderen, men dødsfald er sjældne. Børn bliver sjældent alvorligt syge af TBE.

Kilde: Sundhedsstyrelsen



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT