Poul har haft sin sidste start

Poul har haft sin sidste start
Poul Sørensen sendte deltagerne i årets julemærkemarch ud på ruten med en opfordring om at gå forsigtigt i det drilske føre. Foto: Henrik Nielsen
NYHED | ABONNENT | 3. DEC 2023 • 11:34
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
3. DEC 2023 • 11:34

I 17 år har Else Mortensen og Poul Sørensen stået for julemærkemarchen i Rønne. I år var sidste gang, og fremtiden for marchen er uvis.

Meget er, som det plejer denne lørdag formiddag, hvor det er tid til årets julemærkemarch. Vandrelystne bornholmere finder vej til Viking Atletiks klubhus i Rønne for at gå en tur i en god sags tjeneste, og de bliver budt velkommen af Else Mortensen og Poul Sørensen. Sådan har det været i mange år, sådan er det i år, men sådan er det ikke næste år. Det er nemlig sidste gang, parret står i spidsen for marchen i Rønne.

– Vi har været her i 17 år, men vi bliver mere og mere gråhårede. Vi er blevet 75 år, så vi synes, vi har gjort vores, fortæller Poul Sørensen, da han for sidste gang har sendt deltagerne ud på ruten.

– Det er lidt mærkeligt, siger han.

I sin tid var det lidt af en tilfældighed, der fik engageret Else Mortensen og Poul Sørensen i julemærkemarchen. Hun arbejdede i postvæsnet i mange år, dengang det var posten, der stod for marchen.

– Vi blev spurgt, om vi ville hjælpe til. Så blev han syg, ham der stod for det, og så fortsatte vi. Det er en god sag at støtte. Der er desværre rigtig mange unge mennesker, der har behov for hjælp. Faktisk hjælper julemærkehjemmene 1.000 børn om året, så de bliver børn igen, fortæller Poul Sørensen.

Svært at finde nogen

Parret har besøgt to julemærkehjem, og især Liljeborg gjorde et stort indtryk på dem. Det er opkaldt efter og doneret af erhvervskvinden Winnie Liljeborg og Liljeborg-koncernen, som også finansierede driften af hjemmet i fem år fra åbningen i 2018.

– Dejligt med sådan nogle mennesker, siger Poul Sørensen om kvinden bag Danmarks femte og nyeste julemærkehjem.



I de første år startede marchen i Rønne på Store Torv. Senere flyttede den med posten til Fabriksvej og senere igen til Sandemandsvej, men der var opbakningen ikke den samme. Derfor fik Else Mortensen og Poul Sørensen den idé at flytte starten til Viking Atletik, hvor de begge er frivillige. Det skete også med den bagtanke, at det måske ville være lettere at finde nogle til at overtage ansvaret, men sådan er det desværre ikke gået.

– Det er svært at få nogen til det. Der er mange, som gerne vil hjælpe, men de vil ikke stå for det. Vi håber, der dukker nogle op, og så er vi med igen næste år for at hjælpe dem i gang. Det er vi blevet enige om, at det gør vi. Det vil være synd, hvis der kun er startsted i Allinge, siger Poul Sørensen.


 


Om julemærkehjemmene
• Julemærkehjemmene hjælper børn, der mistrives, bliver mobbet, er ensomme eller ikke tror, de er gode nok. De har brug for hjælp til at genfinde troen på dem selv og livet.

• Knap 1.000 børn får hvert år hjælp på et julemærkehjem. For mange bliver det starten på en ny og lysere hverdag med bedre fysisk, mental og social styrke.

• Et ophold varer i 10 uger og er et tilbud til børn i alderen 7-14 år. Børnene bor og går i skole på hjemmet løbet af opholdet og er hjemme hos deres familier i weekenderne.
Kilde: Julemaerket.dk