Patienter kan slippe for turen til hospitalet

Patienter kan slippe for turen til hospitalet
NYHED | 14. APR 2023 • 11:00
Jakob Marschner
Journalist
NYHED
14. APR 2023 • 11:00

Hvis transporten til Bornholms Hospital er et problem, tilbyder hospitalet nu at tage blodprøver og lavet hjertekardiogrammer ude hos patienten. Kun de praktiserende læger kan dog henvise patienter til den nye ordning.

Bornholmere, der har svært ved at komme ind på Bornholms Hospital, kan nu få taget blodprøve eller lavet hjertekardiogram derhjemme – og på den måde slippe for turen til hospitalet.

Det oplyser Bornholms Hospital i en pressemeddelelse.

– Indtil nu har vi kun haft mulighed for at tilbyde prøvetagning på plejecentre i Rønne, men takket være en politisk bevilling fra regionsrådet i Region Hovedstaden for at skabe lige adgang til sundhed kan vi nu udbrede tilbuddet til hele øen, fortæller hospitalsdirektør Annemarie Hellebek.

Hun er glad for, at hospitalet med hjælp fra ny teknologi kan være med til at udvikle nye muligheder til borgerne. Hospitalet tilbyder allerede hjemmemoni-torering og digitale konsultationer.

Regionsrådsmedlem Leila Lindén (S) ser frem til, at udvalgte borgere på hele øen, nu kan få besøg af det mobile laboratorium i eget hjem.

– Det er vigtigt, at vi tilbyder vores borgere mulighed for lige adgang til sundhedsydelser. Også når man ikke selv kan transportere sig på grund af et udfordret helbred. Det her er blot et af flere kommende innovative skridt mod fremtidens sundhedsvæsen, hvor vi vil gøre kontakten med hospitalet lettere for den enkelte patient, siger Leila Lindén.

Sygeplejerskerne Freja Strange og Louise Lind har gode erfaringer med hjem fra de uger, hvor de har smugtrænet i at rulle ud med det mobile laboratorium.

– Vi har allerede oplevet borgernes taknemmelighed og glæde ved, at vi kommer til dem. Vi ved, at nogle patienter føler sig utrygge i uvante omgivelser, for eksempel demente patienter. Her gør vi en forskel for patienterne ved at komme hjem til dem, siger de.

Annemarie Hellebek fortæller, at der i fremtiden ligger flere muligheder for at varetage nogle af hospitalets opgaver ude hos patienterne.

– Det her kan være starten på at skabe endnu tættere samarbejde med kommune og øens praktiserende læger for at understøtte de bedste forløb for patienterne, siger hun.

Kun Bornholms praktiserende praktiserende læger kan henvise patienter til at få taget prøver hjemme.

– Vi er glade for det nye tiltag og det gode samarbejde på tværs. Det kommer til gavn for vores fælles bornholmske patienter, siger Rikke Westh, forperson for de praktiserende læger på Bornholm.