Naturekspert: Hold fingrene fra larverne – men ingen grund til panik

Fyrreprocessionsspinderen har været på Dueodde siden 1930’erne, og man skal være meget heldig for at se dens larver.
Bornholms Regionskommune advarer på sin hjemmeside om, at der er set fyrreprocessionsspinderlarver på Dueodde. Og dem skal man altså holde fingrene fra.
Men på den anden side er der heller ingen grund til panik, og man skal altså være ret heldig for at få larverne at se. Det siger den bornholmske biolog Morten Top, der er ekspert i sommerfugle og natsværmere – hvorunder processionsspinderne hører.
Larverne er små, grå og behårede. Når de er samlet i flok, bevæger de sig i lange rækker og kravler på jorden eller i træerne. Men larverne er dækket af giftige hår, som de kan skyde fra sig, når de bliver forstyrret. Hårene fremkalder udslæt, stærk kløe og undertiden åndedrætsbesvær, skriver regionskommunen i opslaget.
Bornholms Tidende skrev i juli 2018, at flere personer i løbet af en weekend var en tur på Bornholms Hospital efter at have været i nærkontakt med larverne, der vandrer omkring i lange kæder, som kan blive op til flere meter lange.
Kun på Dueodde
– Fyrreprocessionsspinderen er sjælden. Den findes i Danmark kun på Dueodde, og i Sverige findes den kun på Gotland og Öland, oplyser Morten Top.
– Larverne lever højt oppe i trætoppene og kommer kun ned, når de skal skifte træ eller forpuppe sig. Og så kommer de ned i en procession, og det ser vældig sjovt ud. Man skal bare ikke røre ved dem. Men der er ikke noget farligt ved dem. Det er ligesom med brændenælder, siger Morten Top.
Natureksperten har selv været i nærkontakt med larverne:
– Jeg får ikke eksem af dem. Det er ikke noget alle mennesker får. Men jeg har set nogle af mine venner blive forbrændt af dem, når vi har haft med dem at gøre nede i Sydeuropa. Man får lidt rødmen og hævelse. Hvis man får nogle af larvernes brandhår på fingrene, kan man fjerne dem med tape, og så kan man komme noget kløestillende på bagefter. Det tager jeg meget roligt, siger Morten Top.
Natureksperten har ikke kendskab til, at nogen skulle være kommet rigtig galt af sted med fyrreprocessionsspinderlarven.
– Men selvfølgelig skal man ikke spise dem, og det er klart, at hvis en hundehvalp sluger en larve, hæver den op i svælget og kan dø af det, tilføjer han.
Siden 1930’erne
Morten Top siger, at fyrreprocessionsspinderen har været kendt på Bornholm siden 1930’erne, og at den nu findes fast på Dueodde.
– Den voksne natsværmer er ikke så svær at fange. De flyver rundt og kommer til lys. Men deres larver lever kun højt oppe i træerne. De lever i noget, som ligner en stor pose af spind, foret med hår. Så er larverne derinde om dagen, og så vader de ud om natten i en lang række og spiser fyrrenåle, fortæller han.
En procession af larver. Foto: Morten Top
Når larverne kommer ned netop i denne tid er det for at forpuppe sig nede i jorden.
– De forpupper sig i en stor klump, hvilket er et fint forsvar, for der er ingen fugle, som skal have noget med dem at gøre.
Morten Top siger dog, at man stadig skal være meget heldig for at få larverne at se – og meget uheldig for at komme i nærkontakt med dem.
– Jeg blev ringet op af en tv-fotograf, der spurgte, om det kunne svare sig for ham at tage til Dueodde med det formål at fotografere en procession. Men jeg sagde: Det kan du godt glemme. Jeg har set det to gange i mit liv. Det er ikke noget, man lige går ned og finder, siger Morten Top.
Der er tre arter
Natureksperten oplyser, at der findes tre arter af processionsspindere i Europa:
– Alle tre arters larver har brandhår. Den værste er egeprocessionsspinderen. Den lever i Mellemeuropa, og i Tyskland lukker man skovene, fordi de kan kaste med hårene, så de er i luften og kan give irritation i luftvejene. Der er store skilte om, at man ikke skal gå ind i skovene i de 14 dage, hvor det står på, siger Morten Top.
Faktisk kommer der hvert år i august egeprocessionsspindere herop, men det er kun hanner, som kommer på træk, oplyser Morten Top.
Regionskommunen skriver i opslaget, at man bør søge læge, hvis man har været i nærkontakt med larverne og bliver syg, og man nævner også Morten Tops trick med at bruge tape til at fjerne giftige hår på huden.

MEST LÆSTE


En rujnnpolta
En lille trind, nærmest rund kvinde
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration