Mindre hjælp til rengøring: Køb en robotstøvsuger

Mindre hjælp til rengøring: Køb en robotstøvsuger
NYHED | ABONNENT | 27. NOV 2023 • 19:00
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
27. NOV 2023 • 19:00

Ældrerådet har aldrig fået så mange henvendelser vedrørende hjemmehjælp som nu.

– Vi fik tidligere måske et par henvendelser om måneden fra borgere og deres pårørende om manglende hjælp. Nu får vi tre-fire om ugen, siger Erik A. Larsen, formand for Bornholms Ældreråd.

– Dette gælder ikke mindst rengøring hver 14. dag, hvor der i øjeblikket visiteres meget stramt. Ældre og svage borgere fratages deres rengøringshjælp med henvisning til selv at anskaffe robotstøvsugere til mellem 6.000 og 8.000 kroner. Mange kan ikke betjene en sådanne robot, hvor nogle styres med en app. Mange ældre ved ikke, hvad en app er, siger Erik A. Larsen.

– En henvendelse handlede om en ældre, lettere dement mand, der lige var kommet hjem fra hospitalet. Han fik besked på, at han fra den 1. januar mistede den rengøring, han havde haft hver 14. dag. Han skulle fremover enten selv betale for rengøring eller anskaffe sig en robotstøvsuger, som han ikke anede hvad var.

– Sådan får vi den ene beretning efter den anden, tilføjer Erik A. Larsen.

Sådan en har alle

René Danielsson (DF), formand for social- og sundhedsudvalget har på Facebook – med baggrund i en henvendelse fra TV 2/Bornholm – forklaret, hvorfor kommunen er begyndt at bede folk om at anskaffe sig robotstøvsugere:

"Kort fortalt: Fordi Ankestyrelsen vurderer, at det er allemandseje nu til dags, og at man derfor ikke "bare" kan få folk til at støvsuge for sig".

René Danielsson skriver, at der er truffet principielle afgørelser i sager om hvilke ting, man kan forvente kommunen betaler – herunder robotstøvsugere.

"Det skal naturligvis være en individuel vurdering, men det er altså undtagelsen, at det offentlige betaler for det her. Indtil i sommers var vi lykkeligt uvidende, men da det blev klart, ja så er der ingen undskyldninger for ikke at følge reglerne", skriver han.

René Danielsson slutter indlægget:

"Om 10-15 år er tiden måske modnet til det her, men synes helt ærligt, det er synd for den generation, som modtager praktisk hjælp nu".

Visitatorer bestemmer

Erik A. Larsen siger, at netop robotstøvsugerne giver anledning til mange henvendelser til ældrerådet, og han medgiver, at kommunen skal følge reglerne.

– Men det er altså visitatorerne i kommunen, og ikke Ankestyrelsen, der afgør, om den ældre fortsat skal have fysisk rengøringshjælp eller købe en robot. Hvis der sidder en 97-årig, lettere dement mand i eget hjem, kan man godt visitere ham til personlig rengøring, siger Erik A. Larsen.

Men der er også tilfælde, hvor ældres skepsis i forhold til robotstøvsugere kan vendes til noget positivt.

– Vi havde kontakt med et ægtepar, hvor manden ikke ville have sådan et monster ind i huset. Jeg talte med ham flere gange, inden han gik med til at låne en. Nu går han og snakker med robotten og kalder den Berta. Men i dette tilfælde handler det om ældre, der er så mobile, at det kan lade sig gøre, siger Erik A. Larsen.

Et råb om hjælp

Henvendelserne til ældrerådet kommer især fra pårørende til de ældre, men der kommer også henvendelser fra medarbejdere i hjemmeplejen, oplyser Erik A. Larsen. De skriver blandt andet om, hvordan de føler, at fagligheden bliver kompromitteret, refererer han.

– Det er slemt noget af det, de skriver, når de kommer med eksempler fra hverdagen. Jeg ved ikke, hvad der er gået galt. Så sølle bør det ikke være. Det er yderst bekymrende, siger ældrerådsformanden.

Han fortæller også om henvendelser fra kommunens nattevagter, der ikke kan få deres arbejde til at hænge sammen.

– Vi betragter dette som et råb om hjælp, da deres arbejdsgiver ikke tager nødråbene alvorligt, siger Erik A. Larsen.

Omorganisering

Ældrerådet stiller sig meget skeptisk til den kommende omorganisering af ældreområdet på godt 50 millioner kroner over de næste fire år.

– Vi tror ikke, at en samplacering af hjemmeplejen med plejecentrene vil give bedre service og arbejdsforhold for de ansatte – snarere det modsatte. Vi anbefaler, at de mange penge var bedre anvendt på varme hænder til glæde for de ældre borgere, siger Erik A. Larsen.

Men hvor skal de ekstra hænder komme fra, hvis man fandt penge til dem – fra udlandet?

– Ja, det kunne de godt, hvis man vil det. Men de skal gerne kunne snakke med de ældre. Det kan ikke nytte noget, hvis de ikke kan et ord dansk, siger ældrerådsformanden.

Den nyvalgte, bornholmske landsformand for Ældre Sagen, Birger Rasmussen har også udtalt sin skepsis i forhold til omorganiseringen i et interview på DR Bornholm.

Der er således nok at tale om, når ældrerådet skal til dialogmøde med social- og sundhedsudvalget den 4. december.