Intensivsygeplejersker blev udsat for fare: Tilsyn har accepteret genopretningsplan

Intensivsygeplejersker blev udsat for fare: Tilsyn har accepteret genopretningsplan
Arbejdstilsynet har accepteret Bornholms Hospitals plan for at rette op på arbejdsforholdene på intensivafdelingen. Arkivfoto: Jacob Jepsen
SUNDHED | Onsdag 11. oktober 2023 • 05:30
SUNDHED | Onsdag 11. oktober 2023 • 05:30

Arbejdstilsynet har accepteret Bornholms Hospitals plan for at rette op på arbejdsforholdene på intensivafdelingen, så de ikke akut forringer sygeplejerskernes sundhed.

Bornholms Hospitals plan for at sikre at arbejdsforholdene på intensivafdelingen 'ikke akut forringer ansattes sundhed' er nu accepteret af Arbejdstilsynet. Det fremgår af hospitalets tilbagemelding, som er sendt til Arbejdstilsynet den 2. oktober, og som Bornholms Tidende har fået aktindsigt i.

"I har efterfølgende meldt tilbage, hvordan I har løst det, og vi har nu accepteret jeres tilbagemelding," skriver Arbejdstilsynet til Bornholms Hospital.

Strakspåbuddet blev givet efter tilsynets besøg på afdelingen den 13. september. Her blev det beskrevet, at der i fire uger frem mod tilsynets besøg havde været 60 ubesatte vagter, og at sygeplejerskerne de seneste seks år har været- og fortsat er underlagt en stor arbejdsmængde og et stort tidspres. Det seneste halve år frem mod Arbejdstilsynets besøg havde der sågar været et 'særligt tiltagende arbejdspres', der over for de tilsynsførende blev beskrevet som 'massivt', og 'det har aldrig været så slemt som nu'. Det blev også beskrevet, at der var tilfælde af dobbeltvagter af 16-timers varighed - noget der blev bekræftet af afdelingens arbejdsmiljørepræsentant, Louise Riisager, der beskrev den del af udfordringerne som hverdagskost.

Hospitalsdirektør Annemarie Hellebek udtalte umiddelbart derefter, at hun tog påbuddet, der formelt blev udstedt den 25. september, 'meget alvorligt'. Af hospitalets tilbagemelding fremgår det ligeledes, at vagtplanlægningen nu bliver et fast punkt på dialogmøder mellem direktionen og afdelingsledelsen.

Udover et større brug af vikarer, der flere gange bliver nævnt i hospitalets tilbagemelding, skal ledelsen desuden sikre, at vagtplanen er gennemgået fire uger frem, at medarbejdernes hviledøgn og hviletid er overholdt, og at 'vagtplanen hænger sammen'. Afdelingsledelsen vil også ugentligt kontrollere vagtplanen for at sikre, at arbejdstidsreglerne er overholdt.

Ét tilfælde af dobbeltvagt

Personalet på intensivafdelingen blev allerede den 21. september orienteret om strakspåbuddet - her blev det også pointeret, at arbejdstidsreglerne skal overholdes. En enkelt gang siden den 25. september har en medarbejder dog alligevel taget en dobbeltvagt.

"Direktionen har tillid til, at afdelingsledelsen på Intensiv Afsnit løser udfordringen med vagtplaner. De løfter et meget stort arbejde sammen med medarbejderne for at komme i mål. Der har dog været en enlig svale, hvor en medarbejder har taget en vagt," skriver hospitalets kommunikationschef, Pernille Gjede, i en mail til Tidende.

Derudover har 'et par medarbejdere' haft en forlænget vagt i fire timer, som ifølge kommunikationschefen ligger inden for arbejdstidsreglerne. Men ingen medarbejdere er blevet kontaktet om ekstravagter på deres fridage, oplyser hun i samme mail. I strakspåbuddet fremgår det ellers, at 'ansatte oplever arbejdspresset som konstant, da de på alle deres fridage bliver kontaktet for at få byttet eksisterende vagter og/eller bedt om at tage ekstravagter.'

Men det er ikke sket siden den 25. september, skriver Pernille Gjede til Tidende.

"Bornholms Hospitals ledelse arbejder fokuseret på at nå i mål med omtalte påbud. Både i forhold til patientforløb, sikkerhed og arbejdsmiljøet."

"Der skal ikke herske tvivl om, at direktion og ledelser tager påbuddene meget alvorligt. Nu har vi brug for arbejdsro for at koncentrere os om at komme i mål," skriver Pernille Gjede.

Dokumentation

Tilbagemelding om efterkommelse

– Hospitalsdirektionen tager strakspåbuddet meget alvorligt, og vagtplanlægningen vil blive et fast punkt på dialogmøder mellem Hospitalsdirektionen og Afdelingsledelsen.

– Intensivpersonalet er d. 21.9. orienteret om, at der er givet et strakspåbud. Personalet er informeret om, at arbejdstidsreglerne skal overholdes og at dette også gælder FEA-vagter.

– Det præciseres for medarbejdergruppen, at når der byttes vagter internt i gruppen, er de fortsat forpligtede til at overholde arbejdstidsreglerne, og det skal være aftalt med afsnitsledelsen.

– Ledelsen sikrer, at den planlagte vagtplan for intensivpersonalet er gennemgået for 4 uger frem, at medarbejdernes hviledøgn og hviletid er overholdt, og at vagtplanen hænger sammen.

– Fremover vil afsnitsledelsen ugentligt kontrollere vagtplanen for at sikre, at arbejdstidsreglerne er overholdt.

– Brug af eksterne vikarer og faste afløsere med relevante intensivkompetencer intensiveres.

– Der vil blive anvendt eksterne vikarer over længere perioder for at dække ind for langtidssygefravær. Dette giver fast personale mulighed for at dække ind ved dag til dag sygefravær. Dette for at aflaste fastansat personale i forbindelse med dækning ved langtidssygefravær.

– Ved korttidssygefravær skal det sikres, at fastansat personale kan træde til med respekt for arbejdstidsregler. Medarbejdere fra Anæstesiologisk Afsnit kan indgå i forbindelse med dækning af ledige vagter, såfremt nødvendige kompetencer er til stede, det kan ske uden overtrædelse af arbejdstidsregler, og det skal være godkendt af afsnitsledelsen fra henholdsvis Intensiv Afsnit og Anæstesiologisk Afsnit. Ved korttidssygefravær søges ligeledes dækning med eksterne vikarer, hvor hospitalets eget personale ikke kan dække uden at overtræde arbejdstidsreglerne.

– Bemandingssituationen gennemgås fast på dialogmøder mellem Hospitalsdirektionen og Afdelingsledelsen.

– Der ansættes tre nye medarbejdere, der starter hhv. oktober, november og december.

– Trio-samarbejdet intensiveres og der planlægges nu faste månedlige møder, hvor Chefsygeplejerske deltager hver anden gang.

Kilde: Tilbagemelding om efterkommelse, Arbejdstilsynet.

Strakspåbud

Virksomheden påbydes at sikre, at sygeplejerskernes arbejde med patienter i Intensivt Afsnit planlægges, tilrettelægges og udføres, så stor arbejdsmængde og tidspres ikke akut forringer ansattes sundhed.

Kilde: Strakspåbud til Bornholms Hospital, Arbejdstilsynet



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT