Hospitalet lukker huller med vikarer – det er 'fuldstændig uholdbart'

Hospitalet lukker huller med vikarer – det er 'fuldstændig uholdbart'
Ud over at være en dyr løsning er brugen af vikarer også en 'fuldstændig uholdbar' løsning, mener arbejdsmiljørepræsentant på Bornholms Hospital. Illustration: Pablo Stanley / Bornholms Tidende
NYHED | ABONNENT | 3. OKT 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
3. OKT 2023 • 05:30

Det er 'vildt hårdt' at arbejde med vikarer, som ikke kender den lokale intensivafdeling på Bornholms Hospital. Det siger intensivsygeplejerske Louise Riisager efter hospitalsdirektørens melding om, at vikarer skal lukke hullerne i den hårdt pressede vagtplan på afdelingen.

Direktøren på Bornholms Hospital var i sidste uge ganske klar i spyttet om sygeplejerskernes situation på intensivafdelingen:

– Vi skal overholde arbejdsmiljøreglerne og arbejdsmiljølovgivningen. Den er ikke længere end det. Det betyder så, at vi vil henvende os til vikarbureauer og prøve at se, hvad vi kan få lavet af aftaler.

Men udover at det er en 'rigtig dyr' løsning, er brugen af vikarer også en 'fuldstændig uholdbar' løsning, da der mangler sygeplejersker på 'rigtig mange' intensivafdelinger. Det siger Louise Riisager, der er intensivsygeplejerske og arbejdsmiljørepræsentant på Bornholms Hospital.

– Vi skal jo have flere sygeplejersker til - vi kan ikke køre alle hospitaler med vikarer. Så er der jo endnu mere fast personale, der siger op. Det er jo vildt hårdt at arbejde med vikarer, som ikke kender afdelingen.

Hun pointerer, at løsningen derimod er fastholdelse og rekruttering af specialuddannet personale.

Bornholms Tidende kunne i sidste uge fortælle, at hospitalet for nylig har fået et strakspåbud af Arbejdstilsynet, som vurderer, der er risiko for, at ansatte på intensivafdelingen akut bliver alvorligt syge som følge af for stor arbejdsmængde og tidspres. I påbuddet blev det blandt andet beskrevet, hvordan der det seneste halve år har været et særligt tiltagende arbejdspres - noget der blandt andet er kommet til udtryk ved, fremgik det af påbuddet, at flere sygeplejersker har taget dobbeltvagter og således er på arbejde i op mod 16 timer i træk.

Men det er 'ikke acceptabelt', at personalet bliver 'udtrættet i den grad, de har været', udtalte Annemarie Hellebek i sidste uge, og som nu lægger op til større brug af vikarer for at få lukket hullerne i vagtplanen.

Personalemøde planlagt

Og mens chefsygeplejersken, ifølge Annemarie Hellebek, nu er i gang med at afdække, om der er nok sygeplejersker at trække på i bureauerne, så slår Louise Riisager fast, at det ikke er en holdbar løsning.

– Du skal bare sammenligne det med dit eget fag: Hvis der kommer en vikar fra Aalborg, ved han ikke meget om lokalstof og kender ikke den redaktion, du sidder på. Det tager virkelig tid, før man kender en afdeling, og man er inde i den, siger Louise Riisager, som tilføjer om den bornholmske intensivafdeling:

– Intensivafdelingen er lidt speciel, fordi den dækker så bredt. Vi tager imod alt fra fødsel til grav. Det er jo ikke alle intensivafdelinger, der gør det. Så rigtig mange sygeplejersker kan for eksempel ikke passe børn. Det er noget, man bliver specialiseret i. Du har hele paletten her. Det er måske ikke alle vikarer, der er trygge i det.

– Hvis det er ukendte mennesker dagligt, bliver det helt anderledes og sværere.

Er det de samme eksterne vikarer, der kommer?

– Nej, det er forskellige vikarer. Der findes jo alle mulige vikarbureauer. Der er ansat en hel masse sygeplejersker, og nogle af dem er intensivsygeplejersker, og det er så dem, vi kan bruge. Så det er meget forskelligt, hvem der kan komme her, siger Louise Riisager.

Der er nu planlagt et møde på afdelingen med medarbejdere, ledelse og direktion.

– Det er meget, meget spændende, hvordan det her bliver løst. Vi er utrolig spændte på det, siger Louise Riisager.

 

– Vi kan ikke køre alle hospitaler med vikarer, siger arbejdsmiljørepræsentant Louise Riisager. Privatfoto

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT