Hospitalet får opfyldt mangeårigt ønske: 'Jeg blev rigtig glad'

Hospitalet får opfyldt mangeårigt ønske: 'Jeg blev rigtig glad'
Hospitalsdirektør Annemarie Hellebek blev rigtig glad, da hun hørte, at hospitalets mangeårige ønske bliver opfyldt. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 8. SEP 2024 • 05:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
8. SEP 2024 • 05:30

Bornholms Hospital har i flere år været i dialog med Region Hovedstaden om et tankanlæg ved hospitalets helikopterlandingsplads.

Hvert år bliver omkring 150 akutte patienter fløjet fra Bornholms Hospital til Rigshospitalet og øvrige akuthospitaler i Region Hovedstaden med helikopter. Hvis helikopteren mangler brændstof, må den dog en tur forbi lufthavnen og tanke op, inden den kan lande ved hospitalet og tage en patient om bord. Det laver region Hovedstadens budget for 2025 om på, og det vækker glæde både på det lokale hospital og på regionsgården i Hillerød.

– Jeg blev rigtig glad, da jeg hørte, at vi nu får et tankanlæg på hospitalet. Det er et ønske, vi har været i dialog om gennem flere år, fortæller hospitalsdirektør Annemarie Hellebek til Tidende.

Et enigt regionsråd afsætter 4,8 millioner kroner til etablering af tankanlæg, og i budgetaftalen kalder rådet det forsinkende og ikke hensigtsmæssigt, at der skal foretages optankning af helikopteren i Bornholms Lufthavn frem for på hospitalet. Ifølge Annemarie Hellebek gør det en reel forskel, hvis helikopteren kan tanke ved hospitalet.

– Når helikopteren skal hjælpe patienter til de københavnske hospitaler, er det en stor hjælp, at det kan gå så hurtigt som muligt. Det er klart, at når piloten kan tanke her ved heliporten på Bornholms Hospital fremfor Bornholms Lufthavn, bliver transporttiden kortere, lyder det fra hospitalsdirektøren.



Et tankanlæg ved hospitalets heliport vil gøre en forskel for patienterne, fortæller hospitalsdirektør Annemarie Hellebek. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

 

Uvurderlig hjælp

Bag budgetforliget står som nævnt et enigt regionsråd. Det omfatter den konservative Christoffer Buster Reinhardt, som er formand for sundhedsudvalget i Region Hovedstaden.

– Det er vigtigt at have fokus på lige adgang til sundhedsydelser. Særligt for et område som Bornholm, som er udfordret via sin geografiske beliggenhed, fortæller han til Tidende.

Lighed i sundhed er et af fem fokusområder, som det nuværende regionsråd arbejde med.



Formand Christoffer Buster Reinhardt (K) fra regionens sundhedsudvalg forventer, at staten bidrager til tankanlægget. Pressefoto: region Hovedstaden

 

Som formand for sundhedsudvalget regner han med, at staten bidrager med økonomi til tankanlægget.

– Min forventning er, at Sundhedsstyrelsens Akutpulje bidrager til tankanlægget i målet om at understøtte de bornholmske patienter, der har brug for helikopterens uvurderlige hjælp i særlige situationer, hvor der ikke skal bruges unødig tid på tankning, fortæller Christoffer Buster Reinhardt.

Det er netop regionens sundhedsudvalg, der skal prioritere de tiltag, regionen skal søge penge til i Sundhedsstyrelsens pulje til yderligere styrkelse af akutte indsatser.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT