Hjerne-Madsen sætter fokus på slagtilfælde på Bornholm

SUNDHED | Søndag 24. september 2023 • 19:00
SUNDHED | Søndag 24. september 2023 • 19:00

Hjernesagen indbyder til gratis foredrag med Peter Lund Madsen om hjernesundhed.

Hvert år rammes 100 bornholmere af en blodprop eller blødning i hjernen – under ét kaldet et stroke. Det har ofte meget alvorlige konsekvenser for både den ramte og familien omkring, og det er derfor uhyre vigtigt, at alle kender symptomerne på et stroke, hvorfor Hjernesagen med et gratis foredrag med Peter Lund Madsen sætter fokus på stroke på Bornholm.

Foredraget afholdes på Rønne Theater, Teaterstræde i Rønne, den 28. september klokken 15, hvor adgangen altså er gratis, men tilmelding nødvendig.

Det oplyser en pressemeddelelse fra Hjernesagen, som fortsætter:

Stroke er en overset folkesygdom, som faktisk rammer hver femte dansker, og meget ofte medfører et stroke enten død eller alvorlige handicap hos den ramte. Det er helt afgørende, at den ramte bringes så hurtigt som muligt til sygehuset for overhovedet at kunne iværksætte behandling samt få det bedste udbytte af denne.

– Lidt populært siger man, at time is brain, og det handler om, at der dør op mod to millioner hjerneceller i minuttet, indtil man får startet den korrekte behandling. Derfor er det uhyre vigtigt, at alle danskere kender de mest almindelige tegn på stroke og ved, at man skal ringe 112 med det samme. Ikke noget med at kontakte lægevagten eller sin ven, som arbejder på sygehuset. Der skal slås alarm, understreger Hjernesagens direktør, neuropsykolog Birgitte Hysse Forchhammer, i pressemeddelelsen.

Forebyggelse

Akkurat som så mange andre steder i landet er der også på Bornholm udfordringer med at få strokepatienter ind på sygehuset i tide til den nødvendige behandling. Derfor vil Hjernesagen gerne skabe mere opmærksomhed omkring hjernesundhed generelt og forebyggelse samt symptomgenkendelse, når det kommer til stroke.

– Det er vigtigt at kende symptomerne på et stroke, men det også vigtigt at vide, at stroke faktisk kan forebygges. Ni ud af ti tilfælde af stroke skyldes faktorer, som kan helt eller delvist kan forebygges. For eksempel har 60 procent af alle strokeramte i forvejen forhøjet blodtryk – og det er en tilstand, som er let at behandle enten med medicin eller livsstilsændringer, siger Birgitte Hysse Forchhammer.

På samme måde er det vigtigt at træne sin hjerne – både hvis uheldet er ude, og man har haft enten en blodprop eller blødning i hjerne, men også for alle andre, for der er en gevinst ved at udfordre sig selv og sin hjerne i hverdagen.

– Hjernen er involveret i alt, hvad vi foretager os i livet. Det er et fantastisk organ, som faktisk bruger 20 procent af vores energi i løbet af dagen. Der er al mulig grund til at holde hjernen skarp og i træning, og det kan Peter Lund Madsen gøre os meget klogere på gennem sit underholdende foredrag, siger Birgitte Hysse Forchhammer.

Fakta

De tre mest almindelige symptomer på stroke kan huskes på denne remse: Stræk – Snak – Smil.

• Stræk – hænger armen?

• Snak – hænger ordene ikke sammen?

• Smil – hænger den ene mundvig?

I så fald ringer man omgående 112.

Årligt rammes 12.000 danskere af en blodprop eller blødning i hjernen, hvilket svarer til et nyt tilfælde hvert tredje kvarter, døgnet rundt, og hver femte dansker rammes af stroke på et tidspunkt i løbet af livet.

Sygdommen rammer oftest ældre, men også yngre og i sjældne tilfælde børn kan få et stroke. Stroke er den fjerdehyppigste dødsårsag i Danmark – og den hyppigste årsag til, at voksne danskere får et handicap.

Kilde: Hjernesagen



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT