– Lidt populært siger man, at time is brain, og det handler om, at der dør op mod to millioner hjerneceller i minuttet, indtil man får startet den korrekte behandling. Derfor er det uhyre vigtigt, at alle danskere kender de mest almindelige tegn på stroke og ved, at man skal ringe 112 med det samme. Ikke noget med at kontakte lægevagten eller sin ven, som arbejder på sygehuset. Der skal slås alarm, understreger Hjernesagens direktør, neuropsykolog Birgitte Hysse Forchhammer, i pressemeddelelsen.
Forebyggelse
Akkurat som så mange andre steder i landet er der også på Bornholm udfordringer med at få strokepatienter ind på sygehuset i tide til den nødvendige behandling. Derfor vil Hjernesagen gerne skabe mere opmærksomhed omkring hjernesundhed generelt og forebyggelse samt symptomgenkendelse, når det kommer til stroke.
– Det er vigtigt at kende symptomerne på et stroke, men det også vigtigt at vide, at stroke faktisk kan forebygges. Ni ud af ti tilfælde af stroke skyldes faktorer, som kan helt eller delvist kan forebygges. For eksempel har 60 procent af alle strokeramte i forvejen forhøjet blodtryk – og det er en tilstand, som er let at behandle enten med medicin eller livsstilsændringer, siger Birgitte Hysse Forchhammer.
På samme måde er det vigtigt at træne sin hjerne – både hvis uheldet er ude, og man har haft enten en blodprop eller blødning i hjerne, men også for alle andre, for der er en gevinst ved at udfordre sig selv og sin hjerne i hverdagen.