Efter strakspåbud: Hospitalet fylder huller med vikarer udefra

Efter strakspåbud: Hospitalet fylder huller med vikarer udefra
Bornholms Hospital har fået dispensation til at bruge eksterne vikarer på tre afdelinger, selvom regionen principielt ikke vil bruge vikarer udefra. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 23. JAN 2024 • 05:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
23. JAN 2024 • 05:30

Efter påbud fra Arbejdstilsynet hentede Bornholms Hospital vikarer udefra, selvom Region Hovedstaden har taget en principbeslutning om, at det ikke skal ske.

For 15 år siden besluttede Region Hovedstaden, at regionens hospitaler skulle stoppe med at bruge eksterne vikarer på plejeområdet. I stedet skulle de etablere interne vikarkorps, hvis det var relevant. Begrundelsen var et ønske om at forbedre plejekvaliteten, kompetencerne og lokalkendskabet for vikarerne på hospitalerne.

Beslutningen omfattede sygeplejersker og radiografer, social- og sundhedsassistenter, sygehjælpere, plejere, lægesekretærer og ikke-uddannede. Det til trods er brugen af sygeplejerskevikarer udefra stadig en del af hverdagen på Bornholms Hospital. Det fremgår af dagsordenen til et møde i regionens forretningsudvalg.

Sammenhæng med strakspåbud

Det lokale hospital har i slutningen af 2023 fået tre dispensationer til at anvende eksterne vikarer.

I fjerde kvartal 2023 fik Bornholms Hospital godkendt dispensation til at anvende eksterne sygeplejerskevikarer i sengeafsnit 1. I fjerde kvartal 2023 og første kvartal 2024 har hospitalet fået godkendt dispensation til at anvende eksterne sygeplejerskevikarer i Afdelingen for Kirurgi, Fødsler og Anæstesi. Og fra november 2023 til januar 2024 er der givet dispensation til at anvende eksterne sygeplejerskevikarer i sengeafsnit 2.

Alle tre dispensationer hænger sammen med det strakspåbud, Arbejdstilsynet gav det lokale hospital i efteråret, fremgår det.

I forhold til sengeafsnit 1 bad Bornholms Hospital Region Hovedstadens administration om dispensation til at bruge eksterne sygeplejerskevikarer, fordi hospitalet ellers ikke ville kunne overholde arbejdstidsreglerne i fjerde kvartal 2023. Det var i hvert fald hospitalets egen vurdering, fremgår det af sagsfremstillingen. I den står der også, at afdelingen på ansøgningstidspunktet både har ubesatte stillinger og langtidssygemeldinger. På den baggrund og i lyset af Arbejdstilsynets strakspåbud gav regionen dispensation til at anvende eksterne vikarer på afsnittet i fjerde kvartal 2023.

Regler kan ikke overholdes

På Afdelingen for Kirurgi, Fødsler og Anæstesi søgte Bornholms Hospital om dispensation til at anvende eksterne sygeplejerskevikarer i fjerde kvartal 2023 og første kvartal 2024, fordi intensivafsnittet har oplevet stor udskiftning af medarbejdere og fortsat har ledige stillinger og langtidssygemeldinger.

"Afsnittet har behov for sygeplejersker med specialuddannelse i intensiv sygepleje. Det er lykkedes at rekruttere, men ikke tilstrækkeligt. Det er afgørende, at afsnittet får stabilitet og en fast aftale med et vikarbureau, som kan levere på de nødvendige kompetencer", skrev hospitalet i sin ansøgning. På baggrund af ansøgningen og i lyset af Arbejdstilsynets strakspåbud fik Bornholms Hospital ekstraordinært dispensation til at anvende eksterne vikarer på afdelingen i alle seks ansøgte måneder.

På sengeafsnit 2 havde hospitalet brug for at benytte eksterne sygeplejerskevikarer i tre måneder, fordi afsnittet har opsigelser blandt en bestemt sygeplejerskegruppe, som derfor manglede tre ud af fem sygeplejersker pr. 1. november.

"Reglerne om hviletid og fridøgn kan ikke overholdes, hvis det resterende personale skal dække de ledige vagter, og det er vanskeligt at drifte afsnittet med et godt arbejdsmiljø, høj faglig kvalitet og høj patientsikkerhed", forklarede Bornholms Hospital, som på den baggrund og i lyset af Arbejdstilsynets strakspåbud fik den ønskede dispensation.