Dyrlæger i opråb: Livsfarligt for hunde

Dyrlæger i opråb: Livsfarligt for hunde
Arkivfoto
NYHED | ABONNENT | 16. NOV 2022 • 05:30
NYHED | ABONNENT
16. NOV 2022 • 05:30

Det kan være farligt, hvis en hund finder en nikotinpose på gaden. Et alvorligt og stigende problem, lyder det fra dyrlæger.

 

Nikotinposer i naturen eller på gaden kan være livsfarligt for nysgerrige hunde, der finder de små poser interessante.

I sidste uge bragte Tidende et læserbrev fra Barbara Andersen, hvor hun udtrykte bekymring over, at flere brugere af de nikotinrige poser, som mange kalder snus, smider dem i naturen.

– Det er livsfarligt for hunde at få en pose i munden – og ofte med dødelig udgang at sluge bare en enkelt pose. Da de brugte poser dufter af menneskespyt, tror hunden, at det er noget 'lækkert'. Hunden bliver forfærdeligt forgiftet, og i mange tilfælde dør den, skrev Barbara Andersen i opråbet.

Thomas Wittorff, der er dyrlæge hos Dyrlægegården i Rønne, deler bekymringen over, at der bliver efterladt nikotinposer i naturen.

– Det er alvorligt, fordi der er nogle hunde, der spiser alt, inden man når at tage det fra dem. Det kan i værste tilfælde være dødeligt for hundene, fortæller Thomas Wittorff til Tidende.

Ifølge dyrlægen er der stor forskel på, om der er tale om en lille hund på 10 kilo eller en voksen labrador, men hvis man som hundeejer ved, at ens hund er kommet til at sluge en nikotinpose, skal man kontakte dyrlægen med det samme.

– Man kan gøre noget indenfor de første par timer, hvis man har set sin hund spise noget. Man kan give noget opkastmiddel, hvis den ikke selv har kastet op af det. Problemet er, at hvis hunden først kaster op, så er det nok allerede blevet optaget. Det kan gå ret stærkt, siger Thomas Wittorff.

For at det skal være en dødelig dosis, skal der indtages 10 mg nikotin per kilo, forklarer dyrlægen. En pose fra mærket Velo indeholder 10 mg nikotin per pose.

Stigende problem

Bliver nikotinen først optaget i hundenes system, virker det som en nervegift, der går ind og påvirker nervesystemet, hvilket kan give hjertearytmi og andre symptomer, lyder det fra Thomas Wittdorff.

– Symptomerne kan være besværet åndedræt, opkast, tynd mave, manglende appetit, og de går måske og slingrer lidt. Når hunden først har de symptomer, kan man stort set kun symptomatisk behandle, hvilket vil sige, at man skal sørge for, at hunden har det så godt som muligt, og så brænder det formentlig af.

Dyrlægen fortæller, at man på Dyrlægegården har haft hunde inde med symptomer på mave- og tarmkatar, som godt kunne skyldes forgiftning fra niktotin, men man kan stort set aldrig sige det med sikkerhed.

Tidligere på året fortalte Vibeke Freiberg, der er dyrlæge i Agria Dyreforsiking, til TV 2 Lorry, at hun i sit arbejde som dyrlæge i forsikringsselskabet på landsplan havde registeret en fordobling i antallet af generelle nikotinforgiftninger hos hunde fra 2017 til 2021.

– For fire-fem år siden havde vi stort set ingen af disse sager. Men i dag er det ikke unormalt, at hunde, som har spist en nikotinpose, kommer til dyrlægen. Og min oplevelse er, at det er et stigende problem med hunde og nikotinforgiftning, sagde hun til TV 2 Lorry.

Thomas Wittorff mener også, at det øgede antal af nikotinposer i gadebilledet skal tages alvorligt.

– Jeg vil sige, at nikotinposen er værre for hunde end cigaretskodder eksempelvis, fordi der er både smag og dufte, der gør, at hunde vil tage dem. Der er også de hunde, som skal nå at have det af vejen, før ejeren kommer og tager det fra dem. De sluger jo skidtet, og så har du problemet, fortæller Thomas Wittorff.

Han opfordrer derfor til, at man tænker sig om, før man smider en nikotinpose på gaden eller i skoven.

– Det er ligesom med cigaretskodder og det her. Det er jo noget svineri, og det kan altså være livsfarligt, hvis hundene finder dem.