Døgnhjælp på vej til patienter: 'Det er godt nok fantastisk'

Døgnhjælp på vej til patienter: 'Det er godt nok fantastisk'
Formand Bente Helms fra Sind Bornholm glæder sig over, at Bornholm ser ud til at blive en del af den døgndækkende psykiatriske telefonlinje, som allerede dækker resten af Region Hovedstaden. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 26. SEP 2023 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
26. SEP 2023 • 15:30

Region Hovedstaden planlægger at tilbyde psykiatriske patienter på Bornholm adgang til en telefonlinje, som allerede dækker resten af regionen.

Lighed i sundhed er et af fem fokusområder i Region Hovedstaden. Grundtanken er, at regionen vil have et sundhedsvæsen for alle, der har brug for det, uanset hvor de bor, hvad de fejler, og hvilke andre forudsætninger de har. Psykiatrien er et af de områder, hvor Bornholm skiller sig ud, men der er planer om, at patienter her på øen snart får adgang til et tilbud, som allerede eksisterer i resten af regionen. Det fremgår af social- og psykiatriudvalgets dagsorden.

I den sjællandske del af Region Hovedstaden er der fem døgnåbne psykiatriske akutmodtagelser, der modtager uvisiterede borgere. Noget lignende eksisterer ikke her på Bornholm, hvor det kun er muligt at komme i kontant med Psykiatrisk Center Bornholm inden for normal åbningstid. Resten af døgnet dækkes psykiatrien af akutmodtagelsen på Bornholms Hospital. Derudover er Bornholm heller ikke omfattet af den fælles telefon, som blev søsat for de psykiatriske akutmodtagelser i Region Hovedstaden i juni. Men det kan snart ændre sig.

I hvert fald arbejder Region Hovedstadens Psykiatri på en driftssikker telefonløsning på Bornholm, og det er forventningen, at løsningen kan tilgås hele døgnet alle ugens dage. Tanken er at lancere løsningen i efteråret, og det er planen, at Psykiatrisk Center Bornholm kobles på Fællestelefonen, som ordningen hedder.

– Det er godt nok fantastisk. Der er rigtig mange, der har presset på fra forskellige sider, både indenfor sundhedsvæsnet og andre, for at man i Region Hovedstaden forholdt sig til, at der ikke var en døgndækkende akuttelefon på Psykiatrisk Center Bornholm. Så det er simpelthen super, siger lokalformand Bente Helms fra Sind, der er landsforeningen for psykisk sundhed.

Nogle bruger ikke hospitalet

Ifølge formanden for Sind Bornholm vil adgang til Fællestelefonen være en kæmpe hjælp, både for borgere med behov for hjælp og for sundhedsvæsnet.

– Erfaringerne fra resten af Region Hovedstaden er, at man ved at have en sådan akuttelefon måske kan forebygge nogle indlæggelser. De personer, som ringer op, kan have en livline til Psykiatris Center, som gør, at de måske ikke har behov for lige at møde fysisk frem, men kan håndtere det med en god samtale med en relevant fagperson, siger Bente Helms.

Regionens social- og psykiatriudvalg har også bedt om en beskrivelse af behovet for akut psykiatrisk hjælp på Bornholm og mulighederne for lige adgang til akut psykiatrisk hjælp, så borgere møder samme kvalitet i alle dele af regionen. Det vil udvalget få forelagt som en sag i begyndelsen af 2024.

Bente Helms fortæller, at hun tidligere har fået at vide, at tilbuddet ikke eksisterer på Bornholm, fordi behovet ikke er der. Der er simpelthen for få i målgruppen her på øen.

– Det tror jeg ikke helt. Det er hospitalets akutmodtagelse, der er primært mødested. Det vil sige, at de har nogle erfaringer med, hvor mange borgere, de har inde, hvor de må søge faglig backup fra Psykiatrisk Center. Jeg ved, at der ude omkring er nogle, som vælger ikke at bruge den måde, fordi man skal via 1813 og via en almindelig akutmodtagelse, hvor det kan være svært at komme ind med de udfordringer, man har som psykisk dårlig, siger hun, som betegner samarbejdet med hospitalets akutmodtagelse som godt.

Det giver ro at kunne ringe

Derfor tror Bente Helms, der er et mørketal, når det gælder det reelle behov for akut psykiatrisk hjælp på Bornholm. Hun tror, der er behov for mere hjælp, end der er i dag, og hun mener, at Fællestelefonen kan gøre en del.

– Det kan give mere ro for pårørende og borgerne selv, at man kan ringe direkte til dem, der sidder med kompetencen og måske også nogle, man har været i kontakt med. Måske har man været indlagt eller haft et udgående ambulant forløb, så man har lidt kendskab til nogle af de personer, man får i røret, siger hun.

På Folkemødet har hun både i år og sidste år mødt politikere, som ikke ved, at Bornholm ikke er omfattet af Fællestelefonen. Også set i det lys er hun glad for, at Region Hovedstaden kigger på en løsning. I forhold til en egentlig psykiatrisk akutmodtagelse synes hun ikke, det er afgørende, at der er en stor dør, hvor der står "Psykiatrisk akutmodtagelse". Det vil også kræve en investering, enten i nogle medarbejdere eller en praksis, hvis man skal stå til rådighed døgnet rundt. For hende handler det om at have et tilbud, der kan hjælpe dem, der har behov for akut assistance.

– Vi har en ordentlig backup og en fælles telefon, også fagpersoner kan kontakte og trække på i akutte situationer. Det vil være rigtig godt, siger Bente Helms.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT