Aftale med livreddere løber ud

Aftale med livreddere løber ud
Skal der også være livreddere i Sandvig og på Balka i fremtiden? Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 3. APR 2024 • 05:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
3. APR 2024 • 05:30

Kommunens aftale med Trygfonden Kystlivredning udløber snart. Natur-, miljø- og planudvalget skal beslutte, om kommunen skal forlænge den.

Hver sommer sørger livreddere fra Trygfonden Kystlivredning for, at strandgæster kan bade med større ro i sjælen på Balka og i Sandvig. Sådan bliver det også i år, men derefter er det usikkert, om livredderne vil være på de to strande.

Aftalen mellem Trygfonden Kystlivredning og regionskommunen udløber nemlig, og fonden har henvendt sig med en anmodning om fornyelse. Torsdag skal politikerne i natur-, miljø- og planudvalget tage stilling til, om den skal fortsætte. Aftalen gælder for fem år og indebærer, at Trygfonden udstationerer livreddere på de to strande i skolernes sommerferie. Kommunen står for at opbevare og opsætte redningstårne, indkvartere livreddere samt opsætte og vedligeholde redningsudstyr. Det fremgår af udvalgets dagsorden.

Det koster kommunekassen cirka 150.000 kroner om året plus administration. Det er penge, kommunen kan spare, hvis den ikke forlænger aftalen.

Farligt andre steder

Af Bornholms cirka 120 kilometer lange kystlinje er 40-45 kilometer sandstrande, der er egnede til badning. Derudover er der et utal af mindre badesteder på klippekysten, men der er kun livreddere på Balka og i Sandvig. Det har kommunen og Trykfonden Kystlivredning i samråd valgt, fordi det er meget benyttede strande.

På Balka er der meget vandsport, og i Sandvig er der en meget benyttet badebro og farlige forhold ved store bølger. Det gør dem dog ikke unikke her på Bornholm, hvor flere andre strande er lige så populære, ligesom flere også er meget benyttede til vandsport og kan være farlige at bade fra ved store bølger.

På disse andre strande er der opsat skilte, der advarer mod badning ved farlige vejrforhold, og hele kysten rundt er der opsat redningsudstyr i form af cirka 75 redningskranse, som er betalt af Trygfonden.

Værdi i markedsføring

Selv om det kun er to af Bornholms mange badesteder, der har livreddere, kan det have betydning, at der i det hele taget er nogle, fremgår det.

For mange badegæster kan det nemlig være en tryghed at vide, at der er livreddere på stranden, og det kan ligeledes have en markedsføringsværdi, at der er to strande med livreddere. På landsplan er det langtfra alle kystkommuner, der har strande med livreddere.

Livredderne er først og fremmest på strandene for at redde liv, men en stor del af deres arbejde består i almindelig førstehjælp samt forebyggende og oplysende arbejde.

De seneste tre somre har de været involveret i syv livreddende aktioner på Balka og i Sandvig. Det har især drejet sig om indhentning af surfere i fralandsvind. Derudover har de udført 155 førstehjælps-, 1.274 forebyggende og 10.512 oplysende aktioner. I samme periode har beredskabet været på otte indsatser ved de bornholmske strande.

I år har kommunen indgået en aftale om og betalt depositum for indkvartering af livreddere.

FÅ ABONNEMENT