U16-landstræners besked: 'Flyt fra øen, hvis I vil på landsholdet'

U16-landstræners besked: 'Flyt fra øen, hvis I vil på landsholdet'
Benarbejdet er vigtigt, hvis tempoet skal forbedres - både i kamp og træning, understregede Frank Johnsen under fællestræningen på Bornholms Brand Stadion. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 28. APR 2021 • 14:04
Kjeld Lundbæk
Journalist
| ABONNENT
28. APR 2021 • 14:04

FODBOLD

Mere træning og højere tempo var nøgleordene, da den bornholmske træner for U16-landsholdet for piger, Frank Johnsen, i lørdags gennemførte to træningspas for U13- og U14-årgangene på kunstgræsset på Bornholms Brand Stadion i Rønne.

– Set udefra er det tempoet, der er den store forskel på de bornholmske piger og pigerne fra det øvrige land. Både i kamp og i træning. Nu har jeg jo kun set pigerne træne, men sådan må det nødvendigvis være med den manglende konkurrence, der turneringsmæssigt er på Bornholm, konstaterede Frank Johnsen efter weekendens træning.

– Et andet issue er antallet af træningstimer. På Bornholm træner man i bedste fald to gange om ugen, mens pigerne på den anden side af vandet har måske seks træningspas om ugen, hvis de bor i en kommune, hvor man tilbyder de unge elitesportsudøvere morgentræning i skoleregi. Her træner pigerne typisk i de to første lektioner om morgenen, inden de indgår i den normale undervisning resten af dagen.

– Personligt synes jeg godt, at det kan blive for meget. Det gælder om at finde et balancepunkt, så pigerne ikke brænder ud og helt mister lysten til at spille fodbold, inden de når U17-alderen. Det er ligesom ikke det, der er formålet med det hele. Men de piger, der morgentræner i skoleregi, gør det gerne, selv om den også står på klubtræning efter skoletid, bemærker Frank Johnsen.

Lang vej til landsholdet for bornholmere

Et andet punkt, der udviklingsmæssigt sætter Bornholm bagud i forhold til det øvrige land, er licensklub-ordningen. Selv om den især er møntet på U18-spillerne, så forplanter de krav og de tilbud, spillerne her får, sig også nedad i rækkerne.

– Så lad mig bare konstatere, at det fremover bliver meget svært for de bornholmske piger at spille sig på U16-landsholdet, hvis de bliver boende på Bornholm. Så skal de i hvert fald have nogle helt særlige spidskompetencer, eller også skal de spille kampe sammen med drengene, fastslår Frank Johnsen.

Men i samme åndedrag noterer han, at det godt kan lade sig gøre for de bornholmske piger at begå sig på den anden side af vandet. Caroline Jacobsen fra Nexø nåede at spille på de fleste af ungdomslandsholdene, Sille Lindqvist fra Knudsker spiller efter en tid i Brøndby stadig i BSF, og senest har Vikings Martha Lindskov Nielsen spillet sig på de bedste ungdomshold i B93.

– De tog alle på efterskole og spillede fodbold ved siden af, Det er også en god løsning, understreger Frank Johnsen.

Fodbold skal være sjovt

Lørdagens første træningspas i Rønne var en fællestræning, som havde samlet 20 spillere fra hele øen, mens eftermiddagstræningen tog udgangspunkt i den såkaldte boblertræning, som tilbydes de største talenter på vejen til den første landsholdsudtagelse – bruttolandsholdet for U16-spillere. Her var de 11 spillere, der stillede op.

– De to lørdagstræninger viste, at pigerne er modtagelige for at træne. De var positive og glade, og det er jo fint, at de kommer med den indgangsvinkel. Man må jo aldrig glemme, at det også skal være sjovt at spille fodbold, understreger Frank Johnsen.

Enkelte trænere og ledere overværede også træningen, og efterfølgende fik Frank Johnsen sig også en god snak med Lars Albæk og Morten Blem fra DBU Bornholm, som blev fodret med input til, hvad de kan gøre for at fremme interessen for pigefodbolden på øen.

Enkelte trænere og ledere var også mødt op for at få en snak med Frank Johsen - her Peter Clausen fra Svaneke IK og Flemming Bærnthsen fra DBU Bornholm. Foto: Jens-Erik Larsen