Selv dem på cykel blev overhalet af Abdi: 'Meget fascinerende!'

Malthe Christensen er en af de flagposter, som hver dag følges med de forreste løbere rundt og viser vej for dem på ruterne. Det er en opgave, som er specielt hård om torsdagen. Video: Jesper Gynther
NYHED | HAMMEREN | ABONNENT | 28. JUL 2022 • 19:53
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | HAMMEREN | ABONNENT
28. JUL 2022 • 19:53

Det går rigtigt hurtigt, når de bedste løbere i Etape Bornholm sætter turbo på. Faktisk går det så hurtigt, at den frivillige cyklist, der normalt cykler foran løberne og viser vej, måtte se sig overhalet på torsdagens sidste stigning op til Hammeren Fyr.

– Det er helt sindssygt hårdt.

Sådan siger Malte Christensen, da han er kommet i mål på torsdagens etape. Han hiver efter vejret, men det er ikke, fordi han har været ude at løbe. Han er en af de frivillige fra Bornholms Cycle Club (BCC), som cykler foran løberne og viser vej, men det var ekstra hårdt på torsdagens kongeetape, som sluttede med en 17 procent stejl stigning op til Hammeren Fyr.

– Det er meget, meget, meget fascinerende, hvor hurtigt løberne er, specielt på de stejle stykker. Jeg synes, jeg kørte alt, hvad jeg kunne, men jeg kunne alligevel ikke følge med til sidst, siger Malthe Christensen, som måtte se den mandlige vinder af etapen, Abdi Ulad, krydse målstregen, før han selv fik kæmpet sig over den.

Hvor er det hårdest at følge med?

– Det er helt sikkert det stejle græsstykke (fra vandkanten og op til asfaltvejen op mod Hammeren Fyr, red.). Problemet er, at på cyklen kan du ikke komme op at stå, fordi så skøjter du bare rundt med baghjulet. Så det er hårdt at sidde ned hele vejen. 

Kun Magnus Cort kunne have fulgt med Abdi

Malthe Christensen var ikke den eneste frivillige på cykel, som kæmpede for at følge med løberne på dagens etape. Simon Dam Hansen var på forhånd sendt et stykke ud på ruten, så han kunne fungere som buffer for Malthe, men han kunne heller ikke holde tempoet og blev derfor hentet på det sidste stykke.

– Nu har jeg kørt den her (etape, red.) foran otte gange, og det bliver ikke nemmere, lad mig sige det sådan, siger Simon Dam Hansen.

– Men når man først kommer op til stigningen mod fyret, og man hører folk råbe, så er det bare ubeskriveligt. Man får jo lidt den der fornemmelse, som vi har set i touren (Tour de France, red.), og det er helt unikt.

– Det er også derfor, at jeg gør det hver gang. Jeg ligger ned og er helt færdig, som om det var mit eget cykelløb, men det er bare fedt. 

Hvis man funderer over, hvor god man mon skal være for at kunne følge med de hurtigste løbere hele vejen op til Hammeren Fyr, så har Simon Dam Hansen et godt bud.

– Vi er selvfølgelig ikke lige så trænede, som de hurtigste løbere, og det er også så stejlt, så vi skulle nok have en Magnus Cort eller en Emil Toudal til at køre, før det havde været nogle, som virkelig bare kunne holde dem på helt lige afstande.

– Men Malthe han holder dem faktisk meget godt i forhold til, hvor gode løbere det egentlig er kontra os, lyder de rosende ord fra Simon Dam Hansen til klubkammeraten fra BCC.


Uden mad og drikke…


... duer helten ikke. Derfor venter der løberne et overflødighedshorn af drikkelse og frugt efter hver etape. De kan enten vælge et glas med almindeligt vand, eller vand der er blandet op med blåbær-, lemon-, appelsin- eller æblesaft. Af frugt kan de vælge mellem æbler, bananer eller appelsin.

Når de nærmer sig udgangen, så kan de også tage en kvart karton minimælk med sig, som er sponseret af Bornholms Andelsmejeri.

Som noget specielt på torsdagens etape kan man også få udleveret et regnslag, så de kan holde sig varme på vejen ned fra Hammeren Fyr til bilerne på parkeringspladsen.

Der er hver dag 150 frivillige, som hjælper til under Etape Bornholm. I alt er der over 200 forskellige frivillige i løbet af ugen. De hjælper blandt andet med at dele vand og frugt ud til deltagerne efter hver etape. Foto: Jesper Gynther

Etape Bornholms logo står skrevet på mælkekartonerne. Foto: Jesper Gynther