Se billederne: 170 børn fejrer Dansk Skoleidræts 75 års jubilæum

Se billederne: 170 børn fejrer Dansk Skoleidræts 75 års jubilæum
Længdespring er en af de discipliner, man kan dyste i. Foto: Jacob Jepsen
ATLETIK | RØNNE | ABONNENT | 14. SEP 2021 • 12:23
Jesper Gynther
Journalist
ATLETIK | RØNNE | ABONNENT
14. SEP 2021 • 12:23

170 skolebørn er i dag mødt frem på Rønne Stadion Nord for at kaste, løbe og springe. At eleverne dyrker idræt er vigtigt for både deres egen sundhed – og for læringen i klasselokalet, fortæller Dansk Skoleidræt, der nu har eksisteret i et trekvart århundrede

 

Måske tænker du, at idrætstimerne i skolen er noget, som altid har eksisteret og nærmest er en naturlov? Men sådan har det ikke altid været.

Det var først, da Landsudvalget for Skoleidræt (nu Dansk Skoleidræt) blev stiftet den 28. september 1946, at idræt og motion i skoledagen for alvor blev sat på dagsordenen.

Organisationen fylder dermed 75 i år, og det bliver fejret i dag med et skoleatletikstævne på Rønne Stadion Nord for de bornholmske 6. og 7. klasser fra Hans Rømer Skolen, Kongeskærskolen, Søndermarksskolen og Bornholms Frie Idrætsskole.

Indmarchen begyndte klokken 9, og lige nu er 170 elever i fuld gang med at konkurrere i kuglestød, spydkast, længde- og højdespring, løb på enten 80 eller 800 meter samt holdløb i stafet.

– Indtil videre er det gået rigtig fint, så det er meget positivt, siger Morten Jørgensen Hulgaard, der er formand for Dansk Skoleidræt Kreds Bornholm og til daglig arbejder på Åvangsskolen som lærer.

Morten Jørgensen Hulgaard håber på, at Dansk Skoleidræt også kommer til at få 150 års jubilæum, for det vil betyde, at idræt og motion for børn og unge også i fremtiden vil stå højt på dagsordenen i Danmark. Foto: Jacob Jepsen

Børns idræt er lige så vigtigt nu som dengang

Han mener, at det aldrig nogensinde bliver uaktuelt at sætte fokus på, at børn og unge skal dyrke motion, og derfor er der stadig brug for en organisation som Dansk Skoleidræt.

– Det er vigtigt, fordi man skal have det godt med sin krop, og man skal kende sin krop og kende til dens muligheder og begrænsninger, siger Morten Jørgensen Hulgaard.

– Og så har man kun ét eksemplar, og det skal man bruge resten af sit liv, så det er vigtigt, at man får nogle gode vaner omkring det at bevæge sig.

– Og så er der noget med leg og læring i forhold til det med, at når vi er i bevægelse og har det godt med vores krop, så er der også nogle ting, der bliver lidt nemmere, når vi skal lære noget.

Hvad betyder det for undervisningen på skolerne, at ungerne dyrker motion?

– Det har bestemt en betydning.

– Bevægelse har en fysisk og en mental sundhed med sig, så det har betydning i klasserummet, at vi har nogle børn, som er aktive, og som får brugt deres krop og får brugt noget energi, og som også opsparer noget energi, som de kan bruge på en positiv facon, når de i undervisningen skal lære noget.

Hver elev kan stille op i maksimalt to forskellige discipliner, og ellers kan man bruge resten af tiden på at heppe på de andre. Foto: Jacop Jepsen

Vanerne skal skabes i dagligdagen

Selvom 170 børn får rørt sig under dagens stævne, så kan det ikke stå alene, og derfor er organisationens mål da også fortsat at sætte idræt og motion i børnenes dagligdag på dagsordenen, fortæller Morten Jørgensen Hulgaard.

– Den daglige idrætsundervisning gør noget, og et stævne som det her gør noget andet, men man kan sige, at det er de daglige vaner – det at komme i en idrætsforening eller dyrke noget uorganiseret idræt – der har betydning.

– Så det at få bevæget sig i dagligdagen har en betydning, siger han.

Er skoleidræt kommet for at blive? Kommer I også til at fylde 150 års jubilæum?

– Det håber jeg da så sandelig.

– Jeg synes, idræt har så mange universelle værdier, som jeg håber bliver ved med at eksistere. Det at være i nogle forpligtende fællesskaber og have noget med sin krop at gøre og nogle af de kerneværdier, der er i idrætten omkring fairplay og så videre, dem håber jeg, at man for altid vil vægte, siger Morten Jørgensen Hulgaard, der tidligere selv har undervist i idræt, men ikke gør det lige i øjeblikket.

Præmieoverrækkelsen finder sted klokken 13.45, og det drengehold og pigehold, som får flest point i løbet af dagen, bliver desuden udtaget til at deltage i danmarksmesterskaberne i skoleidræt, som afvikles på Fyn i juni næste år. 

OPDATERET kl. 15.45:

Resultater fra skolernes atletikstævne

Tirsdag dystede 6. og 7. klasserne fra fire bornholmske skoler i et atletikstævne på Rønne Stadion Nord. Resultaterne blev som følger:

Piger:

1. Bornholms Frie Idrætsskole 7. kl. med 12391 point

2. Søndermarkskolen 7. kl. med 11562 point

3. Kongeskærskolen 7. kl. med 10381 point

4 Hans Rømer Skolen 7. kl. med 9273 point

Drenge:

1. Bornholms Frie Idrætsskole 7. kl. med 15951 point

2. Kongeskærskolen 7. kl. Hold 1 med 13452 point

3. Søndermarksskolen 7. kl. med 11255 point

4. Hans Rømer Skolen 7. kl. Hold 2 med 9591 point

5. Kongeskærskolen 7. kl. Hold 2 med 9389 point

6. Søndermarksskolen 6. kl. Hold 1 med 8174 point

7. Hans Rømer Skolen 7. kl. Hold 1 med 7890 point

8. Søndermarksskolen 6. kl. Hold 2 med 5736 point

 


Se billederne fra skoleidrætsdagen (fotos af Jacob Jepsen):

Anna Holm holdt åbningstale. Hun deltog i OL i Rio i 2016 på maratondistancen, og måske er der en af eleverne fra dagens skoleatletikstævne, som vil følge i hendes fodspor og blive den næste bornholmske OL-løber.

 

 

 

 

 

 

 

 


Hvad forventer I af dagen?

Hanna Petersen (forrest). Foto: Jacob Jepsen

Hanna Petersen og Natasja Rasmussen fra Søndermarksskolen:

– Vi forventer selvfølgelig, at vi vinder. Vi skal løbe 800 meter.

Har I trænet til det?

– Nej. Ikke rigtig.

Betyder motion noget for jer i jeres dagligdag, eller er det kun lige, når der er den her ene dag om året med skoleidræt?

– Det betyder super meget. Det er jo godt at få motion.

Hvad laver I til daglig?

– Nogle gange så løbetræner vi. Og jeg løb etapen i år (Etape Bornholm, red.).

Hvor løbetræner I normalt?

– Vi plejer at løbe i skoven, og nogle gange løber vi her ved stadion. Men det er ikke så tit her for tiden, at vi har løbetrænet.

Kigger I også på de andres præstationer her i dag?

– Ja, det er vigtigt for os, at vi hepper på de andre, så de ved, at de er gode.

Er der nogle af de andre sportsgrene her i dag, som I har fået øjnene op for?

– Ja, højdespring ser ret sjovt ud. Det er sejt, at de kan springe over og lande på ryggen. Det ligner, at det må gøre megaondt, men det gør det jo ikke.