Så tæt er skibakken på at åbne

Så tæt er skibakken på at åbne
Skibakken mellem Gudhjem og Østerlars er udstyret med en lift, og hvis man ikke selv ejer nogen alpinski, har Bornholms Skivenner 100 par til udlejning. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 19. NOV 2022 • 16:00
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ABONNENT
19. NOV 2022 • 16:00

Lørdag faldt vinterens første sne over Bornholm, og der skulle komme mere søndag. Men er det nok til at åbne for den alpine skibakke og langrendssporene i Almindingen?

Bornholms Skivenner blev glædeligt overrasket, da sneen begyndte at falde natten til lørdag, men foreningen er endnu ikke gået i gang med at finde skiene frem.

Der skal nemlig falde noget mere sne og være en smule koldere, før skibakken på Gudhjemvej 35 bliver åbnet.

– Den kommer ikke i gang med sådan et vejr og slet ikke, når det kun varer to dage, så sætter vi ikke hele maskineriet i gang, siger bestyrelsesmedlem og alpinansvarlig Ole Harild.

Hvordan skal prognoserne lyde, før I sætter gang i skibakken?

– Hvis nu der var lovet frost fremadrettet, så havde vi troet på det og sat det i gang. Vi skal ligesom have tro på, at det holder i nogle dage i hvert fald.

Bornholms Skivenner har en snemaskine, som kan lave kunstigt sne, men det kan den kun i frostvejr. Derudover skal man bruge vand til at lave kunstigt sne, og det er heller ikke tilgængeligt pt., da vandreservoiret ved skibakken er tomt, da der ikke har været særlig meget nedbør dette efterår.

Der er plads til et par hundrede skiløbere på skibakken, som senest var åben i februar og marts 2018. Arkivfoto: Berit Hvassum

Radiatoren i Østersøen skal køles ned

Selvom Ole Harild tvivler på, at skibakken bliver åbnet i denne omgang, glæder han sig over snevejret.

– Det er jo super godt det her, for vores store problem er, at Østersøen er alt for varm i øjeblikket, så vi skal have kølet den ned, så vi ikke har den der radiator lige udenfor, for den holder temperaturen for højt. 

– Det er jo sjældent, at vi har det koldt på Bornholm før jul. Det er ikke så tit, at det sker, siger han. 

Hvor mange kan komme, hvis skibakken åbner?

– Vi har været et par hundrede på en dag, det kan vi sagtens godt være. Sådan på de bedste dage, siger han og oplyser, at Bornholms Skivenner har 100 par alpinski til udlejning. 

Det er dog ved at være nogle år siden, at skibakken senest var åben. Senest det var vejr til at åbne skibakken var i februar 2021, men desværre satte coronarestriktionerne en stopper for, at den måtte åbnes, da der i så fald ville have været samlet for mange mennesker på samme sted.

Hvis femdøgnsprognoserne holder, kan der blive lavet spor i Almindingen allerede i næste uge. Arkivfoto: Berit Hvassum

Overvejer at åbne langrendsspor

Bornholms Skivenner plejer at åbne forskellige langrendsspor i Almindingen, når der er kommet sne. Men fordi snevejret er kommet tidligere end forventet, er foreningen endnu ikke klar til at sætte maskinerne i gang.

– Det har været i vinterhi, og vi har ikke haft det fremme. Vi plejer at tage det frem i december og tjekke udstyret og sørge for, at der er olie på maskinen, så det har vi ikke nået endnu, fortæller bestyrelsesmedlem og langrendsansvarlig Leo Skovgaard.

Det er også et stykke tid siden, at han har haft gang i maskinerne, for hele sidste vinter faldt der ikke sne nok til at kunne lave spor. Der er til gengæld faldet en del sne lørdag især i Almindingen, men det er tvivlsomt, om det er nok til at lave spor, fortæller Leo Skovgaard, som har kørt rundt på Bornholm i sin bil lørdag eftermiddag og taget bestik af situationen.

– Jeg kan godt se, at midt på øen er der ret meget sne, men ude ved kysten er der ikke særlig meget. Så vi skal lige overveje, hvor mange ressourcer vi vil bruge på at gøre det klart nu.

– Men vi har ingen planer om at lave spor lige nu. Vi når det ikke den her weekend, siger han. 

Til gengæld ser femdøgnsprognoserne gode ud, så han afviser ikke, at der kan blive lavet spor i næste uge.

– Jeg tror, jeg skal gå materialet efter på mandag, og så overvejer vi der, hvad vi gør. Hvis der er lave temperaturer, når vi nærmer os næste weekend, så er det ikke utænkeligt, at jeg prøver at se, om vi kan sætte et spor, siger han.

Uanset hvad vil sporene først blive lavet, når det er holdt op med at sne.

– For ellers fyldes sporene med sne næsten med det samme, og så er det lidt spildt arbejde, siger han.

Her ses Leo Skovgaard fra Bornholms Skivenner trække skispor til langrend i Almindingen tilbage i marts 2018. Lige nu er maskinerne dog ikke klar til brug. Arkivfoto: Jens-Erik LarsenDAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 03-12-2023 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Søndag eftermiddag - mandag morgen: Søndag nat nærmer vi os igen 2 kr./kWh. Priserne svinger lige omkring eller under 2,20 kr./kWh alt inkl. Det er mellem 00 og 06, at du kan hente en ekstra besparelse. Opdateret søndag 13.02. Næste opdatering 00.14.

Bornholms energi og forsyning