Ponyklubben fylder 25 år: Vi er en klub i fremgang

Ponyklubben fylder 25 år: Vi er en klub i fremgang
Julie Sjøholm Jensen vandt to af dagens seks løb og bliver her interviewet i vindercirklen af driftsleder Charlotte Berg, hvis hjerte banker stort for ponysporten. Foto: Kjeld Lundbæk
NYHED | TRAVSPORT | ABONNENT | 24. JUL 2022 • 18:48
Kjeld Lundbæk
Journalist
NYHED | TRAVSPORT | ABONNENT
24. JUL 2022 • 18:48

Bornholms Ponytravklub har 12 aktive medlemmer i jubilæumsåret, men flere er på vej, når der efter sommerferien afvikles en ponytravskole med fem deltagere, blandt andet en pige fra Ukraine.


Regnskyerne sejlede truende omkring Almindingen det meste af formiddagen, men afgav ikke vand i de timer, hvor Bornholms Ponytravklub lørdag eftermiddag fejrede sit 25 års-jubilæum på Bornholms Brand Park. Den runde dag blev markeret med fire sulkyløb, to montéløb, et prøveløb og til sidst en stafet, hvor tre hold dystede mod hinanden uden hest – nuværende ponytravkuske, tidligere ponytravkuske og et hold af voksne med tilknytning til ponytravsporten.

Det bedste af det hele var dog næsten, at arrangementet havde samlet omkring 150 tilskuere.

– Det er imponerende. Det er næsten lige så mange tilskuere, som man samler til voksenløbene på flere af travbanerne i det øvrige Danmark, bemærkede formanden for Bornholms Travselskab, Egon Jensen.

– Ja, det havde jeg bestemt ikke regnet med. Det er jeg virkelig glad for, lød det fra Linda Petersen, formand for den jubilerende klub.

– Men vi er også en klub i fremgang. Ganske vist har vi kun 12 aktive medlemmer, men fem nye er vej, når vi efter sommerferien afvikler en ponytravskole. Vi er dog stadig de små. Ovre har de fleste ponytravklubber 30-40 medlemmer, og det gør, at de kan stille heste til rådighed for nye medlemmer, som ikke kommer fra en hestefamilie.

– Hos os er det sværere at komme ind udefra, hvis man ikke selv har en pony. Vi har dog travsportsfolk, som ikke selv har børn i klubben, der har en pony, som de stiller til rådighed, for eksempel Bente Finne, som har deltaget i ponytravklubbens arbejde i mange år. Når vi starter ponytravskolen efter sommerferien er der en pige fra Ukraine med på holdet. Hun låner en pony af mig, fortæller Linda Petersen.


Som formand for Bornholms Ponytravklub har Linda Petersen mange gøremål. Her ryddes der op efter lørdagens stafetløb på Bornholms Brand Park. Foto: Kjeld Lundbæk

En anden rutineret travkusk, Kim Mortensen, bruger som næstformand også en del tid på ponytravklubben, selv om han ikke selv har børn, der er medlemmer.

– Men jeg har nogle unge mennesker fra andre travsportsfamilier, der kommer i min stald, og dem forsøger jeg jo selvfølgelig efter bedste evne at lære, hvordan man omgås hestene. På den måde håber jeg, at jeg også kan bidrage til den næste generation af travkuske. Det er morsomt at have med de unge mennesker at gøre, siger den ene af øens kun tre trænere med pro-licens.

Afgørende for fremtiden

Egon Jensen er meget glad for det arbejde, ponytravklubben udfører.

– Det er helt afgørende for fremtiden, at vi har en ungdomsafdeling, hvor børnene og de unge mennesker kan komme og have det godt socialt, samtidig med at de dyrker den fantastiske sport, som travsporten er, med den moderne hest i centrum. Det er den daglige omgang med hestene, der giver børnene en hel masse. De få øjeblikke, de er på banen, når de kører løb, er det, der fylder mindst. Det er det sociale arbejde, der vejer tungest.

– Derfor vil jeg også rette en stor tak for det arbejde, ponyklubben udfører. I den forbindelse kan jeg ikke lade være med at tænke tilbage til for 25 år siden, hvor der var en flok ildsjæle med alle tiders "bedste", Betina Lund, i spidsen, der tog initiativ til at stifte Bornholms Ponytravklub. Det skal de have stor tak for. Det var godt, at der også dengang var nogle ildsjæle, siger Egon Jensen.

Steinlein dansk mester

Betina Lund var klubbens første formand og bestred posten i en 10 års-periode, hvor der var op til 20 aktive medlemmer. Mange af de nuværende unge kuske i voksenløbene på Bornholms Brand Park er således blevet opflasket i ponyklubben, blandt andet Mads Petersen, Jonas Mikkelsen, Micki K. Mortensen, Simone Mikkelsen, Theis Møller, Laura E. Pedersen og Laura Pedersen.

Af andre tidligere ponykuske og montéryttere med bornholmske rødder kan nævnes Niclas Steinlein, Ulrik Christoffersen og Terese Møller, som nu alle er flyttet fra øen. Niclas Steinlein var i en kort årrække en meget ung leder af travskolen på Charlottenlund Travbane, men arbejder i dag i stalden hos en af Danmarks mest vindende travtrænere, Aalborg-træneren Jeppe Juel. Så sent som i fredags blev Niclas Steinlein dansk mester for jockeyer, hvor han vandt tre af de fire DM-heat på Skive-banen. Det har ingen præsteret før ham.

Vigtige sociale aktiviteter

Linda Petersen har en fortid som leder i Kvistgård Ponytravklub på Nordsjælland, men holdt en pause på tre år, da hun flyttede til Bornholm.

– Men så var der en dag, en vildt fremmed mand, der ringede og spurgte, om jeg ikke havde lyst til at hjælpe til i Bornholms Ponytravklub. Så var jeg i gang igen, blandt andet via mit kendskab til Micki K. Mortensen og hans far (opdrætteren Knud Erik Mortensen, red.). Meget hurtigt kom jeg også ind i bestyrelsen, og siden 2019 har jeg været formand.

Ved lørdagens jubilæumsarrangement overrakte Bornholms Brand Parks driftsleder, Charlotte Berg, en gave til Linda Petersen, men samtidig afslørede hun, at de seneste år til tider har været lidt tumultagtige i ponytravklubben.

– Ja, men det er også rigtigt. Der er medlemmer, der har følt sig mobbede, og det selvfølgelig aldrig rart. Der er lidt af det tilbage endnu – vi skal jo huske på, at det som regel er unge teenagepiger, vi har med at gøre, og det er her, vores sociale aktiviteter spiller en vigtig rolle. Vi mødes på travbanen hver fredag, og vi aflyser aldrig. Er der løb om lørdagen, eller er det dårligt vejr, finder vi på nogle sociale aktiviteter i stedet for, fortæller Linda Petersen.

Ponytravklubben arrangerer en eller to gange om året ture til andre af landets travbaner, ofte ledsaget af en masse forældre. Det giver et stort sammenhold, ligesom det kan kaste idéer til nye aktiviteter på Bornholm af sig. Blandt andet var det på en DM-tur til Kvistgård, at Mette Berg Thiesen, datter af driftsleder Charlotte Berg, i sin tid fik idéen til Ponychancen – en spillebod, hvor publikum kan spille på hestene i ponyløbene og vinde gevinster, der som regel er skænket af lokale sponsorer. Ponychancen har eksisteret siden 2002 og er i dag den væsentligste indtægtsklide for ponytravklubben.


Alle hjælper alle inden for ponysporten. Her er det Anette Jensen, der giver bornholmsmesteren Tabea Anne Munk en hjælpende hånd, inden hun rider ud til et af lørdagens to montéløb. Foto: Kjeld Lundbæk

Landsholdspony på besøg

Også i lørdags var der stor travlhed i Ponychance-boden, hvor der var præmier til alle, der i sulkyløbene havde spillet på Dolce/Tabea Anne Munk, Jason/Mathea Jönsson, Pusle/Julie Sjøholm Jensen, der vandt det af Bornholms Travselskabs sponserede jubilæumsløb, og Jacki/Laura Kofod Bager. De to montéløb blev vundet af Dolce/Julie Sjøholm Jensen og Brutus/Julie Eg Jørgensen – en af gæsterne fra Skive-banen.

Blandt de deltagende ponyer var også Bornholms eneste landsholdspony, Isalon Alassë med Nathalie K. Hansen i sulkyen. Ekvipagen optræder sjældent på den bornholmske oval og nåede da heller ikke først over målstregen denne gang, hvor den startede med et handicap på ikke færre end 620 meter – mere end en hel baneomgang på Bornholms Brand Park. Et enkelt fejltrin undervejs gjorde ikke opgaven nemmere, men et herligt gensyn med en af Danmarks allerbedste ponyer var det under alle omstændigheder.

I et prøveløb godkendtes montéponyen Blis/Emmalee Andersson og montérytteren Laura Kofod Bager, der red Skovgærdets Valdo, mens Kais Cæsar og MoonLight blev godkendt til sulkyløb, kørt af Filuca Wermelin-Larsen og Xenia Andersson. Shikira/Oliva Marie Munk blev "disket" og må på den igen en anden gang.


Benjamin Kure Jensen er den ene af kun to drenge i Bornholms Ponytravklub, og han er også et eksempel på, at man kan dyrke ponytravsporten uden at have sin egen pony. Men han er så heldig at have en moster, der stiller ponyen Gemma til rådighed, og ellers kan han hente gode råd hos faderen, Søren Kure Mortensen, der har travheste, men ikke selv er aktiv som kusk. 14-årige Benjamin har kun kørt Gemma seks gange, og indtil videre er det ikke lykkedes at komme først over målstregen. Men han fortsætter ufortrødent, indtil han om to år kan få voksenlicens. Det har hele tiden været det store mål. Foto: Kjeld Lundbæk


Fakta

Bornholms Ponytravklub stiftedes den 9. oktober 1997, hvor Betina Lund blev valgt som formand.

Man skal være fyldt otte år for at kunne køre ponytrav og have bestået en teoretisk og praktisk prøve.

I 2003 arrangerede den daværende bestyrelse DM for ponykuske på Bornholms Travbane.

Bornholm har haft flere DM-mestre, for eksempel i 2006 hvor Kira Ragnarsdottir og ponyen Ra vandt titlen. Andre DM-mestre er Simone og Jonas Mikkelsen.

Bestyrelsen består i dag af Linda Petersen (formand), Kim Mortensen (næstformand), Per Andersson (kasserer), Simone Lindevang (sekretær), Bente Finne og Oliva Marie Munk (ryttterrepræsentant).