Kommunen slår fast: Svømmehallen opkræver ulovligt gebyr

Kommunen slår fast: Svømmehallen opkræver ulovligt gebyr
Regionskommunen er nu kommet med en længe ventet afgørelse om, hvorvidt Rønne Svømmehals livreddergebyr overholder Folkeoplysningsloven. Arkivfoto: Berit Hvassum
TOPNYHED | SPORT | Lørdag 14. december 2024 • 20:00
Jesper Gynther
Journalist
TOPNYHED | SPORT | Lørdag 14. december 2024 • 20:00

De seneste to år har Rønne Svømmehal opkrævet et livreddergebyr på 300 kroner i timen, selvom foreninger selv har kunnet stille med en frivillig livredder. Men det må svømmehallen ikke, har regionskommunens embedsværk nu truffet afgørelse om. Det kommer til at spare foreningerne for rigtig mange penge, men skaber samtidig et stort hul i svømmehallens økonomi.

Rønne Svømmehals såkaldte "livreddergebyr" har den seneste uge været omtalt i spalterne hos Tidende. Gebyret har nemlig slået et stort hul i Rønne Svømmeklubs økonomi, som de seneste to år har vist et underskud på samlet en kvart million kroner.

Svømmeklubben er frustreret over, at den skal betale livreddergebyret, da den sagtens selv kan stille med en frivillig livredder til svømmeundervisningen. Men svømmehallen har insisteret på, at foreningen skal betale gebyret, da det kun er hallens egne livreddere, som har indsigt i hallens tekniske anlæg.

Svømmeklubben har sat spørgsmålstegn ved, om denne praksis lever op til Folkeoplysningsloven, men har indtil videre ikke kunnet få et klart svar fra kommunen. Nu er svaret dog endelig kommet. Efter henvendelse fra Tidende har regionskommunens embedsværk foretaget en juridisk vurdering af livreddergebyret, og afgørelsen er klar og tydelig: Svømmehallen må ikke opkræve et gebyr for teknisk personale.

– Vi har nu fået undersøgt forholdende omkring opkrævningen af livredder-/tekniker-gebyrer i svømmehaller nærmere, og er kommet frem til følgende: Ifølge bemærkningerne til Folkeoplysningslovens §22 må der ikke opkræves betaling for nødvendigt teknisk personale i forbindelse med anvendelsen af et anvist lokale. Dette omfatter dog ikke personale, som er nødvendigt for at udøve aktiviteten i lokalet, fx livredder. Kan en forening ikke selv stille med livredder, kan de tilkøbe denne ydelse fra svømmehallen, skriver Louise Lyng Bojesen, Beredskabs- og Miljøchef i Center for Miljø, Plan og Kultur i en mail til Tidende.

Afgørelsen har kun betydning for, hvilke gebyrer svømmehallen må opkræve fremadrettet, så umiddelbart har Rønne Svømmeklub og andre foreninger ikke udsigt til at få nogen penge tilbage.

– Efter det oplyste har Rønne Svømmehal opkrævet et gebyr for at stille en livredder til rådighed for foreningerne, som samtidig har den fornødne tekniske kendskab til svømmehallens anlæg. Da foreningerne har modtaget en ydelse i form af livredder for det opkrævede gebyr, hvilket er lovligt for svømmehallen, vurderes det umiddelbart ikke, at der er belæg for tilbagebetaling af opkrævet gebyr bagudrettet, uanset at den pågældende livredder samtidig har fungeret som tekniker. Fremadrettet kan svømmehallerne dog ikke opkræve betaling for en tekniker/livredder, hvis foreningen selv kan stille med en livredder, skriver Louise Lyng Bojesen.

Hvorfor kan vi ikke få penge tilbage?

Kommunens afgørelse vækker glæde hos Rønne Svømmeklub, som siden 2022 samlet set har betalt over 300.000 kroner i livreddergebyr. Det slipper foreningen nu for fremover.

– Det kommer til at få en stor betydning i forhold til vores økonomi, så jeg er rigtig glad og positiv lige nu, siger formand Benny Nielsen, som hele tiden har været overbevist om, at svømmeklubben ville få ret i, at livreddergebyret var i modstrid med Folkeoplysningsloven.

– Jeg har fået bekræftet det, som jeg hele tiden har vidst, at det var forkert, at de har fået lov at opkræve det her gebyr. Det har vi sagt, siden det blev opkrævet første gang, siger han og undrer sig over, at der skulle en henvendelse til fra pressen, før der skete noget.

– Vi har ikke kunnet få noget direkte svar, hvad deres juridiske overvejelser har været i forbindelse med deres godkendelse af det. Og det undrer mig. Derfor er det rart, at der så sker noget, når I henvender jer, fordi vi andre har jo ikke rigtig kunnet slå igennem den dyne.

Benny Nielsen undrer sig også over, at embedsværket vurderer, at svømmeklubben ikke er berettiget til at få pengene tilbage for det, den har betalt i livreddergebyr. For foreningen fik aldrig muligheden for at stille med sin egen livredder og dermed slippe for gebyret.

– Vi fik jo direkte at vide, at nu kunne vi ikke længere selv stå og være livreddere på grund af det tekniske. Men vi har faktisk i 2022 og 2023 og delvist også i 2024 haft en frivillig livredder tilstede, for vores trænere er uddannede livreddere. Men vi skulle stadig betale for svømmehallens livredder, siger formanden, som derfor vil undersøge mulighederne for at få tilbageført de penge, som foreningen har betalt i livreddergebyr.

Frygter træningstider laves om til offentlig badetid

Rønne Svømmehal har også fået besked om regionskommunens afgørelse om livreddergebyret, og det er en fåmælt bestyrelsesformand, som Tidende får i røret.

– Jeg har ikke rigtig nogen kommentarer, fordi jeg har ikke drøftet det med kommunen endnu. Men selvfølgelig skal vi holde loven, og så må vi bare tage vores drøftelse ud fra det, at sådan er reglerne. Det er jo godt for svømmeklubben, men det er skidt for svømmehallen, fortæller Carsten Clemmensen, som godt er klar over, at hvis svømmehallen ikke kan opkræve livreddergebyret, fordi foreningerne selv kan stille med en livredder, så skaber det et hul i svømmehallens økonomi.

– Vi har jo ikke gjort det her for at drille svømmeklubben. Vi har gjort det her for at redde økonomien i svømmehallen. Så nu må vi se. Vi er nødt til at snakke med kommunen om, at de penge, vi nu ikke kan få ind via livreddergebyret, hvad gør vi med det? Hvordan klarer vi det? Og indtil jeg har haft den snak, så vil jeg helst ikke komme med nogen udtalelser, siger han.

Hos Rønne Svømmeklub frygter man, at svømmehallens løsning på de økonomiske udfordringer bliver, at foreningernes timer i hallen bliver lavet om til offentlig badetid for at øge indtjeningen. Det er nemlig en reel mulighed, når man kigger på den driftsaftale, som regionskommunen har lavet med svømmehallen.

– Svømmehallen har faktisk fået frie tøjler af kommunen til at bestemme, om vi skal have én time om ugen, eller vi skal have 10 timer om ugen, eller om vi kun må få dem fra kl. 9.30 til 10.30. Så det er jo et spørgsmål om, hvordan de ser på det, nu når det er, at de ikke længere kan opkræve det her livreddergebyr. Jeg håber jo stadig på, at vi kan have en god og positiv dialog om haltider, men det kan jo godt være, at de går ind og kigger rent økonomisk på det og laver offentlig badetid fra eftermiddag til kl. 19, så de kan tjene flere penge. Men så har vi jo ikke mulighed for at undervise vores små børn, siger Benny Nielsen, som derfor heller ikke mener, at driftsaftalen på dette punkt lever op til Folkeoplysningsloven.

– Jeg mener ikke, driftsaftalen er fyldestgørende på den måde, at vi er ikke garanteret at få de her tider, som vi burde få for at kunne drive folkeoplysende forening.

Afgørelse kan få betydning i resten af landet

Det er ikke kun på Bornholm, at svømmehaller har opkrævet livreddergebyr. Benny Nielsen har tidligere siddet i bestyrelsen i Albertslund Svømmeklub, hvor livreddergebyret også udgjorde en væsentlig post i foreningens økonomi.

Han håber derfor, at andre klubber i landet kan henvise til afgørelsen fra Bornholms Regionskommune, hvis der er en svømmehal, der i modstrid med Folkeoplysningsloven finder på at opkræve livreddergebyr, selvom foreningerne selv kan stille med en livredder.

– Jeg kunne godt forestille mig, og jeg håber også, at det kan komme ind og give noget indflydelse på de andre små klubber rundt omkring i landet. Fordi de er hårdt presset. Min største bekymring er nemlig, at man tillader det på landsplan, for så bliver det jo kutyme, og jeg ved, at kommunerne bruger hinandens argumenter. Så jeg er glad for, at der er kommet en lille sejr, som man måske kan bruge andre steder.

FÅ ABONNEMENT