Sådan får du den bedste nattesøvn

Sådan får du den bedste nattesøvn
SPONSORERET AF SENGETID.DK |

Det er altafgørende med en god nattesøvn, for at vi kan trives og være sunde og raske. Desværre er der mange, som ikke får den bedste og mest optimale søvn om natten, og studier viser faktisk, at vi i løbet af de seneste 20 år er begyndt at sove mindre. Det kan både skyldes dårlige søvnvaner eller søvnproblemer som eksempelvis søvnløshed. Hvis du døjer med problemer med søvnen af den ene eller anden grad, kan du læse med her og få tips til, hvordan du får den bedste nattesøvn.

Hav en regelmæssig døgnrytme

Det er først og fremmest vigtigt at skabe eller opretholde en regelmæssig døgnrytme. Hvis man får udviklet en forsinket eller dårlig rytme, bliver det nemlig sværere og sværere at komme tilbage en normal døgnrytme og en god nattesøvn.

Sov i et godt sovemiljø

For at kunne få en god søvn er det vigtigt, at du sover i et godt sovemiljø. Et godt sovemiljø er et soveværelse, som er mørkt, stille og tilpas køligt. Derudover er sengen og madrassen fundamentet for den gode søvn, hvorfor det er vigtigt, at din seng og madras giver dig præcis den støtte og komfort, som du har brug for. Du kan danne dig et overblik over de bedste senge og madrasser lige her, hvis du er i tvivl om, hvorvidt din nuværende seng og madras er god nok. Det kan også være en god ide at sætte mørklægningsgardiner op og bruge ørepropper om natten, hvis du er generet af lyd og lys. Derudover bør dit soveværelse ikke også fungere som tv-stue, arbejdsværelse og lignende, da dit soveværelse helst ikke skal få dig til at tænke og spekulere på alle mulige ting.

Få den rette mængde søvn

Selvom du måske har travlt eller lyst til at lave andre ting, bør du altid sætte god tid af til at få din søvn. Det anbefales nemlig, at voksne sover omkring 7-8 timer hver nat, da både krop og sind styrkes under dyb søvn, hvor dannelsen af væksthormoner stiger, og stresshormonerne falder. Hvis du har svært ved at falde til ro, kan du med fordel også sætte tid af til at slappe af og falde ned mindst en time før, at du lægger dig til at sove. Det kan eksempelvis være ved at læse en god bog, tage et varmt bad eller høre noget roligt musik. Du bør også så vidt muligt undgå at tage bekymringer med i seng, da det forstyrrer din søvn. Hvis du er plaget af tankemylder, når du skal sove, kan du også bruge din afsatte tid om aftenen til at skrive bekymringer og løsningsforslag ned i en dagbog.