Find vej gennem watt-junglen og undgå at blive snydt for god lyd

Find vej gennem watt-junglen og undgå at blive snydt for god lyd
HIFIKLUBBEN.DK |
ANNONCE

Din yndlingssang, den mest spændende actionfilm og live-koncerten på TV fortjener god lyd. Det giver bare ikke det samme, hvis lyden knaser, bassen er flad, og du ikke kan høre den ene lydeffekt fra en anden. Derfor er det essentielt med højtalere i høj kvalitet. Men det er ikke nemt at finde vej i lydjunglen – der er både forskellige typer højtalere og masser af tekniske specifikationer, du skal have styr på.

Det vigtigste er at vide, hvordan du navigerer uden om højtalere, hvor specifikationerne får dig til at tro, at lyden er meget bedre, end den i realiteten er. Her er det især watt, producenterne måler forskelligt. Det giver de såkaldte snydewatt – watt, der måles ud fra de mest gunstige betingelser, så watt-angivelsen ikke fortæller, hvad højtaleren i realiteten kan. Det vil vi uddybe i denne artikel, så du kan vælge højtalere med den bedste lyd uden snydewatt. Der er også flere aspekter at tænke over, og dem gennemgår vi selvfølgelig også, så du bliver helt klar.

Forstå forskellen mellem snydewatt og ægte watt

Nu ved du, at der er noget, der hedder snydewatt – men hvad er ægte watt så? Og hvordan kan du regne med specifikationerne, så du får valgt de rigtige højtalere?

Det er en god idé at se grundigere på specifikationerne, så du kan finde ud af, hvordan producenten har målt højtalernes watt. På den måde bliver du klar over, om to forskellige højtalere med for eksempel 100 W i realiteten har 100 W, eller om det er målt på en måde, så det slet ikke passer.

Vil du være sikker på at finde en højtaler, hvor du ikke bliver snydt at specifikationerne? Vil du være sikker på at vælge et par gode højtalere, kan du besøge HiFi Klubben. De angiver altid stereowatt, som er den mest almindelige måde i dag at måle watt – så kan du sammenligne højtalere, der er målt ud fra samme metode.

HiFi Klubben har desuden skrevet en artikel om snydewatt og ægte watt, som du kan læse, inden du kigger på nye højtalere. Ellers kan du altid besøge en af deres butikker og spørge en medarbejder, der kan guide dig uden om højtalere med snydewatt, så du kommer hjem med de bedste højtalere.

Gode tips til at vælge højtalere

Der ligger mere i at vælge højtalere end at have styr på watt. Det siger nemlig ikke alt om, hvordan lyden er. Vi gennemgår kort nogle af de vigtigste tekniske specifikationer, så du kan blive klogere på, hvad du skal kigge efter. Men lige så vigtigt som lyden er det at have styr på de mange forskellige typer højtalere og højtalersystemer – her handler det både om design, plads i stuen og den lyd, du er ude efter.

Forstå de tekniske specifikationer

Decibel, forstærker og frekvensområde er alt sammen en vigtig del af en god højtaler. Decibel angiver, hvor høj lyd dine ører opfatter – musik og lyd ligger normalt på omkring 90 dB. Forstærkeren giver kraft til din højtaler og skaber den lyd, du hører. Køb enten din forstærker separat, eller vælg en aktiv højtaler, hvor forstærkeren er indbygget. I forhold til frekvensområdet bør du kigge efter så bredt et spektrum som muligt – det giver en bedre balance i lyden, så det lyder bedre.

Er det stadig sort snak for dig, kan du tage fat på en medarbejder i din lokale hi-fi-butik – så er du sikker på at finde det helt rigtige.

Gulvhøjtalere, kompakthøjtalere eller soundbar?

Alt efter hvad du har plads til derhjemme, er gulvhøjtalere og kompakthøjtalere to populære højtalertyper. Gulvhøjtalere står, som navnet antyder, på gulvet og er typisk høje og store alt efter producenten og designet. Du kan også vælge mindre kompakthøjtalere, der kan stå i en reol, på dit TV-møbel eller hænge på væggen.

En soundbar er et godt valg, hvis du ikke har plads til store højtalere, eller hvis du bare gerne vil have et mere minimalistisk udtryk derhjemme. Placer den under dit TV og nyd den gode lyd uden at have flere højtalere stående rundt omkring. Mange soundbarer kan i dag også simulere surround sound, så du får fornemmelsen af det uden at fylde stuen med højtalere.

Opgrader til fuld hjemmebiograf

Du kan også vælge lidt af det hele for at skabe surround sound i en fed hjemmebiograf. Brug for eksempel dine gulvhøjtalere forrest ved siden af dit TV og kompakthøjtalerne som baghøjtalere og nyd, hvordan lyden kommer fra alle retninger.

Er budgettet ikke helt til det nu, er det nemt at udvide til en hjemmebiograf senere. Typisk består en hjemmebiograf af en centerhøjtaler, front- og baghøjtalere og en subwoofer. Start, hvor du kan, og udbyg systemet, når du har mulighed for det – så ender du med den fedeste hjemmebiograf.