En hund efter at hjælpe

En hund efter at hjælpe
Bongo kommer fra Sjælland og er særligt udvalgt af STH, en privat velgørenhedsorganisation, til missionen som servicehund. Han fløj med DAT allerede, da han var ni uger gammel, fordi han skulle hvalpetrænes på Bornholm. Dengang var han for ung til at blive rabiesvaccineret, og derfor var det udelukket at køre via Sverige – samtidig var flyveturen en perfekt øvelse for hans fremtidige ”karriere”.
SPONSERET AF DAT |

ANNONCØRBETALT INDHOLD FRA DAT

Kun ni uger gammel tog Bongo DAT-flyveren til Bornholm, hvor han skulle bo i et år som en del af sin uddannelse til servicehund. Her fortæller cheftræneren om hans første tur – og om den livsrejse, der kun lige er begyndt.

Bongo er en golden retriever med en særlig mission i livet: Han skal være servicehund. Det betyder, at han en dag skal udlånes gratis for livstid til et barn eller en voksen med funktionsnedsættelse – det kan for eksempel være en kørestolsbruger med brug for hjælp til praktiske gøremål i dagligdagen.

Første trin i Bongos uddannelse skete sidste år, da han, blot ni uger gammel, skulle flyve med DAT til solskinsøen. Her skulle han bo i et år hos en værtsfamilie for at blive socialiseret og miljøtrænet.

– Det var nogle skønne mennesker, der lagde hjem og hjerte til. De havde hund i forvejen og vidste derfor, hvor stor en glæde en firbenet ven bringer. Selvom indsatsen er ulønnet, er det et vigtigt led i kæden hos Servicehunde til Handicappede (STH) – vi er jo en privat velgørenhedsorganisation, så for familien har det været sådan et lille næstekærlighedsprojekt, forklarer chefinstruktør Lise Lotte Christensen.

Hvordan klarede Bongo sin første flyvetur?
– Han tog den i stiv arm! Han tyggede ben under start og landing, så han ikke fik propper i sine ører. Alt gik helt smooth, og han sov under selve flyvningen. Alligevel var det betryggede at vide, at vi fløj med de bedste af de bedste, for han var jo kun en lille hvalp!
– Vi havde kontaktet DAT i forvejen og anmodet om tilladelse til at have ham siddende på skødet. Vi forklarede, at han var under oplæring som servicehund, hvilket ville være tydeligt markeret på hans lille vest, så omgivelserne ville udvise forståelse. Det gjorde de i den grad – faktisk udtrykte både personalet og flere af passagerne, at det var hyggeligt, at han var med ombord!

– En lille hund er jo noget af det mest dyrebare gods, du kan transportere, men sådan en flyvning er også en god test af hundens nervesystem, for den skal øve sig på at begå sig i forskellige sammenhænge. Og Bongo beviste, at han har et roligt og stabilt gemyt.

 

Bongos videre rejse
Efter et år hos hvalpeværten på Bornholm fløj Bongo tilbage til Sjælland, hvor han lige nu er på ”hundeuniversitet” og bliver trænet på et mere avanceret niveau.

– I dag er han en flot ung fyr på 15 måneder, og han er bl.a. ved at lære at udføre en masse hjælpende handlinger – lige fra at trække strømper af og så til at bære en kurv eller trykke på en elevatorknap.

Hvordan har han det med den slags opgaver?
– Bongo er superglad for at hjælpe mennesker. Hans race er, ligesom labradorretrieverens, trænet til jagt, så det er naturligt for ham at bringe og bære noget eller at samle ting op. Og så er der en anden fantastisk kvalitet ved racerne: De har som udgangspunkt et stort mentalt overskud. Hvis de for eksempel bliver forskrækkede, så er de hurtige til at genvinde fatningen. Derfor er de dygtige til at færdes i alle slags miljøer.

Skal Bongo ud at flyve igen snart?
– Ja, vi har faktisk aftalt endnu en prøveflyvning med DAT. Netop det her med at kunne løse sine servicefunktioner i forskellige miljøer er ret vigtigt at træne. Som voksen skal Bongo jo kunne agere roligt, hvis brugeren skal på ferie, og fordi han er et hjælpemiddel, skal han selvfølgelig med i kabinen. Derfor er det supercool, at DAT udviser et socialt engagement og hjælper ved at stille gratis flyvning til rådighed.


Skal du have hunden med?

  • Servicehunde og politihunde er velkomne i kabinen hos DAT uden omkostninger men skal oplyses til kundeservice ved booking.
  • Andre hunde skal have en billet, som bookes online eller via DATs kundeservice på. Tlf.: +45 7692 3040.
  • Mindre hunde kan medbringes i kabinen i en godkendt rejsetaske – begge dele må alt i alt veje maksimum otte kilo.
  • Større hunde kan rejse med i en godkendt transportkasse i fragtrummet.
  • Sørg for at have styr på de nødvendige papirer (f.eks. vaccinationscertifikater).

Læs alle kriterier for dyr ombord på dat.dk.

Kære bornholmere
Den 3. maj 2022 fejrer DAT/Bornholmerflyet 10 års flyvning til og fra Bornholm.
Indtil da kommer vi til at dele forskellige historier fra det sidste årti i Bornholms Tidende.
Vi vil gerne invitere alle til kaffe og kage i Rønne Lufthavn den 3. maj 2022 fra kl. 10 – 15.

Med venlig hilsen

Jesper Rungholm