Bornholmske billeder

Bornholmske billeder
Janne Vestergaard er alt i alt på Bornholm mere end to måneder årligt og holder bl.a. siden opdateret ved at tage DAT-flyveren fra København til Rønne så ofte, som det er muligt. Passionen for bornholmske billeder har endda resulteret i en fotobog, der er udgivet i samarbejde med DAT. Her kommer hun ind på lidenskaben for at indfange lys, hav og klipper.
SPONSORERET AF DAT |

ANNONCØRBETALT INDHOLD FRA DAT

Janne Vestergaard står bag Instagram-profilen BornholmBornholmBornholm, der med 43.000 følgere er den største af sin slags om solskinsøen. I 2019 startede hun et samarbejde med DAT, hvilket skulle vise sig at kaste mere af sig, end hun nogensinde havde turdet håbe på.

Janne Vestergaard, der står bag den populære Instagram-profil BornholmBornholmBornholm, beskriver sig selv som ”bornholmer i hjertet”, og hun kender da også øen langt bedre end gennemsnitsturisten. Ikke alene har hun sammen med sin familie besøgt øen i stort set alle ferier, lige siden børnene var helt små. Hun har også flittigt delt oplevelserne på det sociale medie. Indtil 2015 foregik det på en privat konto, men i 2015 fulgte hun sin voksne søns råd om at skabe en offentlig profil.

– Jeg kunne efterhånden fornemme en vis træthed hos venner og bekendte, når jeg postede endnu et billede af en solnedgang fra Bornholm, ler hun.

Og det viste sig at være et smart træk. Efter et halvt år havde kontoen 12.000 følgere, og da Janne, på utallige opfordringer fra udenlandske følgere, gik over til at skrive billedtekster på engelsk til sine ”grams”, eksploderede interessen. I dag har hun 43.000 følgere fra hele verden.

– Det er jo lidt crazy og rørende at tænke på, at der sidder et menneske på den anden side af jorden, som bliver inspireret, fordi hun synes, man har taget nogle flotte billeder, fortæller Janne om et eksempel, hvor en amerikansk pige kontaktede hende via Instagram for at finde ud af, hvor Bornholm lå, og om det var svært at komme dertil.

– Jeg svarede, at øen ligger en halv times tid med DAT fra København, så det var piece of cake, hvis hun tog en overnatning i hovedstaden. Og hun endte med at følge med mit råd, selvom hendes oprindelige plan var at tage til Norge!

Udgav fotobog sammen med DAT

På et tidspunkt begyndte flere og flere brands at interessere sig for Janne Vestergaards målgruppe på Instagram, og i 2019 startede hun et samarbejde med DAT, hvilket skulle vise sig at kaste mere af sig, end hun nogensinde havde turdet håbe på.

– Jeg havde længe drømt om at lave en bog med alle de smukke fotos og havde et møde med DATs marketingchef i en anden anledning. Da mødet var slut, valgte jeg at fortælle om min drøm. Og til min store overraskelse svarede han: ”Det lyder spændende – fortæl mig mere”, og så endte det faktisk med, at jeg lavede en bog, som DAT finansierede. Det er en fed coffee table book med 240 billeder fra øen. Den hedder ’BornholmBornholmBornholm – Kysten rundt’ og bliver selvfølgelig solgt mange steder på Bornholm – bl.a. på Kunstmuseet, på hoteller, hos Baltic Sea Glass og hos William Dam i Rønne. DAT har en fantastisk medarbejder, som stod for det grafiske arbejde, og det var en smaddergod oplevelse, forklarer Janne, som er taknemmelig for at kunne vise billederne i et større format.

– Bornholm giver jo meget rent visuelt – og helt uden filter. Der er hav og klipper – der er det hele, så jeg har ofte tænkt: ”Gud, hvor er det synd at se det her på sådan en lille telefon. Det fortjener mere”. Derfor er jeg glad for, at DAT var med den!

Tager ofte mandagsflyet

Nu, hvor børnene er voksne og fløjet fra reden, tager Janne og ægtemanden Anders ofte på forlængede weekender til solskinsøen. Og for parret, der er bosat i Hørsholm, er DAT-flyveren med til at gøre det nemt.

– Vi tager altid flyet klokken 16 om fredagen – det tager kun 25 minutter, og når vi skal hjem tager vi helst mandagsflyet om morgenen, så vi har to hele dage på øen.

– Der er også noget hyggeligt ved at komme ud i lufthavnen. Så mærker man den der feriestemning og får en god kop kaffe. Når vi lander i Rønne, så har vi altid den faste aftale, at min mand napper vores kufferter, mens jeg henter en lejebil. På den måde er vi klar til at tage hen på hotellet efter fem minutter.

Har I andre faste ritualer på Bornholm?

– Ja! Vi er der meget uden for sæsonen, men om sommeren skal vi altid have en is fra Kalas i Sandvig. Og nede i Snogebæk er vi glade for at besøge den lille secondhandbutik, der hedder Fru Due. Om sommeren er der en havecafé, hvor det er skønt at holde en lille pause.

Hvilke steder er I særligt vilde med?

– Vi er glade for Hammerknuden til gåture og Dueodde til badeture. Og lige nu, hvor anemonerne blomstrer langs Kobbeå uden for Gudhjem, så skal vi selvfølgelig også forbi dem. Sidenhen blomstrer ramsløgene – det er så fint og hvidt. Da vores børn var små, kaldte de området langs Kobbeå for ”alfeland”. Vi er også vilde med vandfaldet Pissebækken, der er et lidt mere ”hemmeligt” sted end vandfaldet i Døndalen – begge steder er skønne til fotos.

Kære bornholmere

Den 3. maj 2022 fejrer DAT/Bornholmerflyet 10 års flyvning til og fra Bornholm.

Indtil da kommer vi til at dele forskellige historier fra det sidste årti i Bornholms Tidende.

Vi vil gerne invitere alle til kaffe og kage i Rønne Lufthavn den 3. maj 2022 fra kl. 10.00-15.00.

Med venlig hilsen

Jesper Rungholm