Vil ramme Rusland på olie og diamanter

NOTITS | 17. NOV 2023 • 09:08
Af:
Ritzau
NOTITS
17. NOV 2023 • 09:08

Kommissionens forslag til den tolvte sanktionspakke mod Rusland indeholder forbud mod import af diamanter.

EU-Kommissionen er klar med et forslag til den tolvte pakke af sanktioner mod Rusland. 

Det lægger ifølge nyhedsbureauet Reuters op til at forbyde import af russiske diamanter samt flydende oliegasser.

Der er i første omgang alene tale om et forslag. Pakken af sanktioner skal nu godkendes enstemmigt af EU-landene. Der kan med andre ord ske ændringer, før pakken er på plads. 

Men lykkes det EU-Kommissionen at komme igennem med forslaget, vil det også omfatte foranstaltninger, der skal forhindre Rusland i at omgå et olieprisloft.

Ifølge Reuters indeholder teksten dog ikke en henvisning til inspektioner af russiske tankskibe i dansk farvand. 

Onsdag havde avisen Financial Times ellers en artikel, hvor man på baggrund af anonyme kilder lagde op til, at Danmark måske skulle blokere russiske olietankere. 

Udenrigsministeriet siger i en skriftlig kommentar, at man ikke ønsker at kommentere "spekulationer i pressen". 

- Helt generelt har Danmark løbende støttet de hårdest mulige sanktioner, der kan findes enighed om i EU. Danmark har dertil løbende støttet tiltag, som kan forbedre effekten af sanktionerne gennem bedre implementering og modarbejdelse af sanktionsomgåelse. På grund af blandt andet Danmarks geografi følger myndighederne selvsagt nøje det maritime område, skriver Udenrigsministeriet.

Det russiske udenrigsministerium fastholder ifølge Reuters, at alle skibe med russisk olie vil have fri passage igennem Østersøen. Det oplyser ministeriet onsdag eftermiddag, efter oplysningerne kom frem i Financial Times onsdag morgen.

Forhandlingerne om de nye sanktioner ventes at foregå over de kommende dage og uger. Håbet er at nå mål inden et EU-topmøde i december. 

Mandag sagde EU's udenrigschef, Josep Borrell, om pakken:

- Hvis EU-landene godkender forslaget, vil den tolvte pakke omfatte flere sanktioner mod individer. Der vil være nye eksportforbud mod blandt andet diamanter. 

- Og der vil være tiltag for at stramme olieprisloftet for at mindske de indtægter, som Rusland får ved at sælge sin olie. Ikke til os, men til andre, sagde Borrell.

Pakken indeholder også initiativer, som skal bekæmpe omgåelsen af sanktioner. Det var også et af de centrale mål i sanktionspakke nummer 11.

Her skred EU ind over for tredjelande, der omgår sanktionerne ved at eksportere varer til Rusland.

Den tidligere pakke indeholdt også sanktioner rettet mod individer. Det kan både være personer i Rusland eller juridiske enheder som russiske virksomheder.

Pakken faldt på plads efter længere tids forhandlinger, som blandt andet var præget af problemer med at finde et juridisk grundlag for at kunne gribe ind over for omgåelse af sanktionerne i lande uden for EU.

Det har dog også være tiltagende tegn på uenigheder blandt EU-landene selv, i takt med at sanktionerne er blevet strammet. Blandt andre Ungarn har været tiltagende skeptisk over at fortsætte med nye sanktioner.

DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 28-11-2023 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Tirsdag eftermiddag, onsdag morgen: Meget tydelig kogespids (17-21). Generelt høje priser hele dagen. Vi skal helt frem til mellem kl. 01 og 05, før den rene elpris kommer under en krone/kWh - og vi kommer i nærheden af 2 kr./Kwh inklusiv nettariffer, bidrag til Energinet og energiafgift til staten. Opdateret kl. 13.05. Næste opdatering kl. 01.14.

Bornholms energi og forsyning