'Vi bliver lidt taget som gidsler'

'Vi bliver lidt taget som gidsler'
Kirstine van Sabben. Arkivfoto: Jacob Jepsen
POLITIK | Onsdag 6. december 2023 • 05:30
POLITIK | Onsdag 6. december 2023 • 05:30

Der er enighed hos social- og sundhedsudvalgets medlemmer om, at René Danielsson og Erik A. Larsen hurtigst muligt skal finde en løsning på konflikten. Udvalget og borgerne tages lidt som gidsler, lyder det.

Social- og sundhedsudvalget havde mandag deres normale udvalgsmøde, og på dagsordenen var også tvisten, der er opstået mellem udvalgets formand René Danielsson (DF) og Ældrerådets formand, Erik A. Larsen.

Tidende har spurgt udvalgets medlemmer om, hvad de tænker om situationen, og hvad der kom ud af mødet mandag. Erik A. Larsen var også inviteret, men ældrerådsformanden valgte af melde afbud.

Kirstine van Sabben (M)

– For det første lyder det for mig en lille smule mærkeligt, at René Danielsson lader sig kue. Han er normalt ikke en, der lader sig kue af noget som helst, så det lyder for mig en smule besynderligt.

– Det er en meget uheldig situation, vi er i, fordi det går udover både udvalget og borgerne. Vi bliver lidt taget som gidsler i de her to personers lille krig med hinanden. Jeg har også sagt, at jeg ikke kommer til at vælge side, for jeg gider ikke rodes ind i, hvem der har ret og ikke ret. Vi talte også meget om, at Ældrerådet og de beføjelser, de har i forhold til udvalget, faktisk er meget tydelige. Ældrerådet er en høringspart. De har ret til at blive hørt i sager, men det er klart, at Ældrerådets formand ser det som sin opgave, når der kommer henvendelser at se på, hvad man kan gøre. Det er bare ikke hans opgave.

Rækker det ud over Ældrerådets beføjelse, når Erik A. Larsen sender en henvendelse direkte videre til velfærdsdirektør Trine Dorow?

– Ja, det vil jeg egentlig mene, fordi i sådan nogle sager skal man jo faktisk have fuldmagt eller samtykke fra de her borgere, der har henvendt sig.

Har du gjort dig nogle overvejelser om, hvorvidt det udelukkende skulle være Ældrerådets henvendelser, der har forårsaget, at der nu er sygemeldinger?

– Nej, det har jeg ingen idé om, og jeg ved heller ikke noget om de konkrete sager og antallet af dem. Det er ikke noget, jeg som udvalgsmedlem har været involveret i – heldigvis. Jeg ved, at vores medarbejdere generelt er meget pressede – også af andre opgaver. Det her er bare flere opgaver, der lægges oveni, så jeg tror, det er en kombination af, at situationen er som den er med besparelserne i 2024, og også den her store omorganisering vi er i gang med.

Har du en holdning til, at fortællingen i det indledende opslag bliver, at det er Ældrerådets pres, der delvist har lagt embedsværket ned?

– Det tør jeg ikke være dommer over. Jeg ved, at ældreområdet generelt har rigtig mange opgaver, og noget af det er også nye opgaver i forbindelse med omorganiseringen. Så jeg tror ikke, man kan sige, at det er Ældrerådet, der lægger vores administration ned, men de har heller ikke gjort opgaven nemmere for dem.

Bjarne Hartung Kirkegaard (KD)

– Hvis jeg havde oplevet noget i retning af det, som René prøver at sige med sine ord, så havde jeg nok udtrykt mig på en helt anden måde. Men han kan bedst selv sætte ord på, hvordan han har oplevet det.

Har du nogen holdning til, at udvalgsformanden, ifølge ham selv, har ladet sig kue til at træffe beslutninger, der ikke har været for det bedste?

– Jeg ved ikke, hvor meget der er i det, og jeg synes, det er svært at forholde sig til, men jeg har i hvert fald ikke oplevet nogle af de ting, som René bruger meget store ord om. Det var også derfor, jeg blev lidt overrasket, da jeg så, at han gik ud med det her.

I sidder jo i et udvalg sammen, så det kunne jo godt være…

– Jo jo, det er rigtig nok, men Renés oplevelser er og bliver Renés oplevelser, og det må han selv svare på.

Kan du forstå, at Ældrerådet gerne vil have en forklaring på, hvorfor de, som de selv formulerer det, bliver prygelknabe i det her?

– Det kan jeg sagtens forstå, men den snak kunne vi jo have taget i går (mandag red.), og jeg synes, det var ærgerligt, at de ikke mødte op der. Nu lader vi julefreden sænke sig, og man kan godt komme tilbage fra det her. Det er voksne mennesker, og vi skal også nok få dem til bordet igen.

Jonna Nielsen (løsgænger)

– Jeg synes ikke, man kan tage et udvalg som gidsler i forhold til en strid, der kører mellem to voksne og erfarne politikere. Det er min holdning. De to må sætte sig ned og tale sammen om det og ellers møde op til de invitationer, de får.

Kan du genkende de ting, René beskriver?

– Nej, det kan jeg ikke, for jeg har jo ikke været inde i de sager, og jeg aner ikke noget om, hvad han får sendt af private mails. Det er jo René, der har fået henvendelserne, og han har reageret på dem, som han på det givne tidspunkt synes, han burde.

Har det været oppe før på et af jeres udvalgsmøder, at der skulle være et stort pres på embedsværket?

– Nej, det er jeg ikke informeret om. Jeg er nu blevet informeret om, at der er sygdom i embedsværket, og det er jo rigtig ærgerligt. Men vi er mig bekendt ikke blevet oplyst om det tidligere, og embedsværket har heller ikke oplyst om det før.

Tidende har ikke kunnet få en kommentar til artiklen fra det sidste udvalgsmedlem, Sanne Friborg (EL), men politikeren har skrevet et synspunkt om sagen, man kan læse her.

FÅ ABONNEMENT