Ældreråd som prygelknabe: Ekspert undrer sig over hård kritik

Det lyder mystisk, at der skulle komme så mange henvendelser fra Ældrerådet, at det har ført til, at dele af embedsværket er blevet lagt ned, mener kommunalforsker. Det drejer sig ikke kun om rådets henvendelser, forklarer René Danielsson.
– Jeg har lidt svært ved at forstå, at der skulle komme så mange ting fra et ældreråd, at det simpelthen kan være med til at overbelaste medarbejderne i forvaltningen. Det synes jeg lyder meget mystisk.
Sådan lyder den første reaktion fra kommunalforsker på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch, når han skal sætte ord på social- og sundhedsudvalgets formand René Danielssons (DF) facebookopslag, der i den forgangne uge satte gang i en større debat mellem Danielsson og Ældrerådets formand Erik A. Larsen.
"Igennem det sidste år, så har jeg hver gang rådet har krævet noget, bedt om hjælp eller lignende grebet fat i embedsværket sagt ‘fix det’. Uden hensyn til de andre opgaver. Det har nu medført, at dele af embedsværket er så slidt, at nogle har sygemeldt sig. Også længerevarende," skriver René Danielsson blandt andet i opslaget.
Men det billede har Roger Buch, der blandt andet har fulgt bornholmsk politik tæt siden 90'erne, svært ved at forstå.
– Det kan være, jeg tager fejl, men med det kendskab jeg har, så kan jeg ikke se det. Men det kan jo være, at det er et hyperaktivt ældreråd, siger kommunalforskeren.
Starter ildebrande
Og netop udlægningen om, at Ældrerådet skulle være den afgørende faktor for, at embedsværket nu er lagt ned med sygdom, undrer også hos Erik A. Larsen.
– Jeg var nær faldet ned af stolen, da jeg læste opslaget. Jeg kunne ikke se, at det skulle være vores skyld, at der er en sygdomsprocent tæt på 25 procent. Vi mener under ingen omstændigheder, at vores henvendelser skulle kunne være nok til at lægge embedsværket ned. Jeg gjorde forleden dag op, hvor mange henvendelser jeg har fået i 2023, og jeg har alt i alt fået 13 henvendelser, siger Erik A. Larsen.
René Danielsson forklarer, at det rigtig nok ikke kun er Ældrerådet, der er skyld i det nuværende sygefravær, men man skal også huske på, at presset ikke kun er blevet lagt i form af konkrete henvendelser, lyder det.
– Det kan også være en aften, hvor han går på fjernsyn og fyrer en plejecenterleder for åben skærm for eksempel. Det er jo ikke en henvendelse. Det er noget, der kommer som et lyn fra en skyklar himmel.
Så det handler også meget om Erik A. Larsens ageren i pressen?
– Jamen, man kan spørge sig selv om, hvor konstruktivt er det, at man hver eneste gang, der er en sag, starter med at gå ud og starte en ildebrand. Det plejer at skabe nogle ringe i en organisation. Det har jeg også prøvet at forklare Erik, men jeg kan bare konstatere, at han ikke vil anerkende, at der kan være et andet perspektiv, end det han selv sidder med. Det må jeg jo så prøve at udrede med ham, fortæller Danielsson.
Hvorfor kommer dit opråb netop nu?
– Jamen, fordi mit bæger er mere end fyldt. Jeg kan ikke rumme flere af de metoder. Så jeg prøver at sige hertil og ikke længere. Jeg har også tidligere prøvet at kommunikere internt med Erik, men det er gået dårligt for at sige det, som det er.
Har fejlet som udvalgsformand
Ansvaret for, at man er endt, hvor man er, tager René Danielsson i sit facebookopslag på sig, hvilket han også gør, da Tidende spørger ind til det.
– Jeg synes, jeg skriver det relativt tydeligt. Ældrerådet er den eneste grund til, at jeg har lagt pres på embedsværket, men selvfølgelig er ansvaret jo mit. Jeg kunne bare have ladet være.
Hvor alvorligt synes du, det er, at man står i en situation, hvor embedsværket er delvist lagt ned?
– Jeg synes, det er meget alvorligt. Helt vildt, og det er udelukkende mit ansvar, at jeg har ladet det komme så vidt.
Så det er ikke forkert, hvis man hører dig sige, at du har fejlet som udvalgsformand?
– Nej, det har jeg da. Jeg skulle på dag nummer to have sagt, at sådan her bliver reglerne, og de kan ikke forvente andet end det.
Og det er også svært at argumentere for andet, mener Roger Buch.
– Det er jo udvalgsformandens ansvar. Det virker også som om, at det er de ansatte og forvaltningen, der udløser de ting, han går ud og siger nu. De er kommet til ham og har sagt: ”Du stresser os”. Og der bruger han lidt Ældrerådet som prygelknabe og siger, at det er deres skyld, at han har presset personalet. Og det er det jo under alle omstændigheder ikke. Det er hans eget valg, at han ikke har sagt stop, siger Roger Buch og fortsætter:
– Han sidder også med en direktør, der i givet fald burde være den, der hiver politikerne i ærmet og siger: ”Nu tror jeg lige, du skal slippe trykket på speederen, for du er i færd med at overbelaste vores forvaltning med alt for mange opgaver”.
Bekræfter stigende sygefravær
Den ansvarlige direktør på ældreområdet er velfærdsdirektør Trine Dorow. Hun har som embedsmand ikke ønsket at stille op til interview om sagen, men bekræfter i en sms, at embedsværket er presset i øjeblikket.
– Jeg kan bekræfte, at vi har travlt i BRK, og at der ses et stigende sygefravær blandt medarbejdere og ledere. Det skyldes både årstiden med luftvejsinfektioner, anden almindelig sygdom og travlhed, lyder det fra Trine Dorow, der altså hverken be- eller afkræfter, hvorvidt Ældrerådet skulle være en direkte årsag til det store sygefravær.
Det er heller ikke noget, borgmester Jacob Trøst (K) kan sige hverken for eller imod.
Har du viden om, at det er rigtigt, at der er sygemeldinger på grund af presset fra Ældrerådet?
– Nej, det har jeg ikke.
Har du viden om, at det er forkert?
– Nej, det ved jeg heller ikke. Jeg ved ikke, hvorfor folk lægger sig syge. Jeg ved jo, at vores ledelse og direktion har fokus på at skabe et godt arbejdsmiljø, men der kan jo være alle mulige årsager til, at folk lægger sig syge. Men jeg har ikke hørt noget i forhold til det, René nævner. Hverken for eller imod, siger Jacob Trøst, der fra sin stol ikke kan eller vil afgøre, hvorvidt Ældrerådet har presset René Danielsson, og derved implicit embedsværket, for meget.
– Jeg ved ikke, hvad der er gået forud for det her. Jeg ved ikke, hvor meget Ældrerådet har presset på, udover det jeg har læst i medierne. Men hvorfor det er kommet hertil, ved jeg ikke, for jeg har ikke været involveret i sagerne.
Overskrider beføjelser
Ifølge Erik A. Larsen er det svært at se, hvordan Ældrerådet skulle gøre noget anderledes i deres ageren.
– Jeg har meget svært ved at se det. Jeg blev ringet op af en fra Danske Ældreråd (Ældrerådets paraplyorganisation red.), der havde sat sig ind i sagen, og han kunne heller ikke forstå det. Han mener, at vi agerer som ældreråd gør andre steder i landet. Man kan jo ikke nægte os at sende en pressemeddelelse efter hvert møde. Man kan heller ikke nægte os at være kritiske, hvis der er noget, vi ikke mener skal være på en bestemt måde, siger formanden for Ældrerådet.
Men det handler heller ikke om, at rådet ikke må være kritiske, forklarer René Danielsson.
– Erik tror, det handler om, at han ikke må være kritisk, men selvfølgelig må han det. For mig handler det om, at Ældrerådet skal gøre det, som de er sat i verden for. Og ikke alt mulig andet.
Politikeren kritiserer Ældrerådet, da de ifølge Danielsson har overskredet væsentlige grænser i forhold til, hvad de kan og skal blande sig i retmæssigt.
Det afviser ældrerådsformanden dog.
– Jeg sagsbehandler intet. Jeg sender dem straks til velfærdsdirektør Trine Dorow, som vi har et særdeles godt samarbejde med, og så fordeler hun sagerne de steder, de skal hen, siger Erik A. Larsen.
Men det overskrider også, hvad Ældrerådet må og kan, mener René Danielsson.
– Han skal egentlig henvise til kommunens klagevejledning. Direktøren skal ikke begynde at sagsbehandle på sådan noget. Der er jo en grund til, at man kan klage, og det kan ryge i Ankestyrelsen og så videre.
Nyt møde onsdag
Mandag var der møde i social- og sundhedsudvalget, hvor Erik A. Larsen var inviteret, men valgte at melde afbud.
Tirsdag har han dog rakt ud til René Danielsson, fortæller politikeren.
– Nu skal jeg mødes med Erik i morgen (onsdag red.), og det bliver superfint, tror jeg. Vi tager en kop kaffe, og selvom jeg helst havde drukket den mandag, så tager jeg selvfølgelig derhen med et åbent sind. Det vigtigste for mig er, at Erik til at starte med anerkender, at der kan være et andet perspektiv end hans. Hvis jeg kan skabe en forståelse for det, så er jeg halvvejs i mål.
Krydstogtskibe og forurening
NYT JOB
MEST LÆSTE
Psykisk sygdom – en usynlig kamp

En sijllavitta
‘Sijllagjæl’ (indvolde fra sild) som man klaskede op på en væg i forskellige figurer, fx et ansigt, for at forskrække folk om natten, idet det lyste (fosforescerede). Teinnæs illustrerer ordet med følgende citat: ‘Pass du på, ønte varr så vikti, æjlla kajn du tro jâ ska lawa dai en sijllavitta’.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration