Tre socialdemokrater vil være borgmester

NYHED | ABONNENT | 18. SEP 2023 • 19:00
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
18. SEP 2023 • 19:00

Den livslange socialdemokrat Erik Kryger melder sig som den tredje klar til at gå efter borgmesterposten for S. Han ser energiøen som den varige vej ud af kommunens pengeproblemer og er parat til at sætte skatten midlertidigt op, indtil energiøens ventede effekt slår igennem.

Der var en, der var to – og nu er der tre, der gerne vil være Socialdemokratiets bud på den næste borgmester på Bornholm.

Efter næstformand Maria Hach og tidligere viceborgmester Anne Thomas melder også den 56-årige skovarbejder Erik Kryger sig nu ind i Socialdemokratiets interne valg, der vil ende med, at en spidskandidat bliver valgt i marts næste år.

– Jeg vil stille op for Socialdemokratiet, og jeg har da ambitioner om også at blive spidskandidat. Jeg har meddelt partiet, at jeg er klar til at stille op. Jeg ønsker stadig at stille op til valget, hvis generalforsamlingen vælger en anden spidskandidat, siger Erik Kryger.

– Jeg synes, at partiet viser god stil ved at tage en lang proces om, hvem der skal være spidskandidat. Det skulle gerne munde ud i, at vi får mange gode kandidater, siger han.

Erik Kryger fortæller, at han har været socialdemokrat hele livet, og at han har været medlem af partiet "de seneste 10-12 år".

– De sidste par år er jeg så begyndt at synes, at tiden er ved at være kommet til at dykke ned i politik. Derfor har jeg også deltaget i det stykke arbejde, som vi har haft i partiet de sidste par år, siger han.

– Jeg vil slå på min arbejderbaggrund. Den har givet mig en stor viden om mange fagområder i vores samfund. Der ligger en historik i Socialdemokratiet som et arbejderparti, der ikke må gå tabt. Jeg mener, at det er enormt vigtigt at få bragt på banen, at der er nogle bløde værdier, der er meget vigtige, siger Erik Kryger.

Højere skat i få år

Erik Kryger tror, at den kommende Energiø Bornholm på lidt længere sigt bliver Bornholms vej ud af kommunens haltende økonomi. Indtil energiøen giver den vækst, som Erik Kryger venter, er han parat til at hæve kommuneskatten for, at der stadig kan blive råd til velfærd.

– Vi har nogle muligheder i horisonten i forhold til energiøen. Energiøen skal rette op på den skrantende økonomi. Det er den mulighed vi har, så jeg mener, at vi skal gå 100 procent ind på den. Jeg mener, at vi skal være parat til at gå nye veje, også i forhold til en brintproduktion på Bornholm, siger han.

– Udfordringen kan blive at holde kommunens økonomi på et fornuftigt niveau i årene frem til, at energiøen får effekt, som den skal have. I årene indtil da bliver det udfordrende, at kommunens økonomi ikke kommer på kollisionskurs med for mange regler, siger Erik Kryger.

– Der kommer nogle meget store årgange, der skal på pension nu. Det kommer til at udfordre kommunen, og samtidig kommer der til at mangle hænder.

Her kan en højere kommuneskat blive nødvendig i en række år, siger Erik Kryger.

– Vi skal alle sammen bidrage lidt mere, og jeg mener, at vi kan blive nødt til at skrue lidt på skatteskruen. Hvis vores bløde værdier kommer under hårdt pres, kan det blive nødvendigt med højere skat i årene indtil energiøen begynder at slå igennem, siger han.

– Jeg mener, at vi skal tænke det lidt anderledes. Vi kan ikke bare blive ved med at skære ned. Det, der sker lige nu, er i høj grad brandslukning, siger Erik Kryger.