Tidligere S-profil vil tilbage i politik for Moderaterne

Tidligere S-profil vil tilbage i politik for Moderaterne
Margrethe Kjellberg vil umiddelbart passe godt ind hos Moderaterne, vurderer den lokale formand. Foto: Anette Vestergaard
TOPNYHED | ABONNENT | 15. NOV 2022 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
TOPNYHED | ABONNENT
15. NOV 2022 • 05:30

Børne- og skoleudvalgets tidligere formand har meldt sig ind i Lars Løkke Rasmussens nye parti og vil gerne stille op til kommunalbestyrelsen. Moderaternes lokalformand er positiv, men har endnu ikke talt med Margrethe Kjellberg.


Margrethe Kjellberg er klar til endnu en tørn i kommunalpolitik. Og det skal være for Moderaterne, som hun blev medlem af i starten af september.

Som medlem af Socialdemokratiet sad Margrethe Kjellberg i kommunalbestyrelsen fra 2013 til 2017. Her blev hun af daværende borgmester Winni Grosbøll (S) gjort til formand for børne- og skoleudvalget.

Fire skoler blev lukket i perioden, og af de fem medlemmer af børne- og skoleudvalget blev kun Morten Riis (EL) genvalgt i 2017. Margrethe Kjellberg har siden fortalt, at hun følte sig kaldt ind til at udføre noget upopulært for så at blive ofret af Socialdemokratiet.

Men hun har savnet politik og vil gerne tilbage.

– Jeg meldte mig ind i Moderaterne i starten af september, men jeg har endnu ikke talt med organisationen på Bornholm. De har nok haft travlt med valget, men i den her uge vil jeg ringe til dem og høre, hvad de tænker, siger Margrethe Kjellberg.

Er du klar til kommunalpolitik igen?

– Ja, det er jeg måske nok. Jeg tror måske også nok, at jeg gerne vil være kandidat til kommunalbestyrelsen først. Folketinget er spændende nok, men det er jo så som så med mulighederne for at komme ind.

Har du savnet politik?

– Ja, det synes jeg faktisk. Men det var måske også meget godt at få en pause. Det var nogle hektiske år, siger Margrethe Kjellberg.

Politik på midten

Den tidligere forstander for Bornholms Efterskole har også været souschef for Røde Kors på Bornholm. I dag er hun gået en anden vej som ejer af Skipperkroen i Tejn.

Margrethe Kjellberg forklarer sit valg af Moderaterne med, at hun er enig i partiets grundfortælling om, at politik har bedst af at foregå på midten, og at yderfløjene har haft for stor indflydelse. Det ser hun eksempler på både på Bornholm og på landsplan.

– Jeg tror, at vi er nødt til at være mere pragmatiske med den politik, der bliver ført. Vi har levet med yderligtgående partier i snart nogle år, og de har sat en prop i omkring at finde løsninger, siger Margrethe Kjellberg.

– De fleste af os er jo på midten, og jeg har altid både været lidt lyseblå og lidt lyserød. Derfor passer Moderaterne meget godt til mig.

Margrethe Kjellberg fortæller, at hun har holdt sig tæt orienteret om bornholmsk politik i alle de fem år, der er gået siden valget i 2017.

– Jeg følger godt med. Jeg ser kommunalbestyrelsens møder i fjernsynet og læser avisen og læserbrevene. Det har jeg gjort i al den tid, hvor jeg ikke har været i kommunalbestyrelsen, siger hun.

– Året i kommunalbestyrelsen har givet mig den tanke, at midten må være mere gangbar end det, som vi har set, hvor man indgår en konstituering og så går bag ryggen på den nye chef efter få måneder.

– Det er jo imponerende, at man laver den her "protest-regering" på Bornholm, og at Enhedslisten så går bag om ryggen på borgmesteren allerede efter få måneder. Man kan også se, at Socialdemokratiet og Venstre får deres ting igennem, selvom Enhedslisten satte dem ud af spillet efter valget, siger Margrethe Kjellberg.

– Det er svært at se partierne i konstitueringen blive enige. Men det vidste man vel også på forhånd.

Synd med Snorrebakken

Margrethe Kjellberg nævner den akutelle kommunale flytning til Snorrebakken som eksempel på, at partier på yderfløjene har fået for meget at skulle have sagt til hendes smag.

Oprindeligt var målet at samlet kommunens administration. Nu bliver den nærmere endnu mere spredt.

– Når man ser, hvad der skete med Snorrebakken, ødelagde yderpartierne meget. Jeg synes, at man skulle have bygget ud på Snorrebakken, som det også var planlagt, siger Margrethe Kjellberg.

– Nu var de så heldige med, at arbejdet var gået i gang, så man kunne flytte borgmesteren og direktionen derop. Men man får jo ikke den samling af administrationen ud af det, som det var planlagt, siger hun.

Undervejs tabte man ifølge Margrethe Kjellberg ikke bare målet af syne. Man mistede også blikket for, hvad kommunens medarbejdere ønsker.

– Og så snakker man om mennesker frem for mursten, men de ansatte vil jo netop gerne samle administrationen. Det er man bare tromlet hen over, samtidig med, at man taler om at prioritere mennesker frem for mursten, siger hun.

– Man respekterer ikke medarbejderne, og derfor synes jeg også, at man skulle have gjort, som det var planlagt, og faktisk samlet administrationen.

– Snorrebakken er et godt sted at lægge administrationen. Der er luft omkring, mulighed for at bygge ud, gode parkeringsforhold og lette tilgangsveje, siger Margrethe Kjellberg.

Til Løkke: Sats på Bornholm

Moderaternes lokalformand Tor Madsen har endnu ikke talt med Margrethe Kjellberg, men regner med at gøre det snart.

– Vi skal have en god snak med Margrethe, men umiddelbart vil jeg tro, at hun kan passe fint ind hos os. Vi skal bare lige finde ud af, om vi kan nå hinanden, siger han.

Moderaterne vil ifølge Tor Madsen gerne samle "fem-seks kandidater" til næste kommunalvalg om tre år. Han tror, at Moderaterne vil have en god chance.

– Jeg tror, at bornholmerne stemte på Enhedslisten af de forkerte grunde, uden at vide hvad de egentlig står for. Sidste valg var et protestvalg, og jeg synes, at situationen ligger godt til os, siger han.

– Jeg har lige brugt weekenden sammen med andre fra partiet, og jeg bad Lars Løkke Rasmussen om, at partiet sætter kapacitet af til Bornholm ved det næste kommunalvalg, fordi jeg godt kunne se os have en god chance for at komme ind, siger Tor Madsen.